Implementatie-bingo

Bedrijven kennen de laatste tijd tal van implementaties. De verschillende implementaties vinden soms parallel plaats en hierdoor kunnen tal van problemen onstaan;
- implementatie-ontsporing
- implementatie-interferentie
- implementatiemoeiheid
etc..

Om dit soort problemen het hoofd te bieden is naast sturing per implementatie ook globale implementatiesturing nodig. Deze globale sturing bestuurt de verschillende implementaties als geheel, opdat problemen zoals hierboven genoemd voorkomen kunnen worden. Het is echter geen doen om deze sturing te implementeren. Er is een simpelere aanpak nodig.

Implementatie-bingo is het instrument waarmee de verschillende implementaties in goede banen geleid kunnen worden. Aan de hand van de IDIOTERIE-methodologie wordt de bingo-card opgesteld:

1. Inventarisatie (I).
Allereerst worden de verschillende lopende implementaties geinventariseerd. De inventarisatiefase is bedoeld om alle implementaties op hoog niveau te beschouwen en te registreren.

2. Deling (D)
In deze fase worden de in fase 1 geinventariseerde implementaties onderverdeeld in deelimplementaties. Deze deelimplementaties vloeien vaak automatisch voort uit de in de betreffende implementaties gehanteerde instrumenten en methodieken.
In deze fase zult u tegen atomaire implementaties aanlopen. Dit zijn ondeelbare implementaties of implementaties die niet faseerbaar zijn. Als het hier gaat om relatief kleine implementaties is dit geen probleem. Bij grotere atomaire implementaties moet men deze bovenaan de lijst van deelimplementaties plaatsen, opdat deze als eerste worden geevalueerd. Grote implementaties zijn immers gevaarlijk en kunnen de andere implementaties in de weg staan (De Broeckenaere, 2003).

3. Indicatie
Hier worden de indicatoren bepaald. Deze worden bepaald m.b.v. de implementatie-scorecard -techniek (Vrakking & Dresens, 2003).

4. Omgeving
In deze fase wordt de omgeving bepaald. Welke stakeholders zijn betrokken? Wie zijn er verantwoordelijk voor de gedefinieerde deelimplementaties en wie beslist niet? De aspecten die voortkomen uit deze beschouwing van de huidige en gewenste situatie worden gekoppeld aan de deelimplementaties. Er worden wegingsfactoren en cardinaliteiten vastgesteld tussen omgevingsaspecten en deelimplementaties.
Een andere veelgebruikte methode is om het carthesisch-product van omgevingsaspecten en deelimplementaties te nemen en hierin de overbodige relaties weg te strepen. Hierna blijven de relevante relaties over.

5. Telling
De relaties tussen deelimplementaties en omgevingsfactoren worden vermenigvuldigd met het totaal aan zwaartes van de eerder bepaalde relaties en worden geteld en gesorteerd. Hierdoor ontstaat een lijst met Normrelaties. Hoe groter de afhankelijkheden, hoe hoger de normrelatie in de hierarchie komt te staan.

6. Evaluatie
In de evaluatiefase worden de resultaten van bovengenoemde stappen geevalueerd door het managementteam en de betrokkenen. Deze controle is ingebouwd om te voorkomen dat belangrijke zaken over het hoofd worden gezien.

7. Rectificatie
Op basis van het evaluatierapport kunnen de verschillende normeringen aangepast worden. Hierna dienen fase 6 en 7 herhaald te worden totdat de cijfers correct zijn.

8. Implementatie
Als de normeringen bepaald zijn wordt de bingo-card geimplementeerd. De bingo-card is een matrix waarin de deelimplementaties en omgevingsfactoren tegen elkaar zijn uitgezet. Op de kruispunten worden de wegingsfactoren weergegeven. Indien er geen relatie is worden de vakjes in kwestie zwart gemaakt. Met behulp van Microsoft Excel kan de bingo-card op gemakkelijke wijze geimplementeerd worden.

9. Empirie
Als de bingo-card gereed is wordt deze geborgd in de organisatie. De bingo-card vormt immers de grondslag voor de implementaties, omdat alle kennis die vrijkomt en benodigd is voor de implementatie gebundeld is in de bingo-card.

