Hoe fijn is tegenspraak?

Columns

Wordt iedereen echt beter van tegenspraak? Peter van Lonkhuyzen, auteur van het boek Tegenspraak (2015)  meent van wel, maar dan moet je het wel goed organiseren. Van Lonkhuyzen is zeker niet de enige die de voordelen ziet opwegen tegen eventuele bezwaren en weigeringen. Sterker nog, het is eerder verdacht om je aarzelingen te uiten bij ‘tegenspraak organiseren’. Toch zijn er wel degelijk kritische kanttekeningen te plaatsen. Een verkenning.

Tegenspreken

‘Tegenspreken’ en ‘terug spreken’ – beiden verwijzen naar de aanwezigheid van tenminste twee gesprekspartners. Toch is ‘tegenspreken’ niet hetzelfde als ‘terug spreken’. ‘Terug spreken’ opent een breed spectrum van reactiemogelijkheden, van instemming tot afwijzing, van bijval tot volledige verwerping, van een nederig ‘ja’ tot een weerspan...

Peter van Lonkhuyzen
Pro-lid
Nou Harm, je zou eens moeten praten met leidinggevenden die hun tegenspraak organiseren. Ik kan je verzekeren dat ze met weinig 'gemakkelijke waarheid' worden geconfronteerd. Hun bedoeling is juist dat wat ongemakkelijk en verborgen is, boven tafel te krijgen.

Wat niet eenvoudig is, dat is helemaal niet gezegd. Niets doen en alles maar zo te laten, is echter een slechtere optie
Harm Klifman
Auteur
Dankjewel Peter, voor je reactie.

Ik twijfel geen moment aan de waarheid van je repliek. Daarom: de goeden niet te na gesproken. Hulde aan hen.

Je zou ook eens moeten praten met leiding-ontvangenden. Je weet soms niet wat je hoort.

De werkelijkheid heeft zich nog niet gevoegd naar de ideale situatie die wij beide voorstaan.
En dat zal nog wel even duren.
Helaas.

Meer over Leiding ontvangen