Interview met Lisa van de Bunt over de fusie Vendex-KBB

Dinsdagochtend was ik uitgenodigd bij de uitzending van ontbijt nieuws van de KRO om commentaar te leveren op de fusie/overname van Vendex met KBB.

De interviewer Rocky Tuhuteru stelde de volgende vragen:

Vraag: Was u verrast door het nieuws van de fusie tussen Vendex en KBB?

Antwoord: eigenlijk wel. Ik had het vorig jaar zomer verwacht toen het erg slecht ging met KBB en toen de heer Maas teruggehaald werd van pensioen om weer leiding te gaan geven aan het KBB concern. Achteraf gezien is dat juist, want het telefoontje van de heer Hessels, topman van Vendex is ook geweest in die periode!

Vraag: wat zij nu de gevolgen voor de werknemers van de beide bedrijven?

Antwoord: voor de medewerkers van de verschillende winkels verwacht ik niet zoveel veranderingen op grond van deze overname. Voor mensen van het hoofdkantoor wel, daar zal worden ingekrompen op grond van de beoogde schaalvoordelen

Vraag: er zijn toch cultuurverschillen tussen de beide bedrijven, verwacht u daar problemen.?

Antwoord: nee, voor zover mij bekend zijn er geen plannen om de winkels in elkaar te schuiven, dus dat gevaar acht ik niet of nauwelijks aanwezig. Iets anders is dat de top zal streven naar een slank en mager bedrijf om de concurrentieslag met name in minder goede tijden goed aan te kunnen. Het is een cyclische business dus daar moet je je op prepareren.

Vraag: wat bedoelt u met cyclische business?

Antwoord: bijvoorbeeld dat het het ene jaar goed, of laat ik zeggen redelijk goed, met de Bijenkorf gaat en het volgend jaar slecht. Dat is kenmerkend voor deze bedrijven. Niet alleen voor Bijenkorf maar zeker ook voor V&D.

Vraag: bent u niet bang dat Brussel niet accoord zal gaan met deze fusie, omdat er een te grote concentratie ontstaat?

Antwoord: nee, want de cijfers wijzen uit dat ze niet meer dan 11% van de retailbusiness in handen hebben.

Vraag: is 11% niet erg weinig, waar hebben we het dan over?

Antwoord: ja, 11% van de retailbusiness, maar 100% van de warenhuizen in Nederland!

Vraag: wat vindt u van het straatbeeld in Nederlandse steden, dat is nu al eenvormig, wordt dat niet nog eenvormiger?

Antwoord: daar hebt u gelijk in. Vendex en KBB claimen de toplokaties in middelgrote en grote steden. Maar u moet zich wel realiseren dat heel veel winkels, of zoals zij zeggen formules, helemaal geen Vendex of KBB heten, maar het wel zijn. De klacht van veel kleine detaillisten is dat ze van de toplokaties verdrongen worden door Vendex en KBB omdat onroerend goed maatschappijen liever in zee gaan met een "Konjunkturfest" concern dan met de winkelier op de hoek, die bij een recessie zijn poorten zal moeten sluiten.

Vraag: wat voor gevaren ziet u als Brussel het samengaan verbiedt?

Antwoord: de gevolgen voor KBB zijn ernstiger dan voor Vendex. Vendex redt zich wel maar KBB komt dan in de gevarenzone. Maas heeft vorig jaar al 3000 banen gesaneerd en daar zal het in dat geval niet bij blijven. Winkels zullen gesloten worden. Vendex is door de heer Hessels de afgelopen jaren op het goede spoor getrokken, daar ben ik niet zo bang voor.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Strategie