Het valt me op hoe gevoelig we zijn voor de feedback van mensen om ons heen. Vooral van mensen die we vertrouwen, zoals vrienden. Dat is logisch en ook wenselijk. Helaas blijkt de goedbedoelde feedback vaak te oppervlakkig is. Met als gevolg dat er conclusies en beslissingen gemaakt worden die niet kloppen en die grote consequenties kunnen hebben.
Zo sprak ik laatst mijn vriendin Marianne. Een bezige dame; getrouwd, drie zonen, werkt als specialiste in een academisch ziekenhuis en is bezig te promoveren. Ze vertelde me dat ze vaak zo uitgeput is. Waarschijnlijk lag dit aan een verstoorde balans werk/privé. Tenminste dat vertelde iedereen in haar omgeving haar steeds. ‘Je moet kiezen want je wil teveel’ hoorde ze keer op keer. En ondanks dat ze veel steun van haar man krijgt en het thuis organisatorisch prima voor elkaar heeft, ging ze overstag. Met veel gedoe wist ze te bedingen dat ze twee middagen per week thuis kan zijn als de kinderen uit school komen. Maar het helpt niet! De kids zijn inmiddels zo groot dat ze mama nog net gedag zeggen, de schooltas in een hoek gooien om direct daarna met hun vriendjes in de weer te gaan. En daar zit mama dan met haar kopje thee en haar goeie gedrag. ‘Had ik beter kunnen gaan werken,’ zei ze zuchtend.
Goedbedoelde adviezen – zelfs van familie of vrienden – kunnen de plank behoorlijk misslaan. Zo ook in het geval Marianne. Ze wil èn een gezin èn een carrière. Vervolgens trekt menigeen direct de conclusie dat ze DUS moe is omdat haar balans werk/privé niet in orde is. Ook tijdens trainingen merk ik dat mensen de feedback van hun leidinggevende en/of hun collega’s geloven. Maar helaas blijkt er vaak weinig van te kloppen. Met alle gevolgen van dien, want ondertussen worden op basis van de verkeerde conclusies soms drastische beslissingen genomen.
Hoe komt het dat feedback niet altijd klopt? Onder meer doordat we vaak communiceren in containertaal. Oftewel in grote termen waar we vrijwel alles onder kunnen verstaan. Iemand zegt bijvoorbeeld: ‘je balans werk/privé is verstoord’. Dit lijkt duidelijk, maar het kan van alles betekenen omdat de begrippen vaag zijn.
Bedoel je?: Je bent constant aan het rennen omdat je niets kunt delegeren.
Bedoel je?: Je man en kinderen komen aandacht te kort en daar voel je je schuldig over.
Bedoel je?: Je kunt je werk niet naar behoren doen omdat je teveel tijd besteedt aan thuis.
Bedoel je?: Je wilt alles perfect doen waardoor je continu een gevoel van falen ervaart. Etc.
Daarnaast trekken we te gemakkelijk automatische conclusies op basis van onze eigen opvattingen en ervaringen. In plaats van tot in detail te vragen wat er precies aan de hand is of wat de ander werkelijk bedoelt, denken we vrijwel meteen te begrijpen wat de ander wil zeggen en gaan we te snel over tot het geven van feedback en advies. Maar als je in dieper doorvraagt krijg je een veel beter beeld van wat er echt aan de hand is.
Zo kwam ik in het geval van Marianne er achter dat ze in een omgeving werkt waar ze helemaal alleen staat. Als een van de weinigen is ze werkelijk betrokken met het wel en wee van haar patiënten. Idioot genoeg staat ze daardoor bij haar collega-artsen en haar baas laag in aanzien. Die vinden dat je je beter wetenschappelijk kunt bewijzen in plaats van dat gedoe met patiënten. Ze weet dat ze slim is en heeft het idee dat ze meer impact heeft als ze eenmaal is gepromoveerd. Ze ziet namelijk veel misstanden die ze niet wil accepteren. Vanwege haar proefschrift loopt ze tijdelijk niet meer op zaal, waardoor ze geen direct contact meer heeft met patiënten. Zonder dat ze het beseft, heeft ze nu helemaal niemand meer voor wie ze ‘het’ doet. Niet voor haar baas, niet voor haar collega’s en zelfs niet voor haar patiënten. Het is niet vreemd dat ze uitgerekend nu compleet leegloopt. Ze staat alleen en voelt zich machteloos en dat maakt haar moe. Heel erg moe. Om hier verandering in te brengen, moet ze daarom naar haar situatie op haar werk kijken in plaats van haar stabiele thuisfront!
Chrétienne Bontenbal
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE >>
Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--
Marianne zou door ‘foute’ feeback de onjuiste beslissing hebben genomen om minder te gaan werken.
Marianne heeft zich echter niet alleen door vriendelijke suggesties van familie en vrienden laten ‘inpakken’ (de ‘foute’ feedback). Ze heeft zich ook in de cultuur van het ziekenhuis laten meeslepen door afstandelijke opvattingen van haar collega's en haar baas.
Marianne zou één van de weinige artsen in het ziekenhuis zijn, die nog werkelijk betrokken is met het wel en wee van haar patiënten. Toch kiest ze voor haar proefschrift. Ze dénkt dat ze dan later meer invloed zal hebben.
