Opleiding: Motiverende gespreksvoering (voor zorg en welzijn)
In de driedaagse training Motiverende Gespreksvoering (MGV) leert u de weerstand bij cliënten verminderen en de motivatie tot gedragsverandering te vergroten.
Waarschijnlijk herkent u het wel: cliënten die moeilijk in beweging komen. Ze lijken gevangen te zitten in het proces van wel én niet willen veranderen. Voor hun geestelijke en/of lichamelijke gezondheid en hun privé en/of zakelijke relaties zou het goed zijn om hun gedrag te veranderen, toch gebeurt het niet. De voordelen van het nieuwe gedrag lijken niet op te wegen tegen de nadelen die hen tegenhouden om de stap écht te zetten.
Motiverende Gespreksvoering (MGV), ook wel Motivational Interviewing (MI) genoemd, kan u helpen bij het werken met dit soort cliënten. Willen, kunnen, klaar zijn en doen!
Wat komt aan bod tijdens de training?
- Wat is motiverende gespreksvoering
- Vier processen tijdens een gesprek
- Verschillende gesprekstechnieken, waaronder effectief reflecteren
- Het ontlokken en versterken van verandertaal
- Hoe werkt ambivalentie
- Wat kunt u doen met weerstand
De training is opgebouwd uit twee aaneengesloten dagen en na een aantal weken een derde dag. Op deze manier kunt u in twee dagen MGV goed leren kennen en heef u de tools in handen om de gespreksstijl direct toe te kunnen passen in uw gesprekken. Op de derde dag gaan we een verdiepingsslag maken, met datgene wat u inmiddels in praktijk heeft gebracht. Met elkaar reflecteren we op wat goed ging en kijken we naar wat beter kan en hoe, uiteraard aangevuld met extra oefeningen en theorie die de reeds opgedane ervaring versterken en borgen.
Ervaren trainer
Gerard de Wit is al meer dan 15 jaar met bezieling en plezier als trainer en coach werkzaam binnen de Jeugdbescherming en Reclassering. Gerard is ooit begonnen als trainer van cliënten, eerst jongeren en later volwassenen, om vervolgens door te groeien tot trainer van collega’s in het vak.
Sinds 2007 is Gerard actief als trainer in motiverende gespreksvoering. In dat jaar is hij tijdens een internationale training opgeleid tot MINT trainer (MINT staat voor Motivational Interviewing International Trainers). Het gezelschap van deze trainers komt regelmatig bij elkaar om nieuwe inzichten uit onderzoek en ervaringen uit te wisselen. De groep is ontstaan vanuit de wens van de grondleggers om de gespreksstijl wereldwijd te verspreiden en met elkaar de werkende elementen binnen motiverende gespreksvoering kritisch te blijven onderzoeken. Zowel als het gaat om het gebruik binnen de professionele context van ‘hulpverlening’, als om de ondersteuning van professionals om de gespreksstijl eigen te maken.
Psychodidact - opleidingsinstituut psychologie - verzorgt ruim 20 jaar opleidingen, trainingen en thuisstudies in de psychosociale zorg.
