Leidinggeven vraagt om inzicht in aard van team

Managers kunnen een team op uiteenlopende wijze aansturen, van autoritair tot egalitair. Voor effectieve aansturing is een goed inzicht in het betreffende team echter onontbeerlijk: wat voor team is het, hoe is het tot stand gekomen, wat voor problemen leven er?

Om inzicht te krijgen in de informele regels en normen van de groep kan worden gekeken naar het soort sancties dat wordt gebruikt, wat er in de wandelgangen wordt besproken, hoe er wordt geevalueerd en hoe buitenstaanders naar het team kijken. Niet zelden blijkt een team gebukt te gaan onder bepaalde problemen, die op twee manieren kunnen worden opgelost:

door het bij de horens te vatten of door de teamsamenstelling zodanig aan te passen dat het probleem verdwijnt.

Nog beter, maar niet altijd mogelijk, is het om het ontstaan van problemen te voorkomen door alert te zijn op bepaalde signalen.

Van groot belang is dat alle individuen worden geaccepteerd als teamlid. Vervolgens dient de leider alert te zijn op het proces van invloedverdeling. Macht is namelijk een fundamentele behoefte van de mens. Schijnbaar futiele onderwerpen worden soms buitenproportioneel opgeblazen, met geen andere reden dan te achterhalen wie het voor het zeggen heeft.

Bron: MD WEEKLY

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

monica Posthumus
Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat leidinggevende nog te weinig alert zijn op (kleinen) signalen die medewerkers afgeven die mogelijk een signaal zijn dat " iets" een ongewenste kan opgaat.
monica
Esther
Momenteel studeer ik nog dus heb ik alleen te maken met fictief leiding geven. Wat mij opvalt is dat iedereen denkt dat je bazig over moet komen ofzo, wat regelmatig averechts werkt. Het is alleen zo moeilijk om te ontdekken hoe je het leiden van een bepaald project moet aanpakken.
Palmans Peter
Boeiende materie - teams aansturen.

Vaak denk ik er ook over na en stel vast dat de hedendaagse managers te kort schieten in één en hetzelfde element. Namelijk Emoties.

De manager die het bedrijf wil laten functioneren met oog op verbeteringen, concurentieslag
moet eigenlijk goed kunnen schaken. Uiteindelijk doen veel managers dit wel goed, anders zou het snel berg af gaan met het bedrijf of instelling waarvoor zij staan.
Toch wil ik met deze e-mail jullie er op wijze dat het echte bedrijfsleven een ander soort schaakspel is. Nml de pionen enz... hebben in dat schaakspel emoties. In dat geval zal het paardje of bijvoorbeeld een toren zijn werk goed doen als hij er in geloofd, als hij tevreden is en noem maar op. Dat schaakspel is veel moeilijker dan een gewoon koud schaakspel.
Toch denk ik dat veel managers te veel met een gewone schaakspel spelen en uiteindelijk verrast zijn waarom de pionen niet doen wat ze eigenlijk van hen verwachten. Als het telaat wordt ontdekt, is herstel zeer moeilijk.

Ik zelf ben 20 jaren in het bedrijfsleven en heb ontzettend veel managers leren kennen. Om de drie jaar een andere. Telkens viel mij deze terugkerende onkunde op. Gelukkig zijn er managers die het nog goed doen op dat vlak. Ik denk zelfs dat de huidige manager op mijn werk er nu zo eentje is . oef zou ik zeggen.

Hopelijk heb je er wat aan.

_______________________________ Met vriendelijke groeten en veel respect ____
Peter Palmans