Channels

Ik ben mijn weegschaal. Geeft hij goed nieuws, dan voel ik mij goed. Geeft hij slecht nieuws dan voel ik mij slecht.
Bij goed nieuws mag ik van mijzelf weer een koekje eten, bij slecht nieuws moet ik meteen weer op water en brood.

Toen ik dit inzicht kreeg, heb ik mijn weegschaal de deur uit gegooid.
Nu ben ik weer mijzelf.
Ik werk aan mijn vitaliteit. Ik sport, eet steeds meer natuurlijk en ontspan. Zonder te wegen, weet ik wel of het goed gaat. Dat hoor ik van mijn omgeving, dat merk ik aan mijn kleding, en dat merk ik aan mijn gevoel. Ik voel mij in de regel goed.
Ik doe de goede dingen, zonder dat ik mij steeds af vraag of ik ze goed doe.

Bedrijven hebben ook een weegschaal. Die staat meestal onder aan de streep. Geeft die goed nieuws, dan mag de organisatie zich goed voelen, mag het even een onsje meer. Geeft die slecht nieuws, dan moet de organisatie zich slecht voelen en gaat de hand op de knip.

De uitkomst van de weegschaal gaat het gevoel bepalen en zorgt continue voor (re)actie.
Het bedrijf wordt zijn weegschaal.

Lees ook:

Uw mindset bepaalt uw succes

Gooi ook als bedrijf je weegschaal de deur uit.
Hervindt jezelf en benoem wie jij wilt zijn. Ga dat vervolgens ook zijn, in de wetenschap dat je daarmee zult groeien en ontwikkelen.
Zonder te wegen, weet je ook wel of het goed gaat. Dat hoor je van je klanten, je medewerkers, je omgeving. En dat merk je aan je gevoel, want in de regel voel je je goed.
Doe de goede dingen, zonder je steeds af te vragen of je ze goed doet.

En als je het dan toch niet kan laten. De dwang te hoog is om af en toe te meten. Gebruik dan niet die weegschaal met dat cijfer onder aan de streep. Gebruik die weegschaal die al vele honderden jaren geleden is benoemd. Die weegschaal meet de balans. Die weegschaal heet Ying – Yang.

Die weegschaal vertelt jou dat groei van binnen komt en dat het behouden van de balans de basis vormt voor deze groei. Die weegschaal vertelt jou dat acties en reacties de balans verstoren, het gevoel verstoren en dat daarmee de basis voor groei van binnen wordt ondermijnd.

Als je meet dat de balans is verstoord, raak dan niet in paniek. Bepaal je volgende actie en voer die uit. Geef die actie de tijd om te rijpen. Het pad van het herstellen van de balans is – net als het pad van groei – een pad van geleidelijkheid. De inzichten die wij verkrijgen op dat pad, dienen zich geleidelijk aan en het is deze snelheid van ontstaan van inzicht die bepalend is voor de snelheid van ons handelen.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x