Geen paniek, de dollar crasht!

Wat gebeurt er als de dollar opeens keldert? Een vraag die actueel lijkt, gezien de overwaardering van de Amerikaanse munt. Maar hoe waarschijnlijk is een plotselinge devaluatie van de dollar? Stel, de dollar maakt in één dag een flinke val, van enkele tientallen procenten. Wat dan? Zie de documontaire!

Overtrokken? Wie weet. Maar onmogelijk? Niemand van de vele deskundigen sluiten het uit. Het gevaar bestaat dat er paniek onder consumenten ontstaat: dat ze hun dollars gaan dumpen en hun euro's gaan hamsteren. Dan raakt de wereldeconomie in 'no time' uit het lood geslagen.

Het hele scenario rust op de gedachte dat het Amerikaanse begrotingstekort niet veel verder kan oplopen. De VS hebben een tekort op de handelsbalans en de betalingsbalans dat onderhand 6,5 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. Per dag lenen de Amerikaanse overheid, bedrijfsleven en particulieren inmiddels zo'n 3 miljard dollar (!) van de rest van de wereld. Per dag! En wie betaalt het gelag? Andere landen, vooral Aziatische landen - China voorop. Zij financieren de Amerikaanse overconsumptie, zou je kunnen zeggen, door dollars te kopen (o.a. in ruil voor staatsobligaties).

Het is alsof er een paar mensen op een onbewoond eiland zitten, van wie er eentje vist, de ander jaagt, kortom iedereen iets nuttigs doet. Op één persoon na, dan, de Amerikaan: die consumeert alleen maar. Hij maakt zichzelf wijs dat de rest van hem afhankelijk is. Maar die andere eilandbewoners zijn natuurlijk veel beter af als ze hem van het eiland knikkeren.

Waarom gebeurt dat dan toch niet? Waarom blijven de Aziatische landen braaf de Amerikaanse 'big spenders' voorschieten? De verklaring is heel eenvoudig. Stel, u heeft een debiteur die zijn rekeningen maar niet betaalt. Wat doet u dan? Niet meer leveren? Maar dan loopt u het risico dat hij helemaal niet meer betaalt. En als u heel veel geld van hem krijgt, is dat wel het laatste wat u wilt. U bent kortom afhankelijk van uw wanbetaler geworden en zult wel moeten leveren. In een dergelijke situatie verkeren de financiers van de VS ook. De VS zijn te belangrijk en de bedragen die er uit staan zijn te belangrijk om het land te laten vallen. De VS kunnen het zich veroorloven om schulden te hebben die hoog uit torenen boven dat van menig derde wereldland.

De dollar daalt de laatste jaren. Maar omdat zo veel partijen schade zullen lijden onder een plotselinge koersval, zit een crash er niet in. Niemand durft die dikke Amerikaan van het eiland te knikkeren.

(bron en geschreven door: FINANCIEEL-MANAGEMENT / Jan Bletz)

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>

Fred Akkerma
Het begrotingstekort van de VS wordt consequent overdreven. Het bedraagt circa 3,5 tot 4% van het BNP van de VS. Daarmee doen de VS het niet veel slechter dan Duitsland, Italië en -jawel- Nederland. Toegegeven: het tekort is (te) groot, maar niet in de mate zoals in het bovenstaande horror-scenario wordt beschreven. En daarbij: wie denkt u dat de Nederlandse (structurele) overconsumptie financiert? Nederland en de rest van Europa moeten net zo beducht zijn op hun begrotingstekorten als de VS. Laten we eerst eens naar ons zelf kijken en dan pas wijzen naar de VS.

Nog wat cijfers: de Europese staatsschuld (de som van de staatsschulden van alle lidstaten) is ongeveer 6 biljoen euro oftewel ruim 7 biljoen dollar. De staatsschuld van de VS is ongeveer even groot, ook als percentage van het BNP.
Gert Heerschop
Die Amerikaan op dat eiland doet heus niet niks. Hij produceert. Olie, Graan, Auto's, Wapens, Tabak, Hamburgrs, Computers. En nog veel meer. Ik zou hem best willen helpen z'n schulden te managen, maar van mij mag ie op dat eiland blijven.
Jos Berière
In bovenstaande reactie worden twee zaken door elkaar gehaald.

Het begrotingstekort is inderdaad niet het probleem, het enorme handelstekort wel. Dit grote handelstekort komt door de overconsumptie van de Amerikaan, welke per hoofd feitelijk meer uitgeeft dan dat hij verdiend.

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar door het afsluiten van hypotheek (bovendien is de onroerend goed markt overgewaardeerd) kan deze overconsumptie gefinancierd worden. De yuan wordt kunstmatig laag gehouden en de Amerikaanse munt hoog, anders zou er al lang inflatie zijn opgetreden door deze uitgeef manie. Als het kaartenhuis in elkaar valt en de onroerend goed markt in elkaar zakt... is er een serieus probleem.

Voor de Aziaat want die heeft opeens een stuk minder kapitaal, maar ook voor de Amerikaan want die kijkt tegen een hogere rente aan en kan minder buitenlandse producten kopen.