Onzekerheid over duurzaamheidsmaatregelen? Dat is niet goed voor ondernemers

Onzekerheid over duurzaamheidsmaatregelen? Dat is niet goed voor ondernemers. De Europese Commissie wil Europese duurzaamheidswetten stroomlijnen om de lastendruk voor bedrijven te verminderen. EU-Commissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra belooft minder regels, lagere energiebelastingen, er komt meer ruimte voor staatssteun en er komen vele miljarden extra voor start-ups. Veel bedrijven zijn daar blij mee, al zijn er ook bedrijven die waarschuwen voor mogelijk nadelige gevolgen. Koplopers hebben voor niets geïnvesteerd? Zijn vrezen voor verwatering van het klimaatbeleid.

Het NRC schrijft: "Zwaarbevochten klimaatbeleid moet hervormd, veelal nog voordat het officieel van kracht is gegaan. Critici zijn bang dat de Green Deal en het duurzame ‘Fit for 55’-pakket, de groeistrategie die Europa schoner en gezonder moest maken, daarbij de das worden omgedaan. Leiden administratieve versimpelingen, hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie omdat deze de Europese concurrentiepositie zou moeten versterken, tot uitholling van duurzaam beleid?"

Van Green Deal naar Clean Deal

Er waait een nieuwe wind in Europa. De gesprekken over verduurzaming maken plaats voor gesprekken over meer verdienvermogen. Mario Draghi schreef een rapport over de toekomst van het concurrentievermogen van Europa in de wereldeconomie. Dit rapport bevat aanbevelingen om de Europese Unie economisch sterker en veerkrachtiger te maken in het licht van wereldwijde uitdagingen, zoals de technologische race, klimaatverandering, en geopolitieke spanningen.

Draghi benadrukt dat Europa achterloopt bij digitale technologie, kunstmatige intelligentie en groene innovatie. Hij stelt voor om massaal te investeren in deze sectoren om de technologische achterstand ten opzichte van de VS en China in te halen. Dat is echt een andere koers voor Europa. 

De vraag is wat Europa de komende twee jaar besluit over bijvoorbeeld de verduurzaming in de transportsector. Blijven de huidige ambities overeind? Of wordt het allemaal een tandje minder? Wat gaan de nationale regeringen vervolgens doen? Moeten ondernemers daar blij mee zijn?

Ondernemers moeten nu zelf de risico's afwegen

Voor ondernemers is continuïteit in onderzoek, beleid en uitvoering essentieel. Dan weet je hoeveel je wanneer moet investeren in voertuigen, laadinfrastructuur en nieuwe locaties. Dat zijn investeringen die je voor lange termijn doet. Duidelijke regels bieden houvast. Dan weet iedere ondernemer waar hij aan toe is; er is een gelijk speelveld. En wat gaan je opdrachtgevers eisen als er uitstel van maatregelen komt? 

Onduidelijkheid betekent anders dat elke ondernemers zelf de afwegingen moet maken over verduurzaming. Wie durft het risico te nemen? Met dat 'tandje minder' moeten we misschien juist niet blij zijn.

De ontwikkelingen zijn zorgelijk, waarschuwt een coalitie van veertig Nederlandse bedrijven, waaronder de NS, netbeheerders Tennet en Stedin, bank Triodos en kruidenleverancier Verstegen Spices & Sauces. Op initiatief van MVO Nederland doen ze een oproep: houd het tempo en het ambitieniveau vast.

Walther Ploos van Amstel. 

 

Lees ook: Hoe start je verduurzaming in transport en logistiek?

Deel uw  ervaringen op ManagementSite

Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.

SCHRIJF MEE, word een pro!  >>