Grote bedrijven zouden sociale kwesties veel meer een onderdeel moeten laten uitmaken van hun strategie. Vaak hebben managers van deze bedrijven het idee dat dergelijke issues niet echt van wezenlijk belang zijn voor het realiseren van hun voornaamste doelen: het maken van winst en het creeren van aandeelhouderswaarde.
Dit is echter een misvatting: kritiek op het sociale-, gezondheids- of milieubeleid van een bedrijf kan funeste gevolgen hebben voor de reputatie van het concern.
Bovendien kan het niet reageren/inspelen op dergelijke kritiek uiteindelijk leiden tot strengere overheidsregelgeving - hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de tabaksindustrie en de accountantsbranche.
Bovendien biedt het snel en adequaat inhaken op maatschappelijke kwesties ondernemingen de mogelijkheid om zich op een positieve manier te onderscheiden van de concurrentie.
Sociale druk kan in principe namelijk beschouwd worden als een indicatie dat er gaten in de markt, en dus mogelijkheden, bestaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanbieden van schone energie door energiebedrijven of de verkoop van gezonde maaltijden door fastfoodketens. Op langere termijn is het luisteren en reageren op kritiek dus vrijwel altijd lucratief.
Bron: MD WEEKLY
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>