Als de bingo-card klaar is kan het spel beginnen. De kaart bestaat uit verschillende cijfers en elke medewerker krijgt een exemplaar. In tegenstelling tot het reguliere bingo-spel is dit spel meer individueel. Elke bingo-card is immers gelijk en mensen dienen zo snel mogelijk hun eigen kaart vol te krijgen. Als men een vergadering bijwoont en er wordt gesproken over een budgetverlaging van 10% en op de bingocard staat het getal 10, dan mag men de corresponderende vakjes zwart maken. Ook een fout-code op een defecte FAX kan leiden tot het inkleuren van een vakje. De getallen mogen niet zelf gegenereerd worden, maar dienen publiekelijk beschikbaar te zijn (geweest). Slechts dan mogen ze worden weggestreept op de bingo-card.

Degene die als eerste een rij vol heeft, heeft een omgevingsfactor uitgefaseerd (vertikale rij) of een deelimplementatie (horizontale rij) voltooid. Aan de hand van de eerder opgestelde tabellen kan bekeken worden welke implementatie hiermee gemoeid is en of deze door de vulling van de bingo-card-rij voltooid is. Als dit het geval is heeft de winnaar de implementatie gerealiseerd. De scores moeten worden bijgehouden en kunnen gebruikt worden bij toekomstige functioneringsgesprekken.

Als een bingo-card vol is zijn in feite alle implementaties gereed, maar men kan hierna nog doorspelen. Deze spelvariant is aan te raden en draagt o.a. bij tot:
- acceptatie van het instrument
- betere acceptatie van speelse methoden
- positieve werkhouding

Met behulp van implementatie-bingo kunnen implementaties op speelse wijze snel worden afgerond en nieuwe implementaties geinitieerd worden.

Succes!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Monica Biesebroek
Interessante stuff. Ziet er goed uit, maar waar is de kaart? Ik heb (en wellicht hebben anderen dat ook) veel behoefte aan een soort van voorbeeldplaatje. Hoe ziet de kaart eruit?
Peter Louwe
Net als Monica heb ook ik behoefte aan een soort van voorbeeldplaatje. Ik wacht met spanning af.
Justus Broeckenaere
De lay-out van de bingo-kaart is beschreven in het artikel. De waarden die in de tabellen weergegeven zijn en uiteindelijk gematched worden met gebeurtenissen binnen de organisatie zijn variabel en afhankelijk van de lopende implementaties. Deze werkwijze is gebaseerd op de EDVM-methodiek (<i>Event Driven Value Matching</i>, Altermann/De Broeckenaere, 1989).

Ter illustratie volgt hieronder een voorbeeld van een bingo-kaart.
<TABLE cellSpacing=1 cellPadding=1 width=50 border=1>
<TBODY>
<TR>
<TD width=5><FONT size=1></FONT></TD>
<TD width=8><FONT size=1>concurrentie</FONT></TD>
<TD width=5><FONT size=1>hoger management</FONT></TD>
<TD width=5><FONT size=1>leveranciers</FONT></TD>
<TD width=5>
<P><FONT size=1>consultancy </FONT><FONT size=1>bureau</FONT></P></TD></TR>
<TR>
<TD><FONT size=1>performance-verhoging van 10%</FONT></TD>
<TD><FONT size=1>5</FONT></TD>
<TD><FONT size=1>3</FONT></TD>
<TD bgColor=black><FONT size=1></FONT></TD>
<TD><FONT size=1>8</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD><FONT size=1>effectiviteitsverdubbeling-project</FONT></TD>
<TD><FONT size=1>7</FONT></TD>
<TD><FONT size=1>5</FONT></TD>
<TD><FONT size=1>1</FONT></TD>
<TD bgColor=black><FONT size=1></FONT></TD></TR>
<TR>
<TD><FONT size=1>BSC-implementatie-traject opstarten</FONT></TD>
<TD bgColor=black><FONT size=1></FONT></TD>
<TD><FONT size=1>1</FONT></TD>
<TD bgColor=black><FONT size=1></FONT></TD>
<TD><FONT size=1>9</FONT></TD></TR>
<TR>
<TD><FONT size=1>10 extra competenties aanboren</FONT></TD>
<TD bgColor=black><FONT size=1></FONT></TD>
<TD bgColor=black><FONT size=1></FONT></TD>
<TD><FONT size=1>5</FONT></TD>
<TD><FONT size=1>3</FONT></TD></TR></TBODY></TABLE>
Hopelijk geeft dit wat meer duidelijkheid. Voor meer informatie kunt u mij prive mailen. Ik kan dan een offerte opsturen voor de implementatie van een implementatie-bingo-implementatie-traject. De implementatie van implementatie-bingo zelf kan ook weer opgenomen worden in het spel. Deze techniek heet meta-implementatie-bingo en wordt gespeeld in een drie-dimensionaal speelveld. Dit maakt de uitdaging een stuk groter en draagt ook bij tot nieuwe strategieen voor het snel behalen van resultaat. En dat is waar het uiteindelijk om gaat bij strategie.

