Ik word #%$# van al die excel sheets!

Columns

U kent het wel: dertig excel sheets om tot een budget te komen en al die sheets zijn weer gelinkt. Vervolgens komt er een nieuw element (account of kostenplaats) en alle sheets en links moeten weer worden aangepast. Kortom, u heeft weer een dag werk, terwijl er nog tig ad-hoc rapportage vragen liggen te wachten!

Vooropgesteld: Excel is een fantastische tool! Het is alleen de vraag of die tool ook het meest geschikt is om mee te plannen, budgetteren en forecasten. Op basis van het bovenstaande zou ik zeggen van niet!

Wat moeten we dan? Met de huidige technische ontwikkelingen zijn er ook in de financiële wereld een heleboel nieuwe mogelijkheden ontstaan. In plaats van spreadsheets zijn er een heleboel aanbieders van specialistische software voor budgetteren en forecasten, gebaseerd op het database-principe.

In het kort werkt het als volgt: een database zorgt ervoor dat alle elementen waarop gebudgetteerd gaat worden vast worden gelegd in aparte tabellen (dimensies). Vervolgens wordt bepaald welke perioden gebruikt gaan worden. Deze combinatie van elementen en perioden maakt het mogelijk om data vast te gaan leggen. Vervolgens kunnen formules worden gebruikt om gegevens te wijzigen en alloceren en tenslotte is het mogelijk om flexibel alle ingevoerde gegevens te rapporten.

En dan het belangrijkste, de voordelen die dat oplevert:
o Onderhoud van elementen gebeurt alleen in de dimensies en alle invoerbladen en rapportages worden automatisch bijgewerkt.
o Het samenvoegen en consolideren van deelbudgetten gebeurt met één druk op de knop door vooraf gedefinieerde rekenregels.
o Ad-hoc vragen kunnen eenvoudig beantwoord worden door de flexibele rapportages.

Uiteraard is het ook mogelijk om met excel prachtige budget applicaties te bouwen, alleen is dan de vraag wie die applicatie gaat onderhouden als de specialist die u nu in huis heeft vertrekt….

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Dirk de Boer
Ik werk bij een grote verzekeraar en werk veel met excel.
Ons controllersteam is daar erg content mee en bedreven in. Ter ondersteuning hebben wij Adaytum in huis, maar zonder Excel daar aan toe te voegen is niet oke.
Wat ik lees is een verhaal van een consultant die iets te graag een opdracht wil binnenhalen, dat komt een dergelijk "verhaal" niet ten goede.
Jeroen Zeeuw
Allereerst bedankt voor de reactie! In antwoord op uw reactie het volgende:

Mijn excuses als het stuk te "commercieel" overkomt, dat is niet het essentiële punt van mijn stukje. Waar het mij om gaat is aan te geven dat er meer is dan excel en wat daar voordelen mee zijn te halen. Uiteraard is het ook zo dat excel een fantastische tool is (zie ook de column), alleen in mijn ogen niet het meest geschikt voor plannen en budgetteren, met name omdat er geen database onder zit! Waar excel wel weer zeer geschikt voor is, is voor complexe berekeningen en mooie rapportages, bij voorkeur gebaseerd op een add-in met de database. Volgens mij komt dat ook overeen met uw reactie, dat het budgetproces wordt ondersteund met een budgetdatabase, in dit geval Adaytum, in combinatie met excel. Excel is natuurlijk ook zo goed te gebruiken omdat iedereen op een afdeling financiën er goed mee overweg kan. Voor de specifieke budgettools geldt dan ook vaak "onbekend maakt onbemind"...
Stapper
Onlang een meerjaren-prognose-pakket geïmplementeerd.
Blijkt dat een geniale hoofd financien indertijd een heel geavanceerd excel-bestand had opgebouwd. Daar kon alles in en dat zat er ook in. Inmiddels is hij weg. Kennis weg, ondersteuning is er niet, niets vastgelegd over de opbouw van het bestand: product inmiddels dus waardeloos!
Nu is een pakket geïmplementeerd dat werkt volgens het database-principe. Werkt perfect, het is duideljk wat er gebeurt én als je iets niet weet kun je de helpdesk bellen of een opleiding van 2 dagen volgen. Lijkt een kleinigheid, maar continuïteit is toch een van de belangrijkste items binnen een organisatie?

U begrijpt het al, ik ben het helemaal eens met de collumn!
Mon Geybels
De voorbije 12 jaren beheer ik de budgetten en kostopvolgingen bij Belgoprocess. Te beginnen met Lotus 1-2-3 over Quattro-Pro naar Excel. Herhaaldelijk werd er getracht, zowel bestaande software als in-huis-gemaakte software te gebruiken om de budgetten en kostopvolgingen te kunnen opvolgen, maar telkens opnieuw werd een keurslijf aangeboden, waarin àlle elementen bij voorbaat dienden in te passen! - Zo eenvoudig is het bedrijfsleven niet! - Ik blijf vandaag nog doorwerken met Excel, omdat ik hiermee de meest relevante informatie kan verstrekken in een meest flexibele omgeving. Ik praat over een budget en kostenopvolging voor 260 mensen, met een jaaromzet 30 Mio Euro, verdeeld over zowat 750 kostenplaatsen. Mijn devies blijft "KISS", zoals in de kop beschreven: wat is de zin van zeer ingewikkelde maar absoluut correctie berekeningen (kan dat ?) waarmee je duizend euro uitgeeft om de toewijzing van tien euro te kennen ? Van direct costing tot en met ABC ... prachtige literatuur, maar het is te velde en in de dagelijkse werkzaamheden dat je weet, meet en voelt of je de budgetten respecteert en de locomotief niet ontspoort!
Dick Lagerweij
Probleemstelling van het excel gebruik is helaas herkenbaar maar waar vinden we die "aanbieders van specialistische software"
Aanbieders is meervoud dat suggereert dat er een keuze gemaakt kan worden tussen "top"produkten.
Deze specialistische software mag dus bv niet meer onderhoud en beheer inspanning vergen dan huidige spreadsheet toepassingen.

Meer over ICT & Internet