Dat was even stevig wakker worden met de ochtendkrant. Steeds meer grote Amerikaanse bedrijven nemen afscheid van hun klassieke managementstructuren. In plaats van groeien via méér personeel, kiezen ze voor een compactere organisatie. Volgens cijfers in de WSJ hebben Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven hun witteboordenpersoneel in drie jaar met 3,5% verminderd. Vooral managers worden geraakt (hun aantal daalde met ruim 6%) en dan vooral HR-managers!
Meer mensen aannemen was vroeger een teken van groei. Nu wordt dat als inefficiënt gezien. Nieuwe technologieën, zoals generatieve AI, maken het mogelijk om taken te automatiseren, werk te verdelen over kleinere teams en sneller te schakelen. Grote bedrijven als Amazon, Microsoft, Procter & Gamble en Bank of America kiezen bewust voor “flatter is faster”. Minder lagen, meer verantwoordelijkheid per medewerker.
Een vergelijking met mijn oude Defensie-club is treffend: net als de ‘tooth-to-tail ratio’ moeten organisaties kritisch kijken naar hun verhouding tussen productieve krachten en ondersteunende en managende functies. Creëert de ‘staart’ nog waarde, of frustreert deze juist het werk? Een gefrustreerde consultant in de stiltecoupé verwoordde wat velen herkennen: organisaties lopen vast in hun eigen bureaucratie. Hij werkte keihard aan klantprojecten, maar werd belemmerd door een overdaad aan interne bemoeienis, procedures en onproductieve meetings.
Voor managers betekent dit: een platter organisatie, grotere teams, meer taken en minder ondersteuning. In plaats van promotie, wacht er vaak een exit. Tegelijk raken veel medewerkers hun onderhandelingsmacht kwijt: overstappen of doorgroeien is moeilijker door deze structurele verschuiving.
Wat betekent dit voor Nederlandse bedrijven? Ook hier neemt de druk toe om organisaties wendbaarder en productiever te maken. Minder mensen, meer technologie, plattere structuren. De klassieke carrièreladder maakt plaats voor multidisciplinaire rollen, tijdelijke projectteams en AI-geassisteerd werk.
De boodschap voor managers: aanpassingsvermogen is belangrijker dan ooit. Wie waarde wil blijven toevoegen, moet technologie omarmen, brede vaardigheden ontwikkelen én zichzelf blijven vernieuwen.
Walther Ploos van Amstel.
Lees ook: Tooth-to-tail ratio: overhead bij een hoger geweldsniveau
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE >>
Als u 3 of meer artikelen per jaar schrijft, ontvangt u een gratis pro-abonnement twv €200,--