Momenteel zijn wij ook bezig met de ontwikkeling van representatietechnieken voor 4e en 5e graads-implementatie-bingo varianten en de koppeling van verschillende bingo-spellen tussen verschillende afdelingen en zelfs <i>cross-business</i>. Met name van dit laatste hebben wij hoge verwachtingen.
Joke van Galen
Beste heer de Broeckenaere,

Wat moedig om nu zelf eens met een artikel te komen, ik keek er al langer naar uit.
Maar helaas (voor mij?) snap ik er geen bingobal van en vraag ik me af of dit serieus bedoeld is.
Als het echt hogere wiskunde is, haak ik af.

Vriendelijke groeten van Joke van Galen
Justus Broeckenaere
Ik heb al zeer veel artikelen geschreven, zoals "Stichting Slachtoffers Competentiemanagement", "Managementpreventiemanagement","Consequentiemanagement"
etc...

Implementatie-bingo is opgezet volgens dezelfde methode als bijvoorbeeld 'competentiemanagement', 'de implementatie-scorecard', 'balanced scorecard' en vele andere hypes. Deze methode gaat uit van het uitdrukken van zaken als menselijk gedrag en organisatie in getallen, klassen of andere indelingen. Hierna wordt een techniek gelanceert om door met behulp van deze digitalisering beleid te bepalen.

Aangezien een gefundeerde en logische manier van digitalisering van die abstracte en onmeetbare eigenschappen naar cijfers niet noodzakelijk blijkt te zijn voor de acceptatie van een 'managementmodel', dacht ik dat het misschien tijd was om ook in de laatste stap ook het gezond verstand te laten varen en de cijfers in een bingo-spel te schuiven. Wat maakt het uit?

Ik werd op het idee gebracht door de 'implementatie-scorecard' waarin 'strategie' omgevormd wordt tot een lijstje met getalletjes en pijltjes. Vervolgens gaat het niet meer over de manier waarop die
tabelletjes tot stand komen maar wordt men blind gemaakt voor dit gemis door de nadruk te leggen op de manier waarop het tabelletje moet worden ingevuld. Hierbij wordt dus aangenomen dat dit tabelletjes tezamen, ingevuld en wel, 'strategie-implementatie' impliceren.

Als dat doort dingen geaccepteerd worden in managementkringen, dan kan een bingo-spel misschien ook wel, dacht ik zo....
Joke van Galen
Beste heer de Broeckenaere,

Uw artikel moet ik dus zien als iets tussen grap en ernst. U bent kennelijk niet zo gecharmeerd van modellen, die een leven gaan leiden als doel en niet als middel. Kan dat model daar iets aan doen? Of is het de gebruiker die zijn verstand laat varen?
Ik ben erg benieuwd of deze manier van benaderen van de materie iets tweeg brengt (een verandering in de goede richting/mensen die hun verstand weer gaan gebruiken, zoals u hoopt). Maar aangezien u daar niet zo van houdt, is meten in dit geval ook niet weten. Of is dat gewoon geen probleem?

Vriendelijke groeten van Joke van Galen
Peter Markensteijn
Justus,

Op een stukje van mij op deze site reageerde jij destijds als volgt:

"Zo ken ik er nog wel een paar! Men neme een begrip en bedenkt een aantal eigenschappen die tezamen een acroniem vormen dat toevalligerwijs ook als
geheel woord een betekenis heeft."

Zie: http://www.managementsite.net/content/html/276.asp?cid=365.

Ik reageerde met de verzuchting dat het jammer was dat er geen ironie-teken bestond.

Intussen blijkt dat je gebruik maakt van een acroniem (!) en over ironie beschikt. Zeldzaam als je de andere reacties bekijkt.

En, hoe zou je jouw IDIOTERIE-methodologie weer implementeren????

Dag,
Peter