Kerstcadeau: draag je bedrijf over aan je medewerkers (ESOP).

 http://www.youtube.com/watch?v=VoQcXUOTjd4

In de Verenigde Staten kennen ze het fiscaal vriendelijke ESOP programma Employee Stock Ownership Plans. Weet je niet waar je met je bedrijf naar toe moet als je pensioen nadert, dan kun je het altijd nog overdragen aan je medewerkers. Het directe voordeel voor je medewerkers, ervan uitgaande dat zij goed hun best blijven doen, is dat hun pensioen is gewaarborgd! & Wie wil dat niet, tegenwoordig?

Het filmpje laat zien hoe Foss Miller op 10 december jl. zijn bedrijf Sawbones Worldwide overdraagt aan zijn 135 medewerkers en hun gezinnen. Wat er eerst nog uitziet als een standaard ('saaiiii.....') eindejaarsfeest wordt een complete verrassing voor de feestgangers (let op hoe iedereen stilvalt zodra Foss zegt dat hij zijn bedrijf verkoopt).

Zou het ook 'iets' voor ons zijn, zo'n ESOP?

De exacte getallen zijn onbekend maar de Kamer van Koophandel begroot dat er sinds dit jaar en de komende 5 jaar ca. 100.000 bedrijven in de verkoop komen. Voor potentiële kopers interessant maar niet voor de verkopers, zo'n extravagant aanbod, zelfs al is de diversiteit van deze bedrijven groot: van papa/mama zaak tot aan redelijk grote Midden Bedrijven. Overdragen aan je medewerkers zou dan een passend alternatief kunnen zijn, zowel voor de verkoper als voor de toekomstig eigenaren.

In 2005 concludeerden Corey Rosen, John Case & Martin Staubus in hun HBR artikel Equity: Why Employee Ownership is Good for Business dat het eigendom van een bedrijf neerleggen bij je medewerkers diverse voordelen kent:

"Employee ownership appears to increase production and profitability, and improve employees' dedication and sense of ownership.

However, democratic leadership can lead to slow decision-making, and employee stock ownership can increase the employees financial risk if the company does poorly." Wat het laatste betreft: de medewerker is nu ondernemer met ondernemersrisico. Door het 1 na laatste past dit model ook prima bij ons land: polderen. ;-)

Van belang voor de verkoper maar ook de koper is dat de Amerikaanse Overheid ESOP financieel en fiscaal faciliteert (nb; het bespaart hen op de zorg-voor-later van hun inwoners). Wellicht kun je als verkoper een hogere prijs maken door je bedrijf te verkopen aan een private equity firm, zeg een investeerder, maar die prijs kan weer andere, zachte Waarden die je praktizeert onder druk zetten.

Zo was het voor Foss Miller cruciaal dat zijn productiebedrijf in kunstledematen gevestigd zou blijven in de regio waar het 35 jaar geleden door hem werd opgericht. Geen enkele potentiële koper wilde echter aan deze voorwaarde voldoen. Reden voor Foss om zijn medewerkers dit cadeau te geven.....

Er zijn in de EU ESOP-voorbeelden, één daarvan is het Britse John Lewis Partnership, een detailhandelketen. In ons land kennen we de coöperatie als ondernemingsvorm die hier nog het dichtst bij in de buurt komt maar het zijn lang niet altijd de medewerkers die de leden zijn van zo'n coöperatie.

ESOP c.q. Employee Stock Ownership Plans, voor ons land zou het een radicale verandering betekenen maar wel 1-tje met perspectief; inspiratie 2011 dus.

Bookmark and Share

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Tullis Russell: een bijzondere Investor in People die in handen is van de medewerkers. « Willem Scheepers of het Rendement op Investeren in Mensen.
[...] Mondragón kijk ook naar hun missie Humanity at Work; meer recent het in de VS gevestigde Sawbones Worldwide & ook W.L. Gore & Associates mag je tot deze bijzondere & succesvolle organisaties [...]