Het interactiepatroon van de Duivelsmachine

Cover stories · Cases

Tientallen jaren deden groepen van bankiers, handelaren, fiscalisten, investeerders, hedgefunds en pensioenfondsen zich tegoed aan Europese staatskassen. Met uiterst zorgvuldig opgezette internationale samenwerkingsverbanden, die vooral vanuit Londen werden gecoördineerd, wisten de betrokkenen de belastingdiensten tussen 2001 en 2016 op zijn minst 55,2 miljard euro te ontfutselen. Dat deden ze door verschillende handelsstrategieën te ontwikkelen die puur het terugvorderen van dividendbelasting beoogden. Duitsland werd in absolute zin het ergste getroffen.

Niet eerder werd de omvang van deze fraude in Europa zichtbaar. Uit undercover-onderzoek van onderzoeksplatform Correctiv en het onderzoeksjournalistieke TV-programma Panorama blijkt dat deze fraude nog altijd wordt gepleegd.

...
Rijk Binnekamp
Beste Willem,

Dank voor dit helder verhaal. Ben inderdaad benieuwd welke onthullingen ons nog te wachten staan. Kan niet veel goeds zijn, want het systeem is door en door rot.
Lenette Schuijt
Pro-lid
Slechtheid bestaat, immoraliteit en arrogantie zijn van alle tijden. Maar dat slechtheid zo georganiseerd wordt, als een mafia organisatie, en gerechtvaardigd door de leden ('we doen niets verkeerds') vind ik shockerend. Ik hoop dat de onthulingen van FTM en andere onderzoeksjournalisten leiden tot zware navorderingen. Wie steelt, moet boeten.
Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Beetje vaag en tendentieus socio-tunnel artikel, als je er niet concreet bij zet op welke wijze of wat die criminele activiteiten precies waren.
Willem Mastenbroek
Auteur
Het net sluit zich rondom de hoofdrol spelers.

ABN Amro was ook als staatsbank betrokken bij internationale dividendfraude.
Bij weinig banken werd de frauduleuze CumEx-handel zo fanatiek bedreven als bij de staatsbank ABN Amro. Het ministerie van Financiën had daar sinds 2006 gedetailleerde kennis over. Maar ook nadat het ministerie in 2008 eigenaar werd van ABN Amro, bleef de bank willens en wetens betrokken bij transacties waarmee belastingdiensten ernstig werden benadeeld. Het ministerie heeft de kennis van de fraude niet met de minister gedeeld en liet de CumEx-handel ongemoeid.

Bron: <a href="https://www.ftm.nl/artikelen/abn-amro-ook-als-staatsbank-in-internationale-dividendfraude?share=1&utm_source=Follow%20the%20Money&utm_campaign=27197d8e7a-ExtraNieuwsbrief_cumex8nov2018&utm_medium=email&utm_term=0_4571d2c3f6-27197d8e7a-241072293&mc_cid=27197d8e7a&mc_eid=8c3f6e2bcc" target="_blank" rel="noopener nofollow">Follow the Money</a>, 08-11-18.
Willem Mastenbroek
Auteur
Deze zaak speelt nog steeds. Het laatste nieuws vindt u in <a href="https://www.ftm.nl/artikelen/duitse-justitie-meldt-zich-opnieuw-bij-abn-amro?share=1&amp;utm_source=Follow%20the%20Money&amp;utm_campaign=6cad9138d4-EMAIL_CAMPAIGN_2019_04_17_08_25&amp;utm_medium=email&amp;utm_term=0_4571d2c3f6-6cad9138d4-241072293" target="_blank" rel="noopener noreferrer nofollow">Follow the Money</a> dd 16 april, 2019, onder de kop:

<strong>Hoor wie klopt daar: Duitse Justitie meldt zich opnieuw bij ABN Amro.</strong>

Een citaat: <em> ABN Amro liet desgevraagd journalisten herhaaldelijk weten dat het 'in nauw en goed contact’ staat met de Duitse autoriteiten en ‘volledig en constructief’ meewerkte. In werkelijkheid wist ABN Amro de informatievoorziening aan de Duitse Justitie jarenlang te traineren, zo blijkt uit het onderzoek van FTM in verband met The CumEx-Files. Uit delen van het strafdossier, waarin FTM inzage heeft, bleek dat de bank pas begin 2018, na dreiging om onder dwang van politie te moeten meewerken, overstag ging om de informatie die jaren eerder al was opgevraagd, aan de Duitse opsporingsinstanties te overhandigen.</em>

Dat schiet lekker op met de cultuurverandering naar moreel besef en integriteit.
Willem Mastenbroek
Auteur
Nu drie jaar later, 22 oktober 2021, blijkt de Duivelsmachine nog op volle toeren te draaien. FTM heeft Christoph Spengel, hoogleraar belastingrecht aan de universiteit van Mannheim, gevraagd de schade te berekenen: In totaal zou het gaan om zo’n 141 miljard euro. ‘Dit is de grootste belastingroof in de geschiedenis van Europa’, zegt Spengel. Landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland ‘laten zich uithollen als een gans voor het kerstdiner’.

De Belastingdienst laat weten de pogingen van FTM ‘te waarderen om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp’. De dienst zet wel vraagtekens bij de schatting. Een eigen cijfer heeft de dienst echter niet. ‘ Wij beschikken over te weinig informatie om een uitspraak te doen over de schade.’
Volgens de Leidse hoogleraar fiscaal recht Jan van de Streek is dat geen toeval. ‘De Nederlandse wetgeving tegen dividendstrippen is zo slap omdat de Belastingdienst met een onmogelijke bewijspositie is opgezadeld, met dank aan de lobby van VNO-NCW en de financiële sector’, zegt hij tegen FTM.

Tja, daar gaan we weer. In plaats van een stevige wetgeving gaat de roof gewoon door. Wij blijven 'gans voor het kerstdiner'. Dit hou je toch niet voor mogelijk!

Met dank aan <a href="https://www.ftm.nl/artikelen/nederlandse-schatkist-voor-miljarden-door-dividendstrippers-geplunderd?share=mSWCqtxO4KlPz%2BppH4pwzvB22okoQzPOVyfRi5NvAFwzQ5muwuKWBWrpUEKr" target="_blank" rel="noopener nofollow ugc">FollowTheMoney </a>
Willem Mastenbroek
Auteur
Een Nederlander was het rolmodel voor enkele van de grootste CumEx-fraudeurs. Dat blijkt uit de vertrouwelijke documenten uit buitenlandse strafdossiers die zijn gelekt aan het internationale onderzoekscollectief The CumEx Files.

De dossiers bevatten nieuwe feiten en de namen van betrokkenen bij de grootste belastingroof ooit.

In Duitsland is hoofdofficier van justitie Anne Brorhilker al meer dan tien jaar bezig met de vervolging van CumEx-fraudeurs. Meer dan duizend bankiers, handelaren en advocaten worden inmiddels verdacht. Ook (ex-)bankiers van ABN Amro zijn daarbij in beeld.

Bron: <a href="https://www.ftm.nl/artikelen/nederlandse-verdachten-grootste-belastingroof-geschiedenis-cumex?utm_source=nieuwsbrief&amp;utm_medium=email&amp;utm_campaign=NederlandCumEx&amp;share=stkMpawLe8QD%2BzKbkLdbcmZX%2F1CtQ%2FCPn%2FOTnhpgm%2BRfG3WD6Evw9YCR4t0h" target="_blank" rel="noopener nofollow ugc">FollowTheMoney</a>

Meer over Het spel om poen en prestige