De functie van vergaderen

Columns

‘Maandag en dinsdag zijn altijd verloren dagen, dan zit ik de hele dag in overleg’, zei mijn opdrachtgever. Komen wij nog wel aan ons echte werk toe? Aanhangers van Peter Drucker zullen zeggen van niet, want ‘Meetings are by definition a concession to a deficient organization. For one either meets or one works'. Anderen zien bijeenkomsten juist als de ruggengraat van de organisatie omdat daar betekenisgeving plaatsvindt. ‘Meetings embody the organization and give it some substance’, aldus Karl Weick. De waarheid ligt ongetwijfeld in het midden.

Er is genoeg informatie over effectief en efficiënt vergaderen. Wat mij opvalt is de aanname dat er nu eenmaal vergaderd moet worden. Ik zie veel bruikbare tips, maar zo lang het aantal vergaderingen toeneemt is het dweilen met de kraan open. Naar d...

Thea Gevers
Lid sinds 2019
Uit mijn hart gegerepen. Ik observeer wel eens vergaderingen en het valt me op dat dat vaak nogal rituele bijeenkomsten zijn zonder dat de deelnemers echt beseffen waarom ze bij elkaar zitten laat staan dat ze erbij stilstaan hoe duur dat is. Ik zelf vergader alleen maar incidenteel, soms spontaan en soms georganiseerd en dat bevalt me uitstekend.

Meer over Vergaderen