De verlosser van Born

Columns

Bestaat er een god of een beschermheilige voor werknemers in de auto-industrie, zoals Hermes dat was voor de Oude Grieken die in de handel zaten? Ik denk van niet, maar als je het aan het personeel van NedCar in het Limburgse Born vraagt, zullen zij zonder aarzelen de naam noemen van Wim van der Leegte, de topman van het Eindhovense industrie- en automotivebedrijf VDL.

Van der Leegte is er de man niet naar, maar zijn status in Born en omgeving is nu al te vergelijken met die van Johan Cruijff in Barcelona. En daar is niets aan overdreven, want voordat de Eindhovense industrieel zich afgelopen zomer in Born liet zien zag het er zeer somber uit voor de 1500 werknemers van NedCar en voor de 3500 mannen en vrouwen die werkzaam zijn in toeleveringsbedrijven voor NedCar. Van der Leegte is de Ver...

Frank Dotman
Lid sinds 2019
Goed gedaan !!

Blijft echter de vraag of VDL / Born als nieuw product van samenwerking tussen VDL en de NedCar medewerkers voldoende competatief zal blijken te zijn om zowel VDL als BMW tevreden te stellen met voldoende verdeelbare muntjes. De lasten zullen toenemen vanwege aangetrokken kapitaal om de nieuwe lijn te bouwen en dus wordt de Mini business marginaler dan in het verleden. Alleen excellente prestatie in zowel verkoop als in assembly zal leiden tot een duurzame situatie. En voor verkoop zou het wel eens mee kunnen zitten als die Yuppen en deftige oma's zo'n Mini kunnen gaan kopen omdat de crisis bijna voorbij is tegen 2014. In productie zal het niet mee zitten, maar misschien dat de zuid-Limburgse klik met BMW wel gemakkelijker is dan met Mitsubishi.

Succes !

Meer over Ondernemerschap