Channels

Ik ben wel benieuwd hoe mevrouw Kroes zich nu moet voelen. Destijds hield ze als een ijzere dame voet bij stuk dat Fortis de HBU moest verkopen binnen de afgesproken termijn. Dat deel is met fors verlies naar de Duitse Bank gegaan. En Fortis kwam mede daardoor (verder) in de problemen.

Vanavond hoor ik dat Bos ook meedoet aan de short-selling maatregel. Het verkopen van aandelen die men niet bezit is niet meer mogelijk gedurende drie weken. Of dit nu nog helpt weet ik niet. Het lijkt me een oplossing die te vergelijken is met een cursus “Hoe bescherm ik mijn aandelenportfeuille met opties.” Beide komen ze erg laat. Er is al aardig wat af van de beurskoersen, maar wellicht leert men voor een volgende crisis.

Wat we in Europa (en Nederland soms voorop) goed kunnen is het kopieren van methodes die in Amerika werken. Performance Management is er een van, maar er zijn vele andere voorbeelden.

Lees ook:

Kort Amerikaans

Met flexibiliteit hebben we echter grote moeite. U kunt alles zeggen over het beleid van Bush, maar wat hij in een gecoordineerde actie heeft uitgevoert liegt er niet om. Alle voorgaande regels ten spijt; “nu doen we dit,” is het devies. In Nederland is dat ondenkbaar. Op cruciale momenten overheerst dan toch het poldermodel, en komt er of geen actie of een regel die het alleen maar ingewikkelder maakt. Of houden we voet bij stuk.

Flexibiliteit is een thema waar het nodige over geschreven is. Het is ook een thema waar nauwelijks iets verandert. Van al de zaken die we vanuit de VS hebben overgenomen de laatste jaren hebben we het thema flexibiliteit laten passeren; wat we wel overnamen blijkt hier vaak niet helemaal te werken.

Ik denk dat het een met het ander samenhangt.

ArrayDe relatie met management en organisatie – zult u zich afvragen – heeft alles te maken met die algehele afstemming. Een methode in haar isolement overnemen werkt niet als het niet past in het lichaam van de “patient.”

Voor dit soort samenhangende problemen is dus een andere manier van denken nodig.

ArrayHans Bool is schrijver van het boek: “de bedrijfsarchitectuur van het ziekenhuis,” waar dit thema van samenhang serieus is uitgewerkt:

http://www.vangorcum.nl/NL_toonBoek.asp?PublID=4399

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x