Channels

5 waarheden rond het innovatieve bedrijf
Afgelopen dagen berichtte zowel het FD als de Volkskrant uitgebreid over de moeilijke situatie waarin het spraakmakende bedrijf Econcern verkeert. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd en staat inmiddels onder leiding van de aangewezen bewindvoerders Willem Jan van Andel en Louis Deterink. De speculaties hoe dit heeft kunnen gebeuren buitelen inmiddels over elkaar heen. Van een financiële puinhoop tot en met de grootheidswaanzin van de voormalig topman en Entrepreneur van het Jaar 2008, Ad van Wijk. De komende dagen zal meer duidelijk worden wat er precies is gebeurd, maar alvast een schot voor de boeg om de berichtgeving wel koosjer te houden.

Was het bedrijf out-of-control?
Ooit hield ik een kleine ‘kleuren-enquête’ van het model De Caluwe onder het management-team van Ecofys (grootste dochter van Econcern). De kleuren blauw (modelmatig, procedureel) en wit (organisch, toekomstgericht) bleken dominant. Het typeert bij uitstek de twee kernkwaliteiten van het bedrijf: in staat zijn om via stevige en duidelijke stappen hooggestelde doelen te bereiken. Het ‘out-of-control’ is dan ook relatief. Op het niveau van de verschillende bedrijfsonderdelen en projecten wist iedereen verdomd goed waar ze mee bezig was. Het probleem lag bij de opgetelde risico’s van het bedrijf. Voor de financiële man in de board (wel degelijk een goede CFO) is deze optelsom teveel geweest. De vraag is wel wie het beter had kunnen doen, werkende in een onstuimige groeimarkt en snel opkomende wereldrecessie.

Functioneerde het hele bedrijf zo slecht ?
Econcern is ontsproten uit de huidige dochter Ecofys. Ecofys is een adviesbedrijf met hoog gekwalificeerde, al dan niet gepromoveerde professionals. Dit bedrijf heeft een goede internationale reputatie en een prima orderportefeuille. Deze (grote) tak van het bedrijf, met meer dan 400 medewerkers, is in staat zijn eigen broek op te houden. Haar recente studie voor de gemeente Amsterdam haalde alle kranten. De grote problemen bevinden zich vooral bij de overige dochters en deelnames, waar de risico’s hoger zijn. Overigens kunnen ook deze onderdelen bogen op een tot op heden goede reputatie, met prima projecten.

Lees ook:

Zelfsturende teams en zelforganisatie in 1 A4tje

Was de groeistrategie niet teveel van het goede?
Econcern streefde naar een omzet van 8 miljard en een winst van 1 miljard in 2012, komende van een omzet van ruim 400 miljoen in 2007. De beoogde sprong leidde dan ook tot gefronste wenkbrauwen bij vele experts. Een veel interessantere vraag is echter waar deze groei op was gebaseerd? Ten eerste werd het bedrijf niet gedreven door dollartekens, maar door een inhoudelijke missie. Econcern wist dat de transitie naar een duurzame energievoorziening never nooit door de huidige (fossiele) energieproducenten zal worden gerealiseerd (voor de die-hards; lees Hermann Scheer). Omvang was enkel een noodzakelijk kwaad om werkelijk het verschil te kunnen maken. Ten tweede volgde het bedrijf al jaren een stevig groeitempo. Ook in de tijden 2001-2005 waren groeipercentages van 40 tot 50% geen uitzondering. Ten derde was de beoogde omzet louter een optelsom van de projecten in portefeuille, waarvan de slagingskans aanzienlijk was. In feite had het bedrijf in rap tempo moeten terugschakelen. Maar dit is voor een bedrijf die al 30 jaar veel van zijn dromen heeft kunnen realiseren, niet de beste eigenschap.

Leed Ad van Wijk aan het veel voorkomende narcisme onder topmannen?
Pijnlijk zijn de berichten over topman Ad van Wijk, als iemand met een grootheidswaanzin en te groot ego. Maar voor iemand, rijdend in een Prius, slechts 1 woning in bezit en werkend in een klein kantoortje zonder marmeren vloer en hoogpolig tapijt, lijkt dit toch echt pertinente onzin. In januari van dit jaar werd Van Wijk op een zijspoor gezet, waarvan de details nog onduidelijk zijn. De afgelopen decennia heeft Van Wijk het bedrijf wel succesvol meegenomen in tal van nieuwe activiteiten (projectontwikkeling, marketing concepten, carbon trading). Allemaal logische stappen die pasten in een totaalplaatje. Ook bij de laatste stappen (elektrisch rijden, silicium productie) past een goed onderbouwd verhaal, enkel te begrijpen door specialisten. Zoals een topman betaamd is Van Wijk echter ook iemand die nooit opgeeft. Het lijkt er dan ook op dat het doorduwen van een groeistrategie, hoe inhoudelijk coherent deze ook is, in tijden van economische crisis teveel is geweest voor zijn mede aandeelhouders. En zij hadden een punt.

Is Econcern de dupe van een miljoenendans?
In de analyse van De Volkskrant wordt gesproken over een niet uitbetaalde lening van SHV (40% aandeelhouder) en de totale aanwezigheid van de aandeelhouder Rabobank (5%) in de laatste maanden. Dat zet al te denken. Tevens is het interessant te volgen waar de potentiële kopers zo dadelijk vandaan komen. Er bestaat een grote kans dat, naast Eneco, er tevens investeerders opstaan met nauwe SHV banden. Ook de Rabobank zal natuurlijk op het vinkentouw om een aantal strategische concessies of projecten voor een habbekrats over te nemen. Mocht het laatstgenoemde inderdaad het geval blijken te zijn, dan vrees ik dat het old-boys-network zijn werk heeft gedaan, en is een innovatieve parel van onze economie, met internationale potentie in de grootste groeimarkt van dit moment, vakkundig om zeep geholpen.
Koen Eising

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Beste Koen,

Mijn complimenten met je tekst.. “er tevens investeerders opstaan met nauwe SHV banden”. Dit is precies wat ik ook denk. SHV zit tenslotte bij de fossiele energie waardoor ze erg rijk zijn geworden.

