Het optimaliseren en reorganiseren van de financiële functie staat bij veel bedrijven volop in de belangstelling, waarbij het werken aan optimalisatie plaatsvindt langs verschillende wegen. Het groeipad van sourcing loopt van centralisatie naar financial shared services en vervolgens naar outsourcing.
Het groeipad in sourcing veronderstelt dat bedrijven in hun streven naar optimalisatie van de financiële functie geneigd zijn achtereenvolgens drie ontwikkelingen door te maken:
1. van decentrale uitvoering van de financiële functie naar centralisatie van de meer transactieverwerkende processen, om op deze wijze de kosten te reduceren;
2. de processen te standaardiseren en optimaliseren in een financial shared service center (FSSC) en aldus de kwaliteit te verbeteren;
3. als de processen samengevoegd en gestandaardiseerd zijn, de relatief kleine stap naar uitbesteding te zetten om hiermee de kosten nog verder te reduceren. Een andere mogelijkheid tot verdere schaalvergroting is door het SSC voor meerdere externe opdrachtgevers te laten werken.
In huis
Welke financiële processen te sourcen? In het algemeen geldt het adagium ‘core business moet je zelf doen, de rest kun je uitbesteden’. De criteria om iets als core business aan te duiden zijn echter niet helder. Het accent wordt daarom veelal verschoven naar ‘core competences’: de competenties die noodzakelijk zijn voor het behalen van concurrentievoordeel, moet je in eigen huis houden; de rest kun je in principe uitbesteden.
uitzondering
Die scheiding is echter niet altijd even makkelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de financiële dienstverlening. Processen binnen de financiële functie die in andere sectoren wel voor sourcing worden overwogen, zoals debiteurenadministratie, zijn in die sector minder eenvoudig te scheiden van de kernactiviteiten. De onderscheiding van (deel-) processen die decentraal kunnen worden uitgevoerd of in een servicecentrum, is soms moeilijk te maken. Elke onderneming kiest daarom haar eigen groeipad van sourcing.
Lees ook:
Een financieel manager heeft structuur nodig
Koen Perik
Iedere financieel manager en consultant kent de driedeling people - process - technology. Bij veranderingstrajecten of invoering van nieuwe IT systemen wordt zo'n indeling gebruikt om voor elk van de drie onderdelen een aparte aanpak te ontwikkelen. Dit artikel laat zien wat financiële procesmodellen zijn, hoe ze in de praktijk gebruikt worden, en wat hun beperkingen zijn.
(bron : FINANCIEEL MANAGEMENT)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>