Hoe een zelfsturend team ontwikkelen en managen?

Columns

Hoe kunnen teams snel leren verantwoordelijk te zijn voor het bereiken van de doelen van de organisatie? En hoe werkt het managen van die teams? Termen als “Zelfsturend Team”, “Operational Excellence” en “Omgeving van Continu Verbeteren” worden in de praktijk heel divers toegepast en zijn vaak te laat succesvol. Daarom deze metafoor rechtstreeks van de golfbaan.

De “oude” manager is gewend regelmatig een balletje te slaan. Door het frequent spelen heeft hij een aardige handicap van 12 weten te bereiken. Hij wint vaak van zijn tegenspeler, tevens concurrent, totdat deze zich ontpopt als “nieuwe” manager.
De nieuwe manager erkent dat hij een aardig balletje kan slaan, en dat zijn medewerkers dat waarschijnlijk nog veel beter kunnen. Hij neemt zijn rol als manager met eindverantwoordelijkheid:
• Hij huurt een golfbaan
• Hij levert ballen en een goede set clubs (links- en rechts handig)
• Hij plaatst een goed zichtbaar doel in de vorm van de vlag op de green.
• De spelregels van het golfspel zijn bekend bij de medewerkers.

Als de randvoorwaarden op orde zijn en het doel van het spel duidelijk is, dan neemt de manager op gepaste afstand plaats op het terras en laat zijn team de beste weg naar het doel vinden. Het team zal met vallen en opstaan ervaren hoe het spel in de praktijk werkt en maakt keuzes aangaande de route naar de vlag. De weersomstandigheden zijn niet te beïnvloeden en worden geaccepteerd als extra uitdaging. De beste speler voor de lange bal, de chip of de put zal deze gaan slaan, de prestaties gaan iedere hole vooruit. Het team zal samen beter spelen dan de baas in zijn eentje en de resultaten worden beter voorspelbaar en constanter. Het team groeit en straalt dat uit.

De baas heeft op het terras alle tijd om klanten en leveranciers uit te nodigen die ook met hun team komen spelen. Op het scorebord ziet hij tevreden dat zijn team zelfs voor loopt op “budget”.

Wat zullen uw klanten daar van vinden?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leidinggeven