Zij lusten wel wat kennis op het gebied van duurzame energie. De fossiele bronnen “cash cow” is nog niet op maar de “rising star” duurzame energie alvast binnen halen is een slimme strategie.

Tijdens het binnenhalen van deze aandeelhouder is ook de bedrijfscultuur anders geworden. Oftewel met het binnenhalen van deze aandeelhouders zijn er ook wat mensen bijgekomen die eigenlijk niks hebben met het produkt maar wel met het geld. Personeelskosten zijn ongelooflijk!!

Ad van Wijk heeft naar mijn mening destijds het “Paard van Troje” binnengehaald. Idealist is hij zeker maar die aandeelhouder was misschien net de verkeerde. Hopelijk zit de wereld veel eerlijker in elkaar dan ik heb opgeschreven.

Sara

Beste Koen,

Dan wil ik nog iets kwijt over alle kritiek.

Een van mensen die kritiek hebben geschreven over Ad van Wijk is Grimbert Rost van Tonningen het pleegkind van de familie Fentener en Vlissingener.

Grimbert Rost van Tonningen schrijft in zijn artikel “Hoe een topman hard kan vallen” het volgende: “Hadden we maar wat research gedaan, maar daarvoor ontbrak de tijd”.

Ja, ja, 1 telefoontje naar je stiefbroer was toch niet zo heel moeilijk?

Ook schreef Grimbert Rost van Tonningen: “Tot overmaat van ramp werd hij nog gekozen ook, in plaats van bijvoorbeeld Frits van Eerd CEO van supermarkt Jumbo, die zeker mijn keus geweest zou zijn.”

Grimbert Rost van Tonningen zat notabene in de jury. Hij had de keuze!! Gevaltje straatje schoonvegen??

Grimbert Rost van Tonningen is bedrijfsadviseur. Slik!!

Ik lees het niet uit zijn artikelen.

Als je het mij vraagt had de titel van het artikel niet moeten zijn. “Hoe een topman hard kan vallen”. Volgens moest de titel zijn: “Hoe een jury hard kan vallen”.

Sara

Dag Sara,

De teksten van Grimbert ken ik alleen van nuzakelijk.nl. Daar zal ik op gaan reageren. Grimbert meent dat er ook iets als ‘positieve narcisten’ bestaat. En het rijtje wat hij daarin noemt is een rijtje waar Ad maar al te graag tussen zou staan…. Dus dat punt begrijp ik dan ook niet zo goed.

Jouw invalshoek over de historie van SHV en het paard van troje klinken plausibel. Misschien inderdaad een cruciale fout in de hele opzet. Maar zeker weten doen we het nooit.

Wat we enkel zeker weten is dat het Econcern avontuur is afgelopen (let op de nieuwsberichten deze week). Tegelijkertijd loopt er nog altijd een wijs geworden Ad van Wijk rond met veel contacten, onstuimige passie en vooral inhoudelijke know how. Ik sta niet te kijken als Econcern II weldra geboren zal worden, maar dan meer ‘in control’. En over een jaar of 5 zal SHV likkebaardend naar deze organisatie kijken, wetende dat ze er niet meer inkomen.

Dromen mag, heb ik van Ad geleerd.

Gr, Koen

Beste Koen,

Bij de volgende link staat het hele artikel waar ik over schreef.

http://www.pluspost.nl/econcern-hoe-een-topman-van-het-jaar-diep-kan-vallen/9795

Het beeld over de toekomst van Econcern zie ik iets minder rooskleurig voor me.

SHV speelt graag monopolie. In Nederland hadden zij destijds het alleenrecht over de kolen, maar dat is lang geleden. Dus geen oude koeien uit….

Of toch geen oude koeien? ANP daar hebben zij inmiddels voor 60% aandelen in en in nog een hele lijst van bedrijven.

Dus wat wij via het ANP te horen krijgen is dat objecief? Media is een erg belangrijk instrument om imago op te bouwen of af te breken.

Sara

Dit filmpje kwam ik tegen over de nieuwe operationele directeur van Econcern. Bij mij wekt het filmpje niet heel veel vertrouwen. Hopelijk zit hij niet te veel te internetten.

Sara

Ok, hij had wat last van egotrippen,maar sorry… daar hebben we bijna allemaal last van.
De arbeider, die dan voorman wordt, die voelt zich al een soort ad van wijk.
En dat geldt voor alle mensen, die maar ietsje vooruit komen.
U kent ongetwijfeld zulken in de kennissenkring.

Er ging veel goed, en ok, er gingen ook dingen fout. Een deal die al wel als inkomen gerekend werd, terwijl de handtekening nog niet binnen was. Tja, dat is niet handig geweest en daardoor vertrouwen verloren, toen dat uitkwam.

Iedereen moet leren door fouten.

En wie had geen droom, die uiteindelijk idd slechts droom bleek te zijn.

Wel blijft erg, dat ze steeds het maximale bedrag leenden bij banken…. dat niet bij 1 bank, maar bij meer banken. Dat had wel met teveel denken in het groot te maken,zonder realisme. dat vind ik bijna bedrog richting de andere banken.
Erge fout. Dit las ik via Google, ik weet niet of dit waar is, dat 6x het max bedrag lenen.

Toon alle 6 reacties
x
x