Als we tegenwoordig op vakantie gaan, boeken we vanzelfsprekend geen fantasieloze hotelkamer bij zo’n anonieme keten. Nee, nee, we willen slapen in het net iets te kleine bed van de local zelf en gebruiken de volgende ochtend een streekgebonden ontbijt, met liefde bereid door de hartelijke doch zwijgzame oma van onze gastheer.

Airbnb dus.

Zelfbedrog natuurlijk. We weten heus wel dat de verhuurder op advies van Airbnb de woningaankleding zorgvuldig heeft afgestemd op wat wij als huurders willen. En we raken al lang niet meer teleurgesteld als ook de buren geen inheemse bewoners blijken te zijn, maar stinkende backpackers links en suf stel uit Haarlem rechts.

Lees ook:

Online beoordelings-systemen en gedragsverandering

Maar wat we nog wel hebben is rechtsstreek contact met verhuurder zelf. En tussen ons is het goed en speciaal.

Huurders zijn dol op ons. We zijn communicatief, proper en in het bezit van voorbeeldige kinderen, als we de online reviews mogen geloven. Vol goede moed probeer ik dan ook een frisse zolderetage bij een enig Frans echtpaar te boeken.

Airbnb komt tussenbeide.

Of ik me wel realiseer dat alles bij Airbnb draait om vertrouwen. Huurder en huiseigenaar moeten natuurlijk wel weten wie ze voor zich hebben. Klinkt logisch. Ik zou het als verhuurder ook niet fijn vinden als die vriendelijke vogelspotter bij aankomst een vrijgezellenweekend van een stel voetbalvrienden blijkt te zijn.

ArrayOnze puike track record is niet genoeg. Of ik even voor de camera van mijn computer wil gaan zitten met mijn paspoort in mijn hand.

Sorry?

Je wilt naar bed, je wilt die zolderetage. Privacyprincipes komen de volgende keer wel.

ArrayBijna klaar hoor. Alleen nog even koppelingetje met je Linkedin-profiel. Gewoon even zeker weten dat je echt, echt bent wie je zegt dat je bent.

Je wilt vooral echt graag naar bed. En als je dan toch al A hebt gezegd, …

Eenmaal in bed verlang ik terug naar het moment achter de computer. Zoveel blootgegeven voor een zolder in een voorstad van Parijs. De zelfverwijten stapelen zich op. Voos voel ik me, alsof ik me heb laten verleiden tot webcamsex met een dikke Duitser.

ArrayIn het donker vraag ik me af waar het wringt. Heeft Airbnb niet gewoon groot gelijk? Is volledige openheid niet de conditio sine qua non van vertrouwen?

Een paar weken later schijnt Byung-Chul Han licht op de kwestie. De Duitse filosoof maakt korte metten met het huwelijk tussen transparantie en vertrouwen (p.105): “Vertrouwen betekent: ondanks het niet-weten omtrent de ander niettemin een positieve relatie met hem opbouwen. Dat maakt handelen mogelijk ondanks het ontbrekende weten. Als ik van tevoren alles al weet, is vertrouwen overbodig.”

Byung-Chul Han is vast nog niet benaderd voor een leuke functie bij Airbnb. Van zo’n visie op vertrouwen kun je natuurlijk niet op wintersport. De gegevens die we afstaan in het kader van transparantie…. het is gewoon handel! Knap business model, daar niet van, maar misschien wil Airbnb zelf ook wat ook wat openhartiger zijn. “Vertrouwen is goed, je er scheel aan verdienen beter”

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x