Het nieuwe supermodel voor de wereldeconomie

Wat wordt het nieuwe supermodel voor de wereldeconomie? Het is niet meer genoeg het Amerikaanse neoliberale kapitalisme dood te verklaren. Wat gaat er in de loop van de 21ste eeuw voor in de plaats komen? Is er zoiets als een crisisproof economisch model? Komt er een nieuwe economische orde en is die nog wel mondiaal? Wat wordt de ideale relatie tussen markt en overheid? Kan het geldende paradigma (de vrije markt schept vanzelf evenwicht en welvaart voor iedereen) de prullenmand in en wat wordt dan het nieuwe? Welke regio van onze multipolaire wereld heeft het meest toekomstbestendige model?

In de wereld van 2009 kun je deze fundamentele vragen niet meer alleen aan westerlingen stellen. Van over de hele wereld zijn prominente experts in hun vakgebied uitgenodigd om mee te denken en selecteerden zij vooral op nieuwe ideeën en een heldere toekomstvisie. Drie promotors pleiten voor drie economische modellen.

Kishore Mahbubani verkondigt zijn geloof in het Azië-model. Wouter Bos bepleit de superieure waarden van het Europese model. En de Braziliaanse econoom Marcelo Neri looft de succes story van zijn land.

De pleidooien werden vervolgens voorgelegd aan drie juryleden. Macro-econoom Willem Buiter van de London School of Economics ziet het Russisch of Singaporees model opkomen. De jonge analist van de geopolitiek Parag Khanna (New America Foundation) zet z'n kaarten op Europa. Amy Chua, globaliseringsexpert aan Yale University, wil de VS nog niet afschrijven en toont zich kritisch over de alternatieve modellen.

Bekijk de documentaire

En hoe is het ook alweer zover gekomen?
Het kenmerkende aan de crisis op de huizenmarkt is, dat wanneer huiseigenaren hun hypotheeklasten niet meer betalen (zoals in Amerika het geval is), het hele financiële systeem langzaam inelkaar zakt (dominee effect). Dit effect wordt in de filmpjes duidelijk. Erg fascinerend en tot nu toe de beste animaties die de kredietcrisis uitleggen.

Gerelateerd artikel:
Beter bestuur of verhuftering

Het spel om poen en prestige in barre tijden
door: Willem Mastenbroek
Zelfs de beste organisaties kunnen het moeilijk krijgen door de huidige vraaguitval. De organisaties waar de top opgaat in het spel om poen en prestige lopen nog meer gevaar. De grootste risico’s ontstaan door de giftige mix van poen en prestige met de bestuurlijke reflex van regelzucht en systeemdrift.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Tegenlicht) en YouTube

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>