Alleen managers geschikt voor HNW

Columns

Les 1 voor wie als bedrijf graag in de media wil: bedenk een onderzoekje dat als een bom uiteenspat in de smoeltjes van argeloos Nederland. Het beste scoor je als je een taboe doorbreekt of een minderheid aanpakt, nou ja, als het maar dwars is.

Hersens mobiele bellers na twee jaar pap met de onderkop Lekkende kerncentrale veiliger dan smartphone komt geheid op de voorpagina. Ook gegarandeerd succes: Homofiele werknemer lui en recalcitrant met als subtitel Bedrijven geconfronteerd met nieuw fenomeen: de  weigermanager.

Moeilijk is het allemaal niet. De vrije pers staat klaar, als schooljongens voor voetbalplaatjes bij Albert Heijn. Niemand die wat checkt. Een persbericht met verwijzing naar een ‘recent uitgevoerd onderzoek’ volstaat.

Laatst was er weer zo’n onderzoek. Wat zeg ik? Een breed onderzoek, gehouden door een uitgeverij van HR-tests onder wel 900 mensen. En wat bleek? Mannen zijn geschikter voor Het Nieuwe Werken dan vrouwen. Komt dat even goed uit, ik bedoel, allemachtig, dat is breaking news! Stop de persen!

De werkomgeving thuis is vaak rommeliger dan op kantoor en je hebt thuis geen collega’s die zeggen of je iets goed doet en die je kunnen motiveren. Mannen interesseert dat niet, want onafhankelijk, weet je wel. En vrouwen, tja, die willen structuur en complimentjes.

Need we say more? Nee hoor, dit is genoeg. Klakkeloos namen  de media het berichtje over. Navraag zou overigens weinig opgeleverd hebben, want er is geen onderzoeksrapport. De site van de uitgever maakt je ook niet veel wijzer, behalve dan dat het onderzoek is uitgevoerd met een geheel nieuwe testmethode waarmee werkgevers kunnen checken of hun medewerkers wel HNW-fähig zijn.

Veel werkgevers zijn namelijk bang dat thuiswerkende medewerkers minder productief worden dan op kantoor, aldus een woordvoerder. Daarom heeft de uitgeverij een lijstje gemaakt van eigenschappen die een mens nodig heeft om Nieuw te kunnen Werken. Ik ben dol op lijstjes. Wie de werkelijkheid zijn wil wil opleggen, maakt een lijstje. De voorgeschreven toon is apodictisch en de cirkel is zo rond als ‘ie maar zijn kan: zo is het, mensen, allemaal onderzocht en bewezen! Ook nu weer. Lees even mee:

Een flexibele werknemer voldoet aan de volgende eisen:

  1. Hij of zij heeft een hoge verantwoordelijkheid. Deze personen zijn volhardend in het afronden van hun taken, zelfs wanneer ze obstakels tegenkomen.
  2. Hij of zij beschikt over een hoge vitaliteit. Deze personen zijn gedreven en energiek. Ze werken graag in een hoog tempo.
  3. Hij of zij hecht weinig waarde aan de hulp, motivatie en aanmoediging van anderen.
  4. Hij of zij heeft een hoge mate van onafhankelijkheid.
  5. Hij of zij hecht bovengemiddeld waarde aan prestaties.
  6. Hij of zij hecht veel waarde aan nieuwe ervaringen en confrontaties met nieuwe en wisselende situaties. 
  7. Hij of zij hecht relatief weinig waarde aan een gestructureerde werkomgeving.

Ach ach, wat schitterend! Die sacrale sekseneutraliteit en die onbuigzame hr-nomenclatuur, prachtig.  Met het onderzoek heeft het lijstje weinig meer van doen. Mannen geschikter dan vrouwen?  Kletskoek. Niemand is geschikt! Wie beschikt over deze set van bewonderenswaardige eigenschappen, is geen normale werknemer meer. Dat is een schaap met vijf (5) poten. Wat zeg ik? Dat is een manager! Probleem opgelost.

Breaking news! Stop de persen! ‘Alleen managers zijn geschikt om thuis te werken!’. Of nee, zet de persen maar weer aan. Dat doen ze al jaren.

PS: een volgende keer praten we over HNW voor normale mensen.

Minimalmanagement

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Celine Kranghand
In aanvulling op dit artikel is gebleken dat ondanks het flexibele werken een-op-een communicatie tussen leidinggevende en medewerker ook tot een verbetering van de productiviteit leidt.
Zie hiervoor het volgende artikel: http://bashoorn.nl/2012/02/13/met-minder-mensen-bereik-je-meer/
Tony de Bree
Lid sinds 2019
Tja, vreemd onderzoek en vreemd artikel. Uit de ervaringen bij mijn vroegere werkgever bij mijn eigen afdelingen (ABN Amro) waren de resultaten ronduit positief. Het ging hierbij toen zelfs om mensen die in de customer service voor grote klantenwerkten.

Men werkte gewoon thuis binnen de afgesproken tijden en met de afgesproken kwaliteit. Dus geen probleem. Kwestie van vertrouwen. Sinds ik vorig jaar de ABN Amro verliet zijn de ervaringen hetzelfde: de productiviteit is veel hoger, je wordt veel minder afgeleid (ik zat de laatste 4 jaar op een kantoortuin) en dankzij technieken van de 2-urigewerkdag doe ik veel meer in minder tijd. Met partners over de gehele wereld.

Bovendien is het energieniveau hoger: ik vergader veel minder, email veel minder en besteed minder (zeg maar "geen") tijd aan zinloze/oeverloze activiteiten, discussies en politiek gedoe. En hetzelfde geldt voor anderen in dezelfde positie.

Het nieuwe werken is gewoon een kwestie van vertrouwen en loslaten. Van nieuwe leiders. Helaas hebben veel managers nog de houding van "ik moet ze kunnen zien anders doen ze niets". Kortom. Het nieuwe werken kan en moet.

Mvg
Tony
Twitter: @2urigewerkdag

Meer over Het Nieuwe Werken