Daarmee doet ze hetzelfde als haar collega's en haar baas. Kiezen voor een weg waarvan je dénkt dat hij tot meer invloed en/of aanzien leidt i.p.v. kiezen voor de patiënten waarvan je wéét dat ze je nú nodig hebben. Zo werkt bureaucratie.
Misschien kan Marianne nu, juist omdat ze de ‘foute’ feedback volgde, tot het inzicht komen dat ze zich zowel door de feedback van bevriende relaties als door een kille omgevingsdruk op het verkeerde been heeft laten zetten.
Haar neiging om zich te conformeren, pakte niet alleen slecht voor haarzelf uit, maar ook voor degenen die haar het meest dierbaar zijn, zowel thuis (uitgeputte moeder) als op het werk (dokter met onvoldoende tijd voor patiënten).
Misschien dat zo'n inzicht haar de innerlijke kracht geeft om nú helder te kiezen voor hetgeen haar dierbaar is. Zowel thuis als op haar werk.
Als arts zal het haar dan misschien zelfs als één van de koplopers aan het front, lukken om te doen waar iedereen in de zorgsector naar snakt. Namelijk, dat sterke mensen met het hart op de goede plaats, in weerwil van de bureaucratie, het voortouw nemen en een lans breken voor alle mensen in hun invloedsfeer, die daadwerkelijk willen staan voor een patiëntgeoriënteerde i.p.v. een doktergeoriënteerde patiëntenzorg.
Dat vraagt veel energie, maar het maakt meer energie vrij!
En als het voor de patientenzorg nodig is dat er een promotie-onderzoek wordt gedaan, en Marianne weet vanuit haar hart dat zij degene is die dit moet doen, dan komt het er op het moment dat het kan en moet.
Maar niet om Marianne in de bureaucratie meer impact te geven.
Als het verhaal zo verder gaat, was het misschien juist goed dat Marianne eerst de ‘foute’ feedback heeft gevolgd.
Zie ook mijn column’s:
(1) Het zorgschandaal: Een droom om uit te ontwaken!!!
http://www.managementsite.nl/columns/1559/Het-zorgschandaal-Een-droom-om-uit-te-ontwaken--.aspx
(2) De verhuftering voorbij: ‘Ware leiders in het licht’
http://www.managementsite.nl/columns/1552/De-verhuftering-voorbij--Ware-leiders-in-het-licht--2-.aspx
Dank voor je reactie. Interessante gedachte om door te denken op de situatie in het ziekenhuis. Toch ben ik het niet eens ben met je conclusie dat het goed was voor Marianne om foute feedback te krijgen. In plaats van helderder zien en andere keuzes maken, merk ik dat naarmate ze uitgeput en machteloos voelen, mensen zoals Marianne steeds meer cirkeltjes draaien met hun gedachten en vaster komen te zitten.
Wel herken ik sterk de foute toestanden die je beschrijft in de zorgsector. Ik heb ook je columns met veel interesse gelezen. Gelukkig weer iemand gevonden met gezond verstand en lef om zich te uiten. Thanks!
Als je de logische niveaus van Bateson/Dilts gebruikt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Logische_niveaus) kom je er achter dat Marianne haar missie niet strookt met de omgeving. Een veel voorkomend fenomeen bij pro-actieve mensen (en Marianne lijkt me er een) is om de verandering bij jezelf te zoeken en ander gedrag te gaan vertonen. Zoals Lex onderstreept werkt dat negatief door op haar energiebalans op de korte termijn.
Marianne promoveert omdat ze haar cirkel van invloed wil vergroten. Als ze haar invloed daadwerkelijk weet te vergroten kan zij haar missie (werkelijk betrokken zijn en een verschil maken) misschien wel verwezenlijken. Ik vraag me af of Marianne dit wil in haar dagenlijkse werkzaamheden (NU!) of op organisatorisch niveau (later). Als het antwoord 'nu' is, is proveren dan de goede keus? Als het antwoord 'later is', heeft iemand haar de kritische vraag gesteld of het erg is dat ze vaak uitgeput is?
Want in dat geval is deze vermoeiende stap misschien de juiste investering en een kwestie van tijd. Dan draagt deze stap bij aan het verwezenlijken van haar uiteindelijke doel.
Ik denk dat iedereen die feedback ontvangt in het achterhoofd moet houden dat alles te maken heeft met mindset en focus. Iedereen ziet de wereld op zijn/haar unieke wijze. Daarmee is iedereen zijn feedback even subjectief.
Als professional die een verschil wil maken denk ik dat het goed is om je missie in de gaten te houden. Daarnaast is het goed om te bekijken of de stappen die je maakt, passen bij het doel dat je nastreeft. Als je veel energie verliest kun je kijken of het gedrag wat je vertoont effectief genoeg is. Als dit niet het geval is, kun je je gedrag (tijdelijk) aanpassen. Als het op de lange termijn niet verandert, stel dan de vraag of de omgeving past bij jouw missie. Misschien is het tijd om een andere werkplek te vinden.
Tot slot denk ik dat de beste feedback in vragende vorm komt, van mensen die je aan het denken zetten in plaats van direct hun mening geven! Een tip voor de feedback gever: houd de motivatie van de feedbacknemer in het achterhoofd. Wat beweegt hem/haar? Wat wil hij/zij bereiken? En, zoals Chretienne zegt: vraag door naar de details. Want generaliseren en in containertaal communiceren kan zomaar tot 'foute feedback' leiden.