Kishore Mahbubani: ''De EU kent onwaarschijnlijke verworvenheden. Dat is waanzin. Iemand moet de mensen vertellen dat zoiets niet mogelijk is."

http://www.youtube.com/watch?v=97xkg1VrGO0

"Jullie Europeanen gaan door een periode van pijnlijke veranderingen. Ik las net een artikel over honger in Griekenland. Ik vind dat stuitend. Een kind in Europa dat al drie dagen lang zonder eten naar school moet. Zulke verhalen zijn schokkend. Uit sociaal oogpunt een zeer gevaarlijke situatie." aldus Kishore Mahbubani in een interview dat vandaag verschijnt in FD Outlook.

Op de vraag 'Wat stelt u Europa voor?' antwoordt Mahbubani: "Word wakker. De nieuwe werkelijkheid zal jullie recht van voren raken. Het is onmogelijk die honderden miljoenen mensen in de opkomende landen te stoppen in hun ontwikkeling en ambitie.

Jullie eigen welvaart is niet meer te betalen, maar je wilt niet meer accepteren dat je weer moet vechten om economisch bij te blijven. Ik kom net uit Italië. Een parlementslid krijgt daar € 9.000 per maand en het parlement telt 600 leden. Iemand die twee jaar in het parlement zit en daarna stopt, krijgt voor de rest van zijn leven nog altijd € 6.000 per maand. Welke samenleving kan zich dat veroorloven?

Ook elders in Europa zie ik onwaarschijnlijke verworvenheden. Een brandweerman die, laten we zeggen, twintig jaar heeft gewerkt krijgt dertig tot veertig jaar een pensioen van ongeveer de hoogte van zijn salaris, Dat is waanzin. Iemand moet de mensen vertellen dat zoiets niet mogelijk is."

Kishore Mahbubani, Dean and Professor in the Practice of Public Policy of the Lee Kuan Yew School, was uit mijn gezichtsveld verdwenen maar sinds vanochtend is hij weer volledig terug. Soms (vaak?) heb je een buitenstander nodig om je écht wakker te schudden. & Dat wakker schudden dat geldt dan voor ons Europeanen.

Mahbubani was in ons land om z'n nieuwste boek te promoten in NL verschenen onder de titel 'Naar één wereld, Een nieuwe mondiale werkelijkheid'. Mahbubani is een optimist. Hij gelooft in één wereld, een wereld waarin alle volkeren elkaar helpen. "Kishore Mahbubani ziet de werkelijkheid door een roze bril, omdat we op wereldschaal naar elkaar toegroeien. Het mondiale succes schrijft hij toe aan het feit dat de meerderheid van de wereldbevolking vijf normen en waarden deelt: moderne wetenschap en technologie, ratio en logica, vrijemarkteconomie, een politiek model op basis van een sociaal contract en multilateralisme." Zoals 'Mondiaal Nieuws' het eerder deze week omschreef in het artikel 'Het gaat steeds beter met de Wereld'......

Vorige maand publiceerde hij zelf in The Huffington Post het artikel The New Global Ethic. 193 boten zijn daarin de metafoor voor 193 landen. Boten die samen ruimte bieden aan ruim 7 miljard passagiers. Jarenlang ging dat goed "But now the 7 billion people no longer live in 193 separate boats. Instead they live in 193 separate cabins on the same boat.  The problem with this global boat is that you have captains and crews managing each cabin. But you have no captain or crew managing the global boat as a whole. That's obviously a problem."

"In this new situation, you cannot allow countries to say, "I'm doing it only for my national interest."  Excuse me.  You may be doing it for your national interest, you may be taking care of your cabin, but if you are going to damage the boat, the rest of the world has a right to protest.  Hence, today we've got to balance national interests against global interests.  I think that's the direction in which global ethics are going to go." Met z'n allen op c.q. in één 'boot', samenleven in één wereld dus.

Maar tot dat het zo ver is heeft m.n. de EU in de ogen van Kishore Mahbubani nog een probleem, een Fors Probleem zelfs: ''De EU kent onwaarschijnlijke verworvenheden. Dat is waanzin. Iemand moet de mensen vertellen dat zoiets niet mogelijk is."

Eenvoudig gezegd: wij leven in de EU, in NL op een vulkaan, maar de vraag is nu wie ons dat gaat vertellen?

========

260913

Goede vraag die men zich gisteren in Brussel stelde: kan het sociale model van de EU bij blijven dragen aan de wereldwijde concurrentiekracht van diezelfde EU. De reacties uit de dialoog zijn divers maar de ondertoon is duidelijk met als eindresultaat 'twijfelachtig'.....

Bron: CEDEFOP's Press release - The European social model, a key driver for competitiveness.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro