Een Virtuele Persoonlijke Assistent - Uw vrije tijd-broker

Door Babs Simons, Marijke Sluijs, Casper Stam,Laurens Linssen, Johan Feenstra, Koen Klokgieters, Frans van Dalsen, Mark Hoogenboom en Petra van Krugten.

De geautomatiseerde agenda

Binnen afzienbare tijd is het mogelijk om met behulp van geautomatiseerde agendas (met een Personal Digital Assistant) de vrijetijdsbesteding van de druk bezette business professional van vandaag minstens met een factor tien te verbeteren. Nuttig? Zeker voor de drukke carrièremaker die veel werkt maar weet dat ontspanning ook nodig is. Alleen het geregel rondom het ontspannen,dat zou opgelost moeten worden. Zodat je bijvoorbeeld kunt zeggen: ik wil morgen, vrijdag, squashen en ik ben in Groningen. Regel dat! Of je wilt naar een film. Ook zonder geregel.

Benodigheden:

  • Een drukke baan;
  • Een waanzinnig drukke agenda elke dag met gegarandeerde hectiek;
  • Een elektronisch beheerbare agenda;
  • Een onnavolgbaar Just In Time gedrag bij het plannen van afspraken;
  • Volstrekte onduidelijkheid welke avond volgende week vrij is om eens naar de film te gaan;
  • Tijdens de lunch horen dat er een leuke film draait en weten dat vanavond zou passen;
  • Geen tijd hebben om alles te regelen om op zon korte termijn ook werkelijk te gaan.

Versterkende elementen in deze situatie zijn nog een thuisfront dat af en toe laat merken dat er wel erg weinig tijd is voor ontspanning en uitgaan. Vooral als dan met enig gevoel voor dramawordt gememoreerd "dat dit vroeger wel anders was", en dat hard werken en carrière maken ook niet alles kan zijn, wordt het tijd voor een Virtuele Persoonlijke Assistent.

Zou u uw vrije tijd door een Virtuele Persoonlijke Assistentwillen laten regelen?

Zou u uw vrije tijd door een Virtuele Persoonlijke Assistent willen laten regelen? Die dan wel het nodige moet mogen weten van uw persoonlijke voorkeur natuurlijk. Dat ook merkbaar voor anderengebruikt om de aanbiedingen samen te stellen. Voelt u zich daar al senang bij? Lees verder hoe dit werkt...

Stuur een e-mail naar de Virtuele Persoonlijke Assistent en geef aan dat vanavond er naar de film gegaan moet worden. Dat is voldoende, omdat de Virtuele Persoonlijke Assistent alle andere parameters zal invullen. Op basis van een eerder opgegeven persoonlijk profiel wordt een film uitgezocht, de kaartjes gereserveerd en ook een afspraak in de agenda gezet, waarbij rekening wordt gehouden met reistijd tussen de laatste afspraak inde agenda en het begin van de film.

Het is natuurlijk mogelijk om een aantal extra wensen mee te geven, zoals de titel van de film, de gewenste locatie van het theater en of er nog andere mensen uitgenodigd dienen te worden.Voor de gezelligheid.

Als het regelen gelukt is, wordt een boodschap op de buzzer, op de GSM of in de elektronische agenda achtergelaten, zodat de ongezond drukke professional weet dat die avond de ontspanning echt toe zal slaan. Tevens wordt een buzzer boodschap gepland, die verstuurd zal worden op een zodanig tijdstip dat de film nog gehaald kan worden. Als deze buzzer boodschap aankomt tijdens een afspraak, kan ze gebruikt worden om het plotseling vertrekken te vergemakkelijken.

De kosten voor deze Virtuele Persoonlijke Assistent zijn laagvoor gangbare verzoeken, zoals het plannen van een filmavond. Ditis mogelijk vanwege de vergaande automatisering van het bij elkaar brengen van de vraag (ik wil naar de film) en aanbod. Omdat de Virtuele Persoonlijke Assistent kan kijken en ruimte kan reserveren in agendas van de afnemer, de gewenste deelnemers en de aanbieder,bijvoorbeeld het film theater, is het regelen geen inspanning meer waar mensen aan te pas hoeven komen. De kosten worden bepaald door het aantal regel-transacties dat moet plaatsvinden, en voor een film avond regelen wordt een factuur van ongeveer 2 Euro verwacht.Daarvoor wordt het volgende gedaan:

  • Regelen kaarten (op het juiste tijdstip);
  • Regelen afspraken in agendas van alle deelnemers;
  • Melden afnemer dat verzoek gelukt is;
  • Buzzen afnemer vlak voor vertrek (herinnering).

