Ik heb al lang genoeg geduld gehad

Als mediator ben ik vaak betrokken bