Impact!

Columns

Waar sta je voor? Wat vind je echt belangrijk? Waar geloof je in? Wat is je levensdoel? Dit soort vragen zijn niet alleen moeilijk te beantwoorden, eveneens merk ik dat er weinig tijd wordt vrijgemaakt om hierover na te denken. En dat bevreemdt me enigszins omdat deze antwoorden richting geven aan je leven en de acties die je daarbinnen ontplooit. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen om dit te verduidelijken. Waar ik aan wil bijdragen is dat mensen zich verbinden met hun eigen (hart)kracht. Dat ze geloven en vertrouwen in hun eigen ik (hun persoonskern) en daarbij hun ‘zonnige’ en ‘donkere’ kanten accepteren. En dat ze vervolgens vanuit de verbinding met zichzelf het contact met anderen aangaan. Dan ontstaat een diepe en respectvolle ontmoeting van waaruit veel mogelijk is. Dat levert een mooie wereld op. Daar geloof ik in en daar wil ik aan bijdragen. Dat is mijn levensdoel!

Om invulling te geven aan mijn levensdoel heb ik vier jaar geleden mijn leidinggevende functie in het bedrijfsleven teruggegeven en een carrièreswitch gemaakt. Ik ben gaan werken als trainer, coach, spreker en mentor. En begin dit jaar ben ik begonnen met het verspreiden van een nieuwsbrief. Wederom een actie die bijdraagt aan het vervullen van mijn levensdoel. Ondanks dat het me veel tijd kost kan ik, of beter gezegd, wil ik hier geen ‘nee’ tegen zeggen. Daarvoor vind ik het te belangrijk! Het meest recente besluit die voorkomt uit mijn levensdoel is om de nieuwsbrieven in het Engels te laten vertalen zodat ze vanaf volgend jaar wereldwijd verzonden kunnen worden. Zo draag ik, naar mijn idee, bij aan een mooiere wereld.

Het hebben (en doorleven) van een levensdoel geeft dus een richting aan van waaruit keuzes en acties komen waar je geen ‘nee’ tegen wilt zeggen. Daarnaast levert het ook passie op. Deze passie straal je uit naar anderen wat vervolgens een aanstekelijk effect heeft. Anderen komen daarmee in contact met hun eigen passie of worden enthousiast over jouw richting en gaan (on)bewust meehelpen deze te realiseren. Dit ‘besmettelijke’ effect werkt eigenlijk hetzelfde als gapen. Op het moment dat jij in een groep begint te gapen dan zie je kort daarna anderen ook gaan gapen. En zij zetten weer anderen aan tot gapen. Probeer het eens uit en kijk naar het effect.

Als je dus gericht en gepassioneerd denkt, praat en handelt (‘walk your talk’) inspireer je anderen ook dit gedrag te vertonen. De vraag die dan overblijft is hoe groot je impact is? Velen van ons hebben de neiging hun eigen impact te onderschatten (maakt het echt uit als ik …). We gaan uit van een geleidelijke ontwikkeling in de tijd en vergeten daarbij dat ideeën zich verspreiden als een epidemie. In het begin gaat het traag totdat er een omslagpunt is bereikt, vanaf daar gaat het versneld. Wat ik hiermee bedoel wil ik toelichten met de volgende denkoefening. Stel je hebt een vel papier van 1 mm dik dat je dubbel vouwt. Daarna vouw je het dubbelgevouwen vel papier nog een keer. En daarna vouw je het pakket wederom dubbel totdat je het uiteindelijk 50 keer dubbel hebt gevouwen. Mijn vraag aan jou: hoe dik wordt volgens jou dat steeds weer opgevouwen papier uiteindelijk? Bepaal eerst je antwoord voor je verder leest.

Hoe dik is het vel uiteindelijk geworden? Recentelijk heb ik deze oefening met een groep gedaan en daarbij kreeg ik antwoorden variërend tussen de 10 cm en 10 meter. Het echte antwoord is dat het vel zo dik word als ruim 2/3 de afstand van de aarde tot de zon! Om precies te zijn 112.589.990 km. En de afstand van de aarde tot de zon is gemiddeld zo’n 149.600.000 km. Een keer extra vouwen en het is ineens 1,5 keer de afstand van de aarde tot de zon. Als mens hebben we moeite met dit resultaat omdat het effect totaal niet in verhouding lijkt te staan tot de basis.

Dit gegeven geldt ook voor jouw impact: deze is groter dan je veronderstelt. Kleine veranderingen die je doorvoert kunnen grote gevolgen hebben. Dat merk ik momenteel met de nieuwsbrief. Ik ben dit jaar begonnen met niets en momenteel heb ik ruim 720 trouwe lezers. En maandelijks komt er een steeds groter aantal nieuwe lezers bij. Waar het naartoe gaat weet ik niet, de tijd zal het leren. Uiteindelijk gaat het ook niet om het aantal lezers, maar om de impact ervan en hoe dat bijdraagt aan het in de wereld zetten van de boodschap waar ik in geloof (mijn levensdoel).

Wat is de impact die jij op je omgeving hebt? Welke veranderingen breng jij teweeg? Wat is jouw passie? De uitdaging voor deze keer is om de komende weken minimaal één uur aan deze vragen te besteden. Ga naar een bos of een stuk natuur en denk daar al wandelend hierover na. Ik ben benieuwd wat je ontdekt.

Impact gegarandeerd!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Zingeving in werk en organisatie