De Virtuele Persoonlijke Assistent weet wat u leuk vindt

De Virtuele Persoonlijke Assistent gaat dus een overeenkomst voor u aan. Niet alleen krijgt u voor het regelen een factuur, dea anbieding zelf, het uitje, moet ook afgenomen worden. Een no-show levert dus gewoon kosten op. Het geregel is nu mooi opgelost, maar heeft u er vrede mee dat uw nieuwe hulpje in uw naam overeenkomsten afsluit? Kleine welliswaar, maar toch...

Nu is het hebben van een Virtuele Persoonlijke Assistent helemaal in het licht uitgewerkt van de drukke professional.Vanzelfsprekend is het aanbieden van de VPA-dienst zelf ook een interessant gebied, aangezien de partij de die Virtuele Persoonlijke Assistent aanbiedt, informatie verkrijgt die bruikbaar gemaakt kan worden voor marketing doeleinden. Daarnaast kan de aanbieder invloed uitoefenen op de keuze van de afnemer en ligt een relatie met bijvoorbeeld filmtheaters en cultuur verschaffers voorde hand. Een vorm van provisie is dan af te spreken. Deze insteekkan de Virtuele Persoonlijke Assistent nog wel een stap verder helpen: er zijn beslist aanbieders van vermaak te vinden die eendeel van de vrije tijd van een goed verdienende professional zoudenwillen kopen. Stel je voor dat je voor elk uur vrije tijd tien gulden krijgt, als een aanbieder mag aangeven waar je dan heen zult gaan. Deze aanbieder zal er dan voor zorgen dat je naar een evenement gaat dat bij je past, maar dat je ook de nodige contacten zult leggen met lieden of producten die zich graag willen aanbieden.

Overduidelijk gaat hier een one-to-one marketing concept aan het werk: u biedt uw vrije tijd aan, de afnemer van deze tijd zal wel goed moeten weten wat ermee te doen om u een tevreden klant te houden. Dit lijkt ongewenst, een Virtuele Persoonlijke Assistent die weet wat u leuk vindt. Maar hier zit juist het grote voordeel:in plaats van onnoemelijk veel aanbiedingen die u nooit zult kiezen omdat het uw smaak niet is, krijgt u er juist heel weinig. Maar die zijn dan wel in de roos!

Juist vanwege het feit dat de Virtuele Persoonlijke Assistent gebruikt zal worden door diegene die nu niet veel toekomt aan een vorm van vrije tijd waarbij geld wordt uitgegeven, zal een marktvergroting plaatsvinden en is nauwelijks sprake van verplaatsing van een behoefte.

Potentiële aanbieders zijn te vinden bij reisbureaus(bijvoorbeeld KLM), culturele instellingen (bijvoorbeeld Carré), entertainment leveranciers (bijvoorbeeld HMG, Disney),eigenaren van faciliteiten (bijvoorbeeld Canon) of nog op te richten dienstverleners (bijvoorbeeld Free Time Inc).

Technologisch is het allemaal te realiseren met een gangbare Internet server omgeving, waarbij een uitgebreide versie van informatie, web-winkel en veiling nodig is voor de functionaliteit. Er zijn inmiddels telecom aanbieders die deze omgeving zo aanbieden(bijvoorbeeld KPN, Ocean/BT).

Verder is een goed doortimmerd privacy reglement nodig, anders komt er geen Nederlander meedoen...

Wie biedt zich aan om een bijdrage te leveren aan het business plan voor de Virtuele Persoonlijke Assistent(VPA)?

Contact: <ahref="mailto:mark.hoogenboom@capgemini.nl">mark.hoogenboom@capgemini.nl.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

pierre de Winter
Grappig plan,
Maar volgens mij vergt het dat je je leven er volledig naar inricht. Net zoiets als met de Palm Pilot. Je moet eerst een mentale omslag maken - vooraf gegaan door veel ergernis - voor je er de voordelen van kunt genieten.
Ik zou best willen proberen een tijdje met die VPA te leven. Ik zou er dan vanzelfsprekend ook een stukje over schrijven.

