Channels

Je hebt wellicht al eens van scrum gehoord. Het is een methode om projecten snel en efficiënt van de grond te krijgen. Het idee is om in een korte tijd met presenteerbare resultaten te komen. Daar wordt vervolgens op verder gebouwd. Een scrum master is de facilitator van dit gehele proces. Het samenbrengen van teams is bijvoorbeeld een belangrijke rol. Daarnaast moet de vraag van de klant of opdrachtgever helder zijn. Een scrum master is van begin tot eind bij het project betrokken en zorgt dat het proces soepel en efficiënt verloopt.

Wat is een scrum master?

Een scrum master zorgt ervoor dat de scrum methode op de correcte manier wordt toegepast. Hierdoor heeft hij of zij een aantal uiteenlopende taken. De vraag van een opdrachtgever moet bijvoorbeeld helder worden verwoord. Daarnaast brengt de scrum master de juiste teams bij elkaar om een product of dienst te leveren. Problemen die op het pad naar een eindresultaat komen dienen te worden opgelost

Een scrum master is geen projectleider

De rol van een scrum master wordt regelmatig verward met die van een projectleider. Desondanks zijn er duidelijke verschillen tussen de twee. Een projectleider heeft een bepaalde autoriteit. Hij of zij heeft de leiding over een project en stuurt medewerkers aan. Een scrum master werkt met zelfsturende teams en heeft geen autoriteit. In plaats daarvan zorgt de scrum master ervoor dat de regels van scrum worden nageleefd. Een scrum master is een facilitator. Het doel is om alle medewerkers van het team optimaal te laten presteren. Hij of zij is vaak de voorzitter tijdens gesprekken tussen het scrumteam en de klant of aanvrager van een dienst of product. In tegenstelling tot een projectleider maakt de scrum master geen beslissingen. Dat wordt overgelaten aan het zelfsturende team.

Belangrijkste eigenschappen van scrum

  1. Toewijding: de ontwikkeling van een product of programma dient in korte tijd een presenteerbaar resultaat op te leveren. Alle leden van het team dienen zich daarom fulltime bezig te houden met het project.
  2. Openheid: het hele team moet helder blijven communiceren. Snel problemen opsporen is een belangrijke eigenschap van de scrum methode. Transparantie en een open communicatie met andere teamleden is daarom cruciaal.
  3. Focus: een scrum bestaat uit korte sprints om in korte tijd resultaat te boeken. Efficiënt werken vraagt om concentratie en focus.
  4. Respect: tijdens een scrum werken medewerkers uit verschillende vakgebieden samen. Deze moeten allemaal vrij en open met elkaar communiceren. Daarom is het noodzakelijk dat de verschillende afdelingen respectvol met elkaar omgaan. Dat betekent dat ze luisteren naar elkaars tips en potentiële problemen tijdens het ontwikkelingsproces. Op die manier komt ieders expertise optimaal bovendrijven.
  5. Lef: de scrum methode tracht met innovatieve oplossingen te komen. Het is daarom belangrijk om kritisch te zijn. Dat houdt onder andere in dat je de ideeën van anderen begrijpt en er feedback op durft te geven. Stel gerust vragen wanneer iets niet helemaal helder is. Daarbovenop is het belangrijk om zelf met nieuwe ideeën te komen en oplossingen te bedenken.

ArrayScrum is ontwikkeld om producten snel en flexibel te maken. Het resultaat dient snel tot stand te komen en uiteraard perfect aan te sluiten op de vraag van de klant. Om dit project in goede banen te leiden zijn er vijf pijlers waar een project op basis van scrum op rust. De scrum master is verantwoordelijk voor het hanteren van deze vijf eigenschappen.

Waarom is een scrum master essentieel voor projecten?

Een scrum master heeft een cruciale taak wanneer een bedrijf kiest voor de scrum methode. Dat blijkt wel uit de hoeveelheid verantwoordelijkheden die bij deze functie komen kijken. Dankzij een scrum master werkt een team efficiënter. De doelstellingen zijn duidelijk en de communicatie verloopt soepel. In het kort zorgt een scrum master ervoor dat de leden van team ongestoord kunnen doen waar ze goed in zijn.

Wat voor taken heeft een scrum master

ArrayDe scrum master is een onmisbaar om een scrum team optimaal te laten functioneren. Het is een erg diverse rol waardoor flexibiliteit vereist is. Een scrum master dient vooruit te kijken om potentiële problemen vooraf te identificeren. Daarnaast dient ervoor gezorgd te worden dat het team de scrum methode blijft hanteren. Dat bevordert onder andere de productiviteit en openheid tussen teamleden. Een scrum master heeft verantwoordelijkheden naar de klant toe. De vraag van de klant moet helder vertaald worden zodat het team precies weet wat er moet gebeuren. Veel bedrijven betrekken de scrum master bij coaching en cursussen. Dat komt omdat de kwaliteiten van een scrum master breed ingezet kunnen worden.

Noot redactie
Zie ook de kennisbank-pagina Scrum-Agile.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x