Wat maakt een financiele performance evaluatie

Hoe kun je als financial het best een eindejaarsgesprek insteken? Het jaar loopt naar zijn einde, en dat betekent: eindejaarsgesprekken. Overal in Nederland beoordelen leidinggevenden hun werknemers.

Management cyclus
Performance evaluatiegesprekken maken onderdeel uit van een performance management cyclus. Iedere werknemer heeft eerder al een persoonlijke balanced scorecard ingevuld. Die worden aan elkaar gekoppeld, want de onderlinge doelstellingen moeten natuurlijk in het grote geheel passen. Halverwege het jaar volgen de coachingsgesprekken, in januari volgen de performance evaluaties.

Concreet
Leidinggevenden die de gesprekken voeren, moeten een duidelijk onderscheid maken tussen een coachingsgesprek en een beoordelingsgesprek. Bij een coachingsgesprek denk je samen na hoe het beter kan. Een beoordelingsgesprek is zakelijker: wat heb je concreet bereikt? De insteek is anders. Dat wil overigens niet zeggen dat een beoordelingsgesprek eenrichtingsverkeer is, maar het gesprek is feitelijker.

Het onvermijdelijke ‘wat vind je er zelf van?’ komt natuurlijk voorbij. Geef daarna feedback, op een zo concreet mogelijke manier. Mensen weten over het algemeen wat ze wel en niet zo goed doen. De verbeterpunten zijn vaak allang bekend, dat hangt niet van één gesprek af. Financials die binnenkort beoordeeld worden: bereid je goed voor. Zorg dat je overzicht hebt van de wapenfeiten. Maak zo concreet mogelijk wat goed en minder goed is gegaan, geen algemene termen dus. We zeggen vaak te weinig tegen elkaar wat goed is. Geef ook eens een compliment. Van een schouderklopje heeft nog nooit iemand een blessure opgelopen.

Het gesprek valt ook te oefenen:

Perfect Match!
Online tool voor de financiële functie
Wat wordt eigenlijk van de controller, financieel manager of boekhouder verwacht? Met deze test kunt u als manager of leidinggevende bepalen of u een adequate financiële functie heeft en waar zich mogelijke knelpunten voordoen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>