De Intensieve Maatschappij (1a)

In 2001 en recent in 2005 schreef Jaap Peters een viertal artikelen over de intensieve menshouderij. U kunt ze lezen op Management Site (vóór en dóór professionals). ‘Over het uitmelken van mensen’; ‘over hoe je er ziek van wordt’; ‘tot hier en niet verder’ en tenslotte ‘het dak lekt, wat moet ik doen?’

Jaap beschrijft het voortreffelijk in zijn stijl en vanuit zijn professie. Duidelijk genoeg voor wie kan lezen en schrijven. Omdat mijn gedachten en idealen parallel lopen voeg ik op mijn manier twee documenten aan het wereldwijde web toe. Deze column (1a+b) is maatschappijbreed. Het volgende gaat meer in op kantoorhuisvesting (het facilitaire vakgebied).

In 2001 ging Europa over op de Euro. De intentie was om Europa als één grote natie te zien met een sterke munteenheid. Op termijn zouden de voordelen legio zijn. Marktvergroting, open grenzen, makkelijker prijzen vergelijken. Door de concurrerende werking lagere prijzen. Op een termijn van 15-20 jaar is dit misschien mogelijk. Op dit moment is het gevoel bij de bevolking dat de prijzen 25-50% duurder zijn. Om te concurreren in een groter gebied met meerdere talen is adverteren een noodzaak. De media hebben hier baat bij. De tévékijker en lezer van kranten en dagbladen zeker niet. De consument allerminst. Dat blijkt wel uit de prijzenslag (omhoog).

Er is heel veel geld besteed aan het slaan van munten en het drukken van bankbiljetten. Bij de kassa nog steeds oponthoud door het zoeken naar muntjes. Papiergeld dat door de Europese Bank heel snel ingenomen wordt omdat de kwaliteit gewoon slecht is. De Europese Bank kan voor dit moment beter opdracht geven het geld laten drukken op de persen van de valsemunters in de Oostbloklanden. Dan krijgen valsemunters niet de tijd om het valse geld zelf in omloop te brengen.

De kans die er was, en mijn inziens nog steeds, is de kosten omlaag te brengen door de euro alleen nog maar giraal te gebruiken. De Europese bank kan voordeliger iedere Europeaan een PinPas (inclusief ChipKnip) geven inclusief een handzaam apparaatje waarmee je geld mobiel ontvangt. Technisch zijn die er al.

De kosten van het vernietigen van het huidige geld maar even slikken en na een jaar of twee na invoering op schema liggen met een maatschappij die een 25 % goedkoper kan functioneren. Minder verslinden van grondstoffen. Geen geldovervallen meer en een verlaging van andere criminele activiteiten met geld.

Niet alleen voor bankbiljetten worden vele bomen gerooid. De dagelijkse maatschappij vreet papier. Sinds de voorspelling van het papierloze kantoor is er nog nooit zoveel papier gebruikt. Iedere dag gaat een bos zo groot als de Flevopolder door de papiermolen. Nieuwe bomen. Recyclen is buiten beschouwing gelaten. De automatisering zou een papiervermindering tot stand brengen, maar het tegenovergestelde vindt plaats. Juist door het automatiseren is het zo makkelijk geworden om teksten en plaatjes op papier af te drukken.

Naast privé en het kantoorwerk is de uitgeverswereld hier debet aan. Alle nieuwe mogelijkheden van reclame via tv en internet zijn extra en niet vervangend. Er wordt niet geaccepteerd dat het in de plaats komt van. Een ieder ziet de gemeentelijke ophaaldienst de ‘gratis kranten’ en drukwerken ongelezen ophalen voor de recyclemachine. Heeft het midden en kleinbedrijf het zelf niet in de gaten dat hun reclamegeld ongezien wordt weggegooid (soms al door de reclamebezorgers!).
Als in Azië en Afrika de economische ontwikkeling echt doorzet gaat de prijs van papier dezelfde ontwikkeling meemaken als de olieprijzen.

Lees verder op 1b

Leo Hooijmans is redactielid van FMI (Facility Management Informatie) en werkzaam bij Galileo & Partners.
galileo@npartners.nl - www.hetkantoorgebouw.nl - www.hooijmans-noordwijk.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Globalisering