Cultuur?!

Wat onder een cultuur verstaan wordt is dikwijls niet echt duidelijk.

Een cultuur in een land heeft te maken met cultuur erfgoed zoals gewoontes, eten en drinken, geloof, normen en waarden, wensen, bedreigingen, milieu, locatie enz. Vergelijkbare culturen kunnen  een bedrijf, organisatie, familie, club, vereniging, een vriendenkring of zelfs je eigen gezin zijn.

Culturen overleven van generatie op generatie en zitten er dikwijls goed ingebakken. (te goed soms.......)

Wat hierbij gezegd dient te worden dat het gaat over gelijkgestemd zijn,  hetzelfde erfgoed hanteren, en deze doorgeven aan alle leden van de gemeenschap die volgens deze cultuur opereren. Hierbij leven, bewegen, denken en werken de personen van deze gemeenschap samen aan het in stand houden van de cultuur die zij wensen hoog te houden.

Nu kan het wel eens gebeuren  dat een cultuur vragen oproept of ten ondergaat aan zijn erfgoed en/of manier van handelen en/of controle uitoefenen.

Als dit het geval is dan dient er iets te veranderen om weer mee te kunnen in het grotere geheel. Dit kan bereikt worden  door nieuwe wegen te gaan bewandelen. In landen zoals Rusland, China of bijvoorbeeld Irak is men hier mee bezig. Als iets een bedreiging vormt dan kun je ermee omgaan, ertegen strijden of proberen om te buigen.

Wat op macrogebied plaatsvindt, zoals hierboven blijkt, kan dus ook op microgebied plaatsvinden.

Wat ik probeer uit te leggen is, dat zelfs de kleinste gemeenschap al een eigen cultuur kan hebben die significant kan verschillen van andere gelijksoortige gemeenschappen. Wat bij de ene gemeenschap wel werkt, werkt voor een andere gemeenschap helemaal niet. En dit komt dan vanwege cultuurverschillen die er heersen tussen die gemeenschappen.

Een Cultuurgemeenschap ziet er ongeveer als volgt uit,

Een gemeenschap waarin ieder zijn eigen verantwoordelijkheden heeft en elke verantwoordelijkheid (deelgemeenschap) gezien wordt als een tandwiel in een tandwieloverbrenging. Elk tandwiel is zich bewust van het andere tandwiel omdat deze hem met elke tand raakt en ook hem beweegt. Dikwijls gaat dat gepaard met meerdere tandwielen die in elkaar grijpen. Elke tand, van een tandwiel, stelt een persoon voor van een bepaalde gemeenschap (=land, provincie, gemeente, organisatie, bedrijf, club, vriendenkring, familie, gezin, vereniging enz). Gaat er iets fout dan is dit direct te merken omdat dan de gehele samenwerking stopt of er direct opgemerkt wordt dat er iets fout loopt (frictie = strijd). Alle tandwielen zullen elkaar op een of andere manier moeten raken en met elkaar samen moeten werken. De as geldt als de draagkracht, fundament van elke tandwiel (bvb; geloof, normen en waarden, fundament, wensen, bedreigingen, milieu, locatie, geld, enz) Is een der delen van deze tandwieloverbrenging niet in balans dan is er een hiaat in de samenwerking.

Deze technische uiteenzetting laat slechts een vereenvoudigde metafoor voor een goed werkende culturele gemeenschap zien, waarbij de lezer zich voor kan stellen hoe dat voor zijn gemeenschap eruitziet op dit moment en/of er sprake is van een ‘goed' werkende gemeenschap. 

Het werk van een Corporate Trouble Shooter/Culture Coach  binnen bedrijven en/of organisaties is, het op zoek gaan naar kapotte en/of slecht functionerende onderdelen van de tandwieloverbrenging. Een Culture Coah gaat daarna aan de slag met die gegevens en begint met het gezamenlijk (her)inrichten van de algehele samenstelling (cultuur) van de gehele tandwieloverbrenging. Hierbij komen alle facetten aan bod die de cultuur hoog houd (geloof, normen en waarden, fundament, wensen, bedreigingen, milieu, locatie, geld enz).

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

“Spreken is zilver, Zwijgen is goud” versus “Geen Woorden maar Daden”.
[...] vorige mijn columns “Cultuur” en gedeeltelijk  in “Cultuur deel II” heb ik het al eens gehad over samenwerking en wanneer [...]