Pierre de Winter
Management Team
Martine de Haan
Ik vind dit een erg leuk initiatief en weet uit ervaring, dat er behoefte is aan een VPA. Ik wil bijvoorbeeld wel graag een filmafspraak plannen met Laurens Linssen....
Theo de Beer
Ik vind het artikel wat oppervlakkig. Dat dit soort functies er staan aan te komen geloof ik wel met de (vele?)auteurs. Alleen zou ik eerst een goede VPA voor de werktijd willen, waar de (PAPIEREN)agenda ('s) al zijn ingeburgerd. De E-versies werken vaak nog gebrekkig en vormen nog geen bedreiging voor de P-uitvoering.
Ruud Verduin
Leuk idee. In de praktijk niet zo eenvoudig te realiseren, vooral door de beperkingen van de (mijn?)electronische agenda. Zelf ben ik nog steeds niet consequent in het reserveren van tijdblokken in mijn agenda voor nog uit te voeren activiteiten (bijv. reistijd). Bij elke vast te leggen afspraak houd ik hier 'handmatig' rekening mee. Consequentie is dus dat ik de VPA niet de vrije hand wil geven. Dit is uiteraard eerder een kwestie van gemakzucht en gebrek aan discipline, maar helaas zitten mensen zo in elkaar.
Een minder vergaande toepassing zou wellicht meer kans hebben. Laat de VPA op basis van zijn kennis van mij gewoon allerlei voorstellen doen. Een wervend berichtje erbij en goede kans dat ik af en toe op de 'Ja, ik doe mee' knop druk.

Ruud Verduin - Verduin Marketing Consultancy

Mark Hoogenboom e.a.
Eerst een opmerking over het aantal auteurs (nogal hoog).

We maken deze artikelen in het kader van een inwerkprogramma voor consultants bij Cap Gemini. De deelnemers werken aan het onderwerp, geven inhoud aan de paragrafen en de begeleiders (was ik er 1 van) werken dat om naar een artikel.
Dus elke auteur heeft er ook ongeveer 10% aan gedaan. Het is een werkvorm die zich ook goed leent voor virtueel werken overigens (daar komt ie ook uit voort).

Dat de VPA er komt (is een mening), nog een omslag nodig heeft (is een mening) en handig zal zijn (is een mening), mag duiden op een gevoel van richting. Het ding komt er.
Nu nog een paar lieden die zin hebben een business case te schrijven en een uitvoerder te vinden...

Wie doet mee?
philippe saelens
Virtuele persoonlijke assistent lijkt mij een leuk idee.
Bestaat dit reeds in België ?
Ik vraag dit als mogelijke gebruiker en waarom niet als mogelijke aanbieder.
Groeten
philippe saelens
Virtuele persoonlijke assistent lijkt mij een leuk idee.
Bestaat dit reeds in België ?
Ik vraag dit als mogelijke gebruiker en waarom niet als mogelijke aanbieder.
Groeten
rene smit
Zolang er nog stelletjes zijn die samen omarmd bij de publicatieborden van de bioscoop staan voorzie ik weinig kansen.. maar het idee is op zich leuk.
Nicolette Weinberg
Heeft u misschien voor mij een tip hoe ik zelf een VPA kan worden.
Ik ben namelijk erg geinteresseerd.

Met vriendelijke groet,

Nicolette Weinberg
Mark C Hoogenboom
Zelf VPA worden lijkt me juist niet het voordeel opleveren dat in de virtuele assistent zit: zelf tijd overhouden terwijl allerlei gezoek voor je wordt geregeld.
sandra
Leuk maar,

Lijkt mij een erg leuk plan, maar nu nog afwachten of dit in praktijk zal werken...

Het lijkt mij zo een situatie te worden als je in een onwijs leuke omgeving bent, puur voor het werk, en je buzz gaat af dat je dan evt. kunt denken laaaaat die film of volgende afspaak toch schieten...

MAAR vervolgens ga je toch, uit schuldgevoel of gewoon omdat dit al eenmaal in je PVA vast stond ingeplant...

En al de volgede afspaken loop je dan ook maar weer eens af, want ach ja je had dit deze ochtend, genietend van je heerlijke kop koffie met het zonnetje in je gezicht allemaal wel voorgenomen maar tja ach...nu is nu en toen was het ochtend!

Dus wel of lekker je PVA uit zijn programma halen...of bestaat er ook zoiets als kunnen wissen...en krijg je dan je 2 euro terug?

Sandra

Meer over Professionalisering