Channels

Data groeit als kool. Nee, explodeert. In 1992 waren één miljoen apparaten verbonden met het internet. In 2020 is die miljoen een lachertje geworden, met 50,1 miljard verbonden devices in omloop. Het is een ruwe schatting, maar de boodschap is duidelijk. Toch is het maar de vraag of u dankzij al die data gemakkelijker en beter gefundeerd zakelijke beslissingen neemt. Het antwoord is zeer waarschijnlijk nee. Toch is beter en eenvoudiger leiderschap in slechts 4 stappen verwijderd.

1) Leg niet meer, maar de juiste informatie bloot
Veel organisaties zijn niet per se gebaat bij het verzamelen van nog meer data. Zij kunnen met name voordeel halen uit het vinden van de juiste informatie binnen de huidige datasets. Het is deze informatie die beslissingen fundeert, trends aangeeft en kansen aanwijst. De data ligt vaak verborgen onder de oppervlakte, maar bedrijven maken het zich hierbij nog wel eens onnodig ingewikkeld.

Gelukkig zijn met de data-explosie ook de mogelijkheden toegenomen om door die grote datasets te ploeteren. Met in-memory rekenkracht kunnen organisaties de waardevolle data blootleggen. Datavisualisatietools halen vervolgens die data naar boven en vertalen het naar inzichten. De beste oplossingen zoeken daarbij zelf het ideale presentatie-format.

Lees ook:

Data, nieuwe kennis, innovatieve toepassingen, trends

2) Maak van eenvoud een ‘core company value’
Toch is ook met de juiste informatie het nemen van besluiten niet per definitie eenvoudiger. Beslissingen zijn tegenwoordig vaak gebaseerd op de moeilijkheidsgraad van het beoogde doel. De weg van de minste weerstand heeft meestal de voorkeur. Maar wie zegt dat die weg altijd de juiste is? Sterker nog, het vermijden van kortetermijnproblematiek is vaak niet bevorderlijk voor de toekomst van de organisatie.

Voor het plaveien van de weg naar succes moet een organisatie eenvoud ofwel simplicity doorvoeren, op alle niveaus. Dat is niet gemakkelijk. Bij lastige beslissingen zijn we immers eerder geneigd processen en structuurlagen toe te voegen.

3) Automatiseer eenvoudige taken
Het automatiseren van eenvoudige zakelijke processen vermindert het aantal beslissingen dat managers moeten nemen. Zodat zij zich meer kunnen focussen op de meest essentiële doelstellingen. En flexibele, innovatieve technologie die het aantal stappen in processen vermindert en zo de hele operatie stroomlijnt, helpt bedrijven met het behalen van die doelstellingen.

ArrayIedere goede leider hoort exact te weten welke beslissingen de meeste aandacht verdienen. Veel leidinggevenden verliezen zichzelf echter in besluiten die hun teamleden ook kunnen nemen. Micromanagement is dodelijk voor eenvoud.

4) Gebruik predictive technologie
Predictive technologie toont managers welke beslissingen een hoge impact hebben en welke niet. En wat de strategische en tactische implicaties hiervan zijn. Het kan zelfs ‘wat als’-scenario’s nagaan en zo het effect van bepaalde keuzes nagaan op klanten, werknemers en de markt.

Maak een belofte naar de organisatie en uzelf dat eenvoud de leidraad moet zijn in alle processen en besluitvorming binnen het bedrijf. Want die eenvoud is de sleutel naar beter leiderschap en uiteindelijk een betere business.

ArrayMark Raben, Head of Customer Innovations bij SAP Nederland

Noot redactie: Meer over Eenvoud.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Onzinnige data groeit als kool.
Zinnige data maar heel beperkt. Des te belangrijker om daar alleen naar te kijken. Dus een veel kritischer blik is nodig op welke data je verzamelt – zo vroeg mogelijk in de ‘verzamel-keten’. Niet eerst allerlei data verzamelen en er dan wat van proberen te maken!

x
x