Presenteren: Minder is meer

Actueel

Bij presenteren is een heldere communicatie en een focus op één boodschap heel belangrijk. Minder is meer! De moeilijkheid is de essentie te bepalen en de juiste snaar te raken. PowerPoint is passé. Vandaag de dag maak je geen indruk meer met gelikte sheets. Minder ervaren sprekers missen hun vertrouwde houvast. Maar besef: je kunt best zonder. Hier een aantal alternatieven en tips.

Mindmappen

De kern van een geslaagde presentatie zonder PowerPoint heet mindmappen. Zet je kernboodschap in het midden en bouw daar de zaken omheen die verder nog een rol spelen. In plaats van een lineair verhaal met sheets die allemaal achter elkaar staan, kun je zo op ieder moment terug naar de kernboodschap. Begin met de kernboodschap, want nu zijn mensen nog wakker. Daar eindig je ook mee. Tussendoor heb je ruimte om deze boodschap te onderbouwen.

Lichaamstaal

Woorden worden slecht onthouden. Het gaat om lichaamstaal, emotie en gevoel. Ga in het midden staan van het podium, op de plek van de natuurlijke leider. Daar wordt een zaal automatisch rustiger van. En wees niet bang als het even stil is in de zaal. Dan gebeuren er juist dingen. Het is een uitstekend moment om contact te maken met je publiek.

Gebruik daarnaast vooral concrete voorbeelden en spreek bij voorkeur uit eigen ervaring. ("Ik heb dit meegemaakt en ben er zo mee omgegaan.") Dat is voor mensen herkenbaar en blijft goed hangen. Geef je publiek aan het einde van je praatje een hand-out mee. Handig voor als zij achteraf nog even willen zien waar je het ook alweer over had.

Valkuilen

  1. Het belang van een efficiënte communicatie wordt onderschat.
  2. Kijk uit met improviseren. Er is altijd een tijd en een plaats om hardop te denken, maar tijdens een formele presentatie is het ontoelaatbaar. Duidelijkheid is de boodschap.
  3. Liever niet om moeilijke vragen heen manoeuvreren. Geef eerlijk antwoord, ook als je het niet weet. Oprechtheid is essentieel
  4. Niet weten wie je publiek is en daardoor een standaard in plaats van een aangepast verhaal vertellen.
  5. Beginnen met een grapje om je publiek op te warmen werkt. Tot blijkt dat je grap niet grappig is. te Laat!

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (Bron: Sprout door John van Schagen)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

rmulder38
Powerpoint is absoluut NIET passé. Een goed verhaal ondersteunen met kernachtige PP-sheet s met afbeeldingen en/of tekst blijft een krachtige combinatie. De kunst is natuurlijk om de goede sheets niet met overdaad te gebruiken.

Meer over Presentatie