Zo motiveert u uw werknemers

Niet ’s avonds of in het weekend willen werken, ‘vies werk’ weigeren, te laat komen, gebrek aan klantvriendelijkheid. De tanende motivatie van de Nederlandse werknemers is ondernemers een doorn in het oog. Hoe zoekt, vindt en houdt u gemotiveerde werknemers?

Mensen lijken hun eigen normen en waarden belangrijker te vinden dan hun werk. Mede daardoor kost het ondernemers steeds meer moeite om gemotiveerd personeel te vinden. Maak van de nood een deugd: speel in op de mentaliteitsverandering en maak u populair als werkgever!

Karakter boven opleiding
Vooral in het midden- en kleinbedrijf kunnen duizenden vacatures niet worden opgevuld, ook voor functies met een laag opleidingsniveau. Volgens voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland schort het vooral aan motivatie en sociale vaardigheden.

Werkgevers nemen liever niemand aan dan concessies te doen. Want kennis is belangrijk, maar karakter telt minstens net zo zwaar. Vooral in een klein bedrijf zijn werknemers het visitekaartje, benadrukt Hermans. Sip Nieuwsma, van VNO-NCW, roept zelfs: “De houding moet veranderen. Iedereen moet gewoon werken, er is geen ruimte voor die wensen.”

Inspelen op de mentaliteitsverandering
Twintigers en dertigers lijken zich te laten leiden door de gedachte dat werk leuk moet zijn, zo blijkt uit onderzoek. De balans tussen werk en privé blijkt belangrijker dan de feitelijke werkzaamheden en starters op de arbeidsmarkt lijken niet meer bereid om eerst rotklusjes te doen aan het begin van hun carrière.

Hoe dan ook, u kunt die veranderingen niet geheel negeren. Een klantvriendelijke houding en op tijd komen is natuurlijk iets wat u van uw werknemers mag eisen.
Maar door juist wél, tot op zekere hoogte, rekening te houden met de wensen van uw (potentiële) werknemers, kunt u zich als werkgever populair maken en uw positie op de arbeidsmarkt versterken. Als u het voor de werknemers plezierig maakt om voor u te werken, krijgt u daar geheid iets voor terug: in de vorm van een ijzersterke motivatie.

Bron:DE ZAAK

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ludo Plompen
Een heel korte reactie (snel door de bocht)
Zoals Johan Cruijf al aangaf is motivatie afhankelijk van drie basis gegevenheden:

1, men beschikt over veel techniek( vakkennis)
2. men heeft de discipline om kwaliteit te leveren
3. men heeft een daarbij passend karakter

Ik constateer dat op het eerste gebied namelijk beschikken over veel vakkennis door het huidige onderwijssysteem niet echt ondersteund wordt. Algemeen vormende en culturele vakken krijgen soms meer aandacht dan het eigenlijke vak. Kiest men nog wel een vak of doen we een studie en zien daarna wel wat we er mee kunnen? Wat gebeurt er daarna bij de verschillende werkgevers aan opleiding en deskundigheids bevordering?

Voor wat betreft het tweede gegeven lijkt discipline een wat verouderd en "vies"woord. Elke dag werken aan vertrouwenwekkend zijn. Discipline is feitelijk aan jezelf en aan anderen aangeven dat je te vertrouwen bent. Vakmatig en communicatief.

Daar moet je aan werken. Oefenen oefenen oefenen zijn de basisbegrippen onder discipline . Discipline is een denkwijze Zelfs die denkwijze dien je te oefenen. En nemen we wel de tijd om te oefenen?

Ik weet dat veel jongelui een "overvolle"sociale agenda hebben;anders hoor je er niet bij. Werk en prive in een persoonlijke balans zien te krijgen is een opgave op zich . Je weet dat de echte grote in hun vak vele uren oefenen. En niet alleen in de sport of de cultuur maar ook in het bedrijfsleven dient geoefend te worden.

Het derde gegeven is het karakter van iemand. De wil om door te zetten ;het vermogen om te willen winnen; de creativiteit opbrengen om steeds opnieuw uit jezelf te putten.
Vandaar dat motivatiegebrek vaak veel vragen oproept :

* heeft iemand voldoende kennis ;plezier in leren;concentratie op wat je echt wilt doen?
* wordt iemand wel voldoende aangesproken c.q. gewaardeerd op de disipline die hij of zij opbrengt?
* Pas datgene wat je doet bij je karakter?

Daarom is motiveren een complexere zaak om zomaar een antwoord te weten. Het is wel zo dat vroeg of laat elke werknemer en werkgever met bovenstaande vragen te maken krijgt. En dat zijn pas zes vragen . Laten we eerst die zes vragen maar beantwoorden dan komen de honderd andere vragen later aan de beurt.