Hoe pak je als zelfstandige of startende ondernemer je verzekeringspakket op? We bespreken valkuilen, obstakels en wat wél werkt.
Veel ondernemers denken dat verzekeringen alleen nodig zijn bij extreme risico’s zoals ziekte of grote schadeclaims. Maar de praktijk leert dat ook kleinere risico’s grote gevolgen kunnen hebben. Zo kan men een belangrijke opdracht missen omdat er zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt gewerkt. De sommige opdrachtgever vereisten deze verzekering.
CASE:
Jeroen is de eigenaar van het kleine adviesbureau, de ZZP'r zucht diep. “Ik heb geen idee of ik goed verzekerd ben,”. Dit scenario is herkenbaar voor veel zelfstandigen en kleine organisaties. Voor wie een eigen onderneming runt, kan het beheren van verzekeringen een frustrerend, tijdrovend proces zijn. Er wordt geworsteld met dezelfde vragen: Heb ik de juiste dekkingen? Betaal ik niet te veel? Wat als ik een belangrijke verzekering over het hoofd zie?
Het probleem: onoverzichtelijkheid en onnodige kosten
Je start een onderneming vol enthousiasme, maar de praktische kanten – zoals verzekeringen – komen vaak op de achtergrond.
Zo ook bij Jeroen, een grafisch ontwerper uit Utrecht. Na een paar jaar freelancen ontdekte hij dat hij onnodig veel betaalde voor dubbele dekkingen. Een inventarisatie wees uit dat hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering én een overlijdensrisicoverzekering had die elkaar grotendeels overlapten. Ook bleek zijn aansprakelijkheidsverzekering niet afgestemd op zakelijke risico’s.Deze chaos kostte Jeroen niet alleen geld, maar ook tijd en stress. Een gemiste kans, want een goed afgestemd ZZP verzekeringspakket kan juist rust en zekerheid bieden.
De aanpak: overzicht creëren en slim kiezen
Jeroen besloot het anders aan te pakken en volgde een systematische aanpak. Hier zijn de belangrijkste stappen die hij ondernam.
1. Alles verzamelen
Verzamelen van alle lopende polissen, inclusief voorwaarden en premies. Dit is een tijdrovende klus, maar essentieel om inzicht te krijgen.
- Doe een risicoanalyse: Wat zijn de grootste risico’s in jouw vakgebied? Een freelancer in de IT heeft bijvoorbeeld andere verzekeringen nodig dan een zzp’er in de bouw.
2. Advies inwinnen
Welke verzekeringen essentieel waren kan je langs een verzekeringsagent. Maar veel verzekeraars bieden ook online tools aan, zoals de vergelijker op unive.nl, waarmee je een verzekeringspakket kunt samenstellen op basis van je beroep en persoonlijke situatie.
- Vergelijk pakketten: Maak gebruik van vergelijkingssites en tools om inzicht te krijgen in wat er wordt aangeboden. Let hierbij niet alleen op de premie, maar ook op de dekking.
3. Prioriteiten stellen
- Bepaal wat écht nodig is: Oververzekerd zijn is duur, maar onderverzekerd zijn kan fataal zijn.
4. Onnodige dekkingen schrappen
- Kijk verder dan kosten: Een goedkope verzekering klinkt aantrekkelijk, maar kijk ook naar klantenservice en hoe een verzekeraar omgaat met claims.
5. Regelmatige controle
Controleer jaarlijks de verzekeringen. Situaties veranderen: een nieuw contract, andere werkzaamheden, of persoonlijke omstandigheden kunnen invloed hebben op wat je nodig hebt.
Valkuilen en lessen
- Te veel vertrouwen op standaardpakketten:
Veel zzp-verzekeringspakketten dekken basisrisico’s, maar sluiten niet altijd aan op specifieke behoeften. - Onvoldoende tijdsinvestering:
In het begin probeerde Jeroen alles zelf te doen, maar dit kostte te veel tijd en leverde verwarring op. Professioneel advies maakte uiteindelijk een groot verschil. - Vergeten van risico’s:
Zonder goed inzicht in de risico’s van zijn werk, overwoog Jeroen eerst geen aansprakelijkheidsverzekering. Pas toen hij een offerte van een grote klant misliep omdat hij deze verzekering niet had, realiseerde hij zich het belang ervan.
De grootste les? Het uitzoeken en afsluiten van verzekeringen hoeft geen nachtmerrie te zijn, zolang je het proces stap voor stap aanpakt. Regelmatig controleren, creëert rust en nog belangrijker, bespaard kosten.
Uiteindelijk draait het erom dat je keuzes maakt die bij jouw situatie passen. Door proactief en kritisch te zijn, kun je voorkomen dat verzekeringen een onnodige last worden en zorg je ervoor dat ze juist bijdragen aan je succes als ondernemer.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>