Goede leiders laten zich niet afschrikken door mislukkingen en tegenslagen, maar gebruiken ze juist als leermoment. Goede leiders hanteren een zevental strategieën om goed om te gaan met tegenslagen.
In de eerste plaats zien ze een mislukking niet als een eindpunt, maar als het begin van toekomstig succes. Daarnaast blijven ze doorvechten, in plaats van bij de pakken neer te gaat zitten. Ook zien ze onder alle omstandigheden licht aan het eind van de tunnel, hoe ernstig de situatie ook is. En ook al lijkt de hele wereld tegen ze te zijn, ze weten dat er altijd wel één of twee mensen zijn die je blijven steunen - als je je láát helpen. Bovendien hebben ze een duidelijke visie op de toekomst, wat ze houvast geeft bij hun werkzaamheden.
Echt grote leiders onderscheiden zich met hun moed. De moed te doen wat goed is - ook als ze daarmee tegen de stroom op moeten zwemmen -, de moed om ingesleten aannames te heroverwegen, en de moed om langetermijnbelangen te laten prevaleren boven kortetermijnwinst. Ze hebben vaak een brede visie, die ze weten te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Ook zijn ze aanspreekbaar op hun handelen en op de normen en waarden die ze uitdragen.
Natuurlijk leiderschap wil niet zeggen dat u dat simpelweg kan of niet kan. Het betekent wel dat u bereid bent uw eigen stijl en gedrag onder ogen te zien en daarmee aan de slag te gaan.
Houd u de volgende 5 dingen voor ogen:
1. U beseft dat de enige persoon die uzelf kunt veranderen uzelf bent
Zelf-management gaat vooraf aan het managen van anderen en de onderneming. Begrip van uw eigen gedrag en de gevolgen daarvan zijn cruciaal voor goed leiderschap.
2. U bent in staat de leidinggevende kwaliteiten in anderen te stimuleren
Een goed leider deelt zijn vaardigheden, inzichten en macht om de potentiele leidinggevende kwaliteiten in anderen te ontplooien. U moet anderen dus ook de kans geven leiding te geven. Iemand zei ooit dat leiderschap net mest is: op een hoop gegooid, gaat het stinken en is het nergens goed voor; goed uitgespreid leidt het tot groei en vruchtbare ontwikkelingen.
3. U kunt zichzelf wegcijferen
Een natuurlijk leider voelt instinctief aan wanneer hij zich op de achtergrond moet houden. Soms is dat nodig om de beste resultaten te bereiken. U hoeft niet iedere tactiek te plannen of iedere verandering te leiden. Soms is een ander veel geschikter uw visie te communiceren. Geef hem of haar die kans.
4. U stimuleert het nemen van risico’s en tolereert fouten
Op veilig spelen is de snelste weg naar falen. Om succesvol te zijn, is het nemen van (gecalculeerde) risico’s noodzakelijk. Geef anderen de kans te leren van hun fouten.
5. U weet dat leidinggevende vaardigheden ontwikkeld kunnen worden
Natuurlijk leiderschap is niet hetzelfde als aangeboren leiderschap. Leidinggevende kwaliteiten kunnen aangeleerd worden. Te beginnen met zelf-management.
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: MD Weekly)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>