Channels

Heb je ook wel eens van die dagen als manager dat je een beetje moedeloos wordt van al het gedoe in je team; dat je vindt dat je mensen niet echt hun best doen, dat ze niet effectief zijn, dat ze te veel klagen en dat de sfeer niet goed is?

Veel leidinggevenden worstelen met negatieve gedachtes over hun mensen. Ze willen van alles veranderen en in de praktijk blijkt dat maar moeizaam te lukken. Uiteindelijk leidt dat vaak tot een slecht gevoel en negatieve gedachtes over jezelf; “het lukt me ook nooit”, “ik doe het niet goed”, “ik weet niet waar ik moet beginnen” etc. De kans is groot dat je rond blijft dolen in deze gedachtes en alleen maar een nog slechter gevoel creëert. Je belandt in een negatieve circel die moeilijk te doorbreken is.

Belangrijk is om te weten dat je mindset bepaalt hoe je naar dingen kijkt en hoe jij je uiteindelijk voelt. Je mindset bestaat uit gedachtes, oordelen en labels die jij op situaties om je heen plakt. Dit labellen doen we de hele dag. Die labels, bestaande uit gedachtes, bepalen uiteindelijk hoe jij je voelt.

Over dit laatste bestaat veel misverstand. Veel mensen denken dat er eerst emotie is en dat er daarna een gedachte ontstaat. Niets minder is waar. Het is net andersom. Er is eerst een gedachte, label of overtuiging en dan pas ontstaat een emotie/gevoel!

Lees ook:

Gooi je weegschaal de deur uit!

Een voorbeeld. Je wilt dat iemand uit je team verandert, zelfstandiger wordt. Je hebt daardoor de gedachte “hij moet veranderen” maar dat gebeurt niet. De realiteit is dat die persoon doet wat hij doet. Jij veroorzaakt met je gedachte “hij moet veranderen” bij jezelf een gevoel van spanning, stress, onmacht, irritatie. Jij wilt namelijk de realiteit veranderen.

Die stress creëer je dus zelf. Helemaal niemand anders doet het. Een veelgehoorde opmerking: “Ja maar het gebeurt gewoon. Dat stressgevoel is er ineens, dat kan ik niet stoppen”.

Aandacht is creatiekracht

Goed nieuws. Je kunt het wel stoppen. Jij bent namelijk de creator van je eigen gedachtes en dus van je eigen gevoelens en emoties. Wij zijn creërende wezens met een enorm potentieel aan creatiekracht. We vergeten dit alleen vaak.

Die creatiekracht gaat twee kanten op. Als je veel negatieve gedachtes en gevoelens hebt blijf je ook alleen maar meer ‘ellende’ zien. Want zo werkt onze mind. Waar onze aandacht naar toe gaat, gaat onze energie naar toe.

Stel; jij hebt de overtuiging “ik kan mensen niet zomaar mijn vertrouwen geven”. Dan zorgt deze gedachte er voor dat je ook steeds bevestigt krijgt dat je dat vertrouwen niet kunt geven. Door iedere keer dezelfde ervaring te creeren, houd je vast aan je overtuiging en zal er niets veranderen. Op deze manier creëren negatieve gedachtes en gevoelens steeds meer negativiteit. En lukt het je niet om anders te kijken naar de situatie.

Creatiekracht heeft ook een positieve kant. Als jij steeds meer aandacht hebt voor de positieve gedachtes in je leven creëer je positieve gevoelens en worden de positieve gedachtes steeds opnieuw bevestigt. Je hebt alleen iets nodig om je creatiekracht in gang te zetten in de richting die jij wilt. En dat is AANDACHT. Wij als mensen hebben een wil en met die wil kun jij je aandacht richten op datgene wat jij wilt bereiken.

Zou het niet geweldig zijn als jij je meer bewust wordt van dit proces in jezelf? Dat jij de creator bent van jouw gedachten en dus jouw succes? Zodat je datgene kunt creeren wat jij wilt. Je laat je niet meer leiden door negatieve gedachtes maar schakelt om naar positieve gedachtes. Dat is pas echt effectief!

Hoe positief creëren?

Stap 1: Word je bewust van je eigen gedachtes. Merk op wanneer jij alleen maar negatieve gedachtes hebt over je werk, over jezelf en/of anderen. Meestal gaat het over zaken die jij wilt veranderen en waarbij dat niet lukt. Onderzoek dit maar eens.

Stap 2: Bedenk dat jijzelf een vervelend gevoel creëert over een situatie. Niemand anders doet dat. Leg de oorzaak dus bij jezelf en niet bij de ander of de situatie.

Stap 3: Realiseer je dat jij de vrijheid hebt om je gedachtes te veranderen en daarmee dus je gevoel/emotie. Niemand wil toch stress, irritatie of soortgelijke emoties creëren?

Stap 4: Bedenk wat je wel wilt bereiken en dus wilt ervaren. In het genoemde voorbeeld van de manager die stress ervaart omdat zijn medewerker niet zelfstandiger wordt, kun je bijvoorbeeld de positieve gedachte creëren; “Ik accepteer dat hij is waar hij is”. Als het goed is geeft deze gedachte direct rust en ontspanning. Vanuit dit gevoel ga je kijken wat wel mogelijk is. Je gaat bijvoorbeeld praten met de persoon in kwestie en vragen of hij zelf met oplossingen komt om zelfstandiger te worden.

Resultaat

Wat het resultaat ook is; je zorgt er voor dat jij je niet meer laat frustreren door zaken die niet gaan zoals jij wilt dat ze gaan.

Let wel op dat het geen trucje wordt. Maar dat je werkelijk van binnenuit creëert wat jij wilt. Pas dan leidt dat tot succes. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor positief creëren.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x