Channels

We denken bijna allemaal dat werkdruk tijdelijk is. Over een maand of 2, 3 is er meer ruimte in de agenda, dan zijn de deadlines van de huidige taken verstreken en komen we weer toe aan andere belangrijke taken die al een tijd op onze lijst staan, zo denken we.

Maar de gedachte dat werkdruk tijdelijk is, is een illusie. Want nu lijkt je agenda over een maand of 2 nog leeg, maar tegen de tijd dat je daar bent aangekomen, is het allang weer gevuld met nieuwe prioriteiten. We blijven hardnekkig geloven dat onze tijd komt; echt, als we dit gehad hebben, is er meer tijd.

Kijk eens terug naar de afgelopen tijd. Dacht je 3 maanden geleden niet ook dat er nu tijd zou zijn? En is het waar? Is het nu rustig, heb je nu tijd voor die achterstallige dingen die echt tijd nodig hebben? En kijken eens een half jaar terug, een jaar, 3 jaar. Bedenk eens hoe lang het geleden is dat je tijd had in je agenda. Tijd om rustig te bekijken wat je zou oppakken, wat het belangrijkst is en waarom?

Zie hier de illusie! Als je niets veranderd in je aanpak, zal het over 3 maanden niet anders zijn.

Lees ook:

Laat de professional zijn werk doen!

Alleen al de beleving ‘straks is er weer ruimte in mijn agenda’ creëert van zichzelf een hoop werkdruk. Want:

  1. Je kijkt naar je agenda en ziet dat er over 2 – 3 maanden ruimte is in je agenda;
  2. Als je zo blijft kijken, denk je dat er dan weer meer tijd is voor andere dingen;
  3. Als je zo blijft denken, geloof je dat werkdruk tijdelijk is;
  4. Als je dit blijft geloven, blijf je met je tijd omgaan zoals je nu ook doet. ‘Even’ doorzetten en hard doorwerken;
  5. En als je dit blijft doen, blijft het effect hetzelfde: steeds maar doorgaan, hard werken, achter de feiten aanlopen, geen overzicht, stress, verlies van tijd en kwaliteit, ad-hoc werken en niet meer genieten van je werk (terwijl het eigenlijk een hele leuke job is).

Kortom: Je geloof opgeven dat werkdruk tijdelijk is, is de eerste stap om werkdruk oplosbaar te maken. Dat geeft je de ruimte om opnieuw te kijken naar je situatie en hoe je daarmee om wilt gaan. Want je kunt de omstandigheden misschien niet veranderen, maar de manier waarop je daarmee omgaat wél.

Noot redactie: Meer informatie over werkdruk, burn-out, stress en overbelasting.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x