Voorkom Scrum frustratie

Instrumenten · Columns

Heeft jouw organisatie geen scrum-teams en stand-ups? Dan heb je al snel het gevoel dat je er niet meer bij hoort. Het klinkt zo mooi: met multidisciplinaire teams in korte perioden stapsgewijs naar een eindresultaat toewerken. Klantgericht en flexibel. Succes verzekerd? Net als bij elke andere methodiek zijn de manier waarop je het toepast en het gedrag dat je daarbij laat zien kritische succesfactoren. Want ook bij Scrum is er een risico dat het misgaat.

Scrum is een projectmethode waarbij de teamleden in sprints van twee tot vier weken naar resultaten toewerken. Scrum biedt de teams een raamwerk om zich te organiseren volgens de basisgedachte ‘inspect and adapt’. Ofwel resultaten in behapbare tussenstappen opleveren, controleren en waar nodig aanpassen aan de hand van feedback en voorts...

Ton van den Hoogen
Wat volgens mij de grootste succesfactor is bij Agile is dat het wordt toegepast in de juiste setting. Het is niet voor niets dat vooral in de internetwereld de aardigste voorbeelden van successen zijn te vinden. Alleen al zo'n zinnetje als "fouten maken mag" kan werknemers volkomen terecht in de weerstand zetten. Want wie durft dat bij Boeing te gaan rondbazuinen? Of gaat het vertellen aan de inzittenden van de Boeing 737 Max? Het is niet voor niets dat in sommige omgevingen juist "first time right" het beste past. Ook in omgevingen waar niet direct bloed uitvloeit gaat hetzelfde op. Zo was ik eens bij een hogeschool waar een aantal diploma's de verkeerde tekst bevatten. Ze waren op zijn zachtst gezegd niet blij.

Moraal van het verhaal: Agile heeft een tamelijk beperkt werkingsgebied. Daarbuiten leidt het tot slechte resultaten. In een inventarisatie van probleempunten van Agile in de praktijk, verzameld in de afgelopen jaren, kwam ik (tot op dit moment) op 37 pagina's. Met een niet al te groot lettertype :). Laten we de voordelen niet vergeten, maar dat niet iedereen enthousiast is kan met heel andere dingen te maken hebben dan met weerstand tegen verandering op zichzelf. En daar wordt naar mijn smaak toch echt veel te weinig naar geluisterd.

Meer over Scrum - Agile