Channels

Digitalisering biedt ondernemers de kans om efficiënt en vernieuwend te ondernemen. Denk daarbij aan het automatiseren van bedrijfsprocessen die vroeger handmatig gingen, maar ook aan het verzamelen en analyseren van data. Toch is het voor veel kleine ondernemers en freelancers een grote stap om de kansen van digitalisering te benutten. Vaak vinden ze het lastig om de vertaalslag van nieuwe technologieën naar concrete toepassingen voor het bedrijf te maken. Het ontbreekt deze ondernemers simpelweg aan tijd, kennis en kunde om zich hierin te verdiepen. Daarnaast maken ze zich zorgen over hoe veilig het is om digitaal zaken te doen.

Zelfstandigen & MKB’ers. Benut de digitalisering

Ook uit cijfers van de EU (de Digital Economy and Society Index) blijkt dat kleinere ondernemers nog veel kunnen winnen op digitaal vlak. Hoewel Nederland voorop loopt bij het gebruik van nieuwe technologie, is er een groot verschil tussen grote en kleine bedrijven. Volgens het onderzoek loopt het MKB bijvoorbeeld enorm achter als het gaat om gebruik van de Cloud, slecht 18 procent van de MKB’ers in de EU maakt er gebruik van.

Het  is belangrijk dat ook kleine ondernemers meegroeien in de snelle digitalisering van de economie.

Door een aantal simpele stappen te nemen kan een ondernemer zijn administratie al versterken. Door de administratie te digitaliseren kunnen bedrijven niet alleen efficiënter werken, maar ook een beter inzicht krijgen in de groei van de organisatie. Begin hiermee en realiseer de winst. Hier volgen enkele tips.

ArrayOm als zelfstandigen je boekhouding te digitaliseren is het belangrijk dat je met een aantal elementen rekening houdt.
– Als eerste is het belangrijk om te kiezen voor het juiste boekhoudpakket. Deze keuze is niet gemakkelijk. Er zijn verschillende soorten pakketten beschikbaar en het is vaak lastig om te bepalen welke software het beste past bij het bedrijf. Voor de meeste ondernemers is het belangrijk dat de software betaalbaar is, maar ook de mogelijkheid biedt om te groeien. Op deze manier hoef je niet over te stappen als het bedrijf wil uitbreiden. Daarnaast is het belangrijk dat de ondernemer weet hoe het programma werkt. Sommige softwareaanbieders bieden trainingen aan die vaak de moeite waard zijn om te volgen.
– Zodra de ondernemer gebruik maakt van de juiste software, is het tijd om de gehele administratie papierloos te maken. Facturen en rekeningen kunnen tegenwoordig gemakkelijk digitaal worden verwerkt.
– Een ander belangrijk element is dat de boekhouding gecontroleerd wordt door meerdere personen. Hierdoor kan er fraude worden voorkomen en weet je zeker dat alle gegevens correct en compleet zijn ingevoerd.
– Daarnaast is het belangrijk om op het juiste moment te beginnen met deze digitaliserimg. Het begin van een nieuw jaar is altijd een goed moment. Op deze manier heb je alle bestanden bij elkaar voor de jaaraangifte en kun je gemakkelijker bestanden omzetten.

Cultuuromslag

Doordat je veel geld kunt besparen met een digitale administratie, zal de digitalisering voor veel ondernemers zorgen voor een cultuuromslag. Niet alleen vanwege het feit dat veel processen worden geautomatiseerd, maar ook omdat ouderwets manieren van werken verdwijnen. Het digitaliseren van de administratie brengt een verandering in je mindset. Om dit te realiseren zullen ondernemers eerst moeten inzien dat digitale innovatie waarde brengt.

Hoewel technologie voor veel zelfstandigen betaalbaar is denken nog steeds veel ondernemers dat het duur is.

Echter Cloud technologie is één van de snelste, gemakkelijkste en minst dure IT-omgevingen die geschikt is voor de kleine ondernemer. Het maakt automatisering mogelijk voor zelfstandigen, zodat ook deze ondernemers sneller en efficiënter kunnen werken.

Kiezen

Kortom, er is een steeds groter gat tussen de bedrijven die wel en niet meegaan met de digitale transformatie. Ik geloof dat bedrijven die niet meegaan met de digitalisering van hun administratie moeten vrezen voor het voortbestaan van hun organisatie. Het is dan ook niet de vraag of je als ondernemer mee gaat in digitalisering maar eerder wanneer.

Aan welke kant van de kloof staat jouw onderneming?

Rick van der Burg, Oprichter Bookd

Noot redactie: Zie ook de tips voor Digitale Transformatie en de info over Disruptie.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x