De koninklijke weg

Een open deur om goed personeel te behouden. Hoeveel geeft een gemiddelde werkgever uit aan werving, selectie en opleiding van nieuwe medewerkers? En die mensen waar zoveel in is geïnvesteerd: na hoeveel jaar vertrekken die weer?

Denk dan eens aan het vaak vergeten potentieel aan ervaren, volledig ingewerkte medewerkers. Mensen in hun tweede loopbaanhelft. Een investering in blijvende inzetbaarheid van deze groep levert aantoonbaar meer op dan het alsmaar weer proberen binnen te halen van talentvolle jongeren.

Voor nieuwe medewerkers wordt de deur zo ver mogelijk open gezet, terwijl niemand eraan denkt de achterdeur te sluiten. Niet alleen jongeren verdwijnen stilletjes naar een nieuwe baan. Ook ouderen vertrekken ongemerkt door de achterdeur: opgebrand en niet meer uitgedaagd of simpelweg door ziekte of nog erger.

De achterdeur moet dicht! Niet door mensen te verbieden weg te gaan. Maar door de voordeur te gebruiken als de koninklijke weg. Jongeren die na een paar jaar weg willen, houd je toch niet vast. Laat ze dus op een respectvolle manier vertrekken met de uitdrukkelijke bedoeling ze na het opdoen van nog meer kennis en ervaring weer terug te halen door diezelfde voordeur. En oudere ervaren medewerkers hou je ook niet prettig productief door ze het idee te geven dat ze eigenlijk toch niets anders meer kunnen. Dat ze vanzelf wel zullen blijven tot ze met pensioen mogen. Maak ze mobiel!

Sluit de achterdeur naar voortijdig stoppen met werken. Zet voor ouderen ook de voordeur open. Geef ze de mogelijkheid te ontdekken wat ze elders allemaal nog zouden kunnen betekenen. De kans is bijzonder groot dat ze na een poosje elders snuffelen, toch willen blijven of weer terugkeren. Maar dan wel met het zelfvertrouwen en de ambitie om er in de gewaardeerde en bekende werkomgeving nog eens lekker tegen aan te gaan. Om nog eens nieuwe taken op te pakken en de eigen kennis en ervaring optimaal tot hun recht te laten komen.

En voor degenen die blijvend vertrekken? Daarvoor neemt u toch een nieuwe oudere. Iemand die, met veel ervaring en wijsheid, bij u in een nieuwe omgeving nog eens een verrijkende bijdrage wil leveren. Die nog wel eens uitgedaagd wil worden en niet na twee jaar alweer aan een nieuwe carrièrestap toe is.

Als u nu een nieuwe medewerker van 50 aanneemt, hebt u over 5 jaar een ervaren medewerker die nog makkelijk 10 jaar prima functioneert. En over diezelfde 5 jaar, als het écht krap is geworden op de arbeidsmarkt, bent u dat jonge talent dat u nu misschien liever zou willen aannemen, allang weer kwijt. En dan is er geen talentvolle jongere of gemotiveerde oudere meer te krijgen!

Ben Bekema
Senior Consultant SeniorXchange

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>