Als leermoment heeft een mislukking meer waarde dan een succes. In de regel wordt bij organisatieleren voornamelijk gefocust op best practices en benchmarks bij andere ondernemingen.
Succes is echter een slecht ijkpunt: het vernauwd immers niet alleen het blikveld, maar beinvloedt ook gedragingen. Omstandigheden die succes genereren, zijn namelijk ook tegelijkertijd randvoorwaarden voor een mislukking.
Als het management succes aan de eigen acties toeschrijft, dan herhaalt het die en worden middelen toegewezen om die strategie te verfijnen (ten koste van andere activiteiten). Zo ontstaat een kernstrategie die wordt ondersteund door structuren en processen. Het risico bestaat echter dat de strategie door opeenvolgend succes als onaantastbaar wordt gezien. Mislukking wordt dan geweten aan externe factoren zoals een slechte uitvoering. En dit ontslaat het management ervan zijn uitgangspunten te herzien.
Ondernemingen kunnen op verschillende manieren aan deze valkuil ontkomen en een goed lerend vermogen ontwikkelen. Dit door:
1) mislukking niet als een anomalie te zien;
2) ook te focussen op kleine en middelgrote mislukkingen;
3) benchmarken op worst case scenario`s in plaats van op best practices;
4) bewustwording van de self serving bias;
5) bewust mislukkingen te riskeren.
(bron: MD WEEKLY)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
Je moet dan wel eerst lid worden en betalen. Het artikel is gepubliseerd op 22-05 als je de krant nog hebt liggen.
Vriendelijke groet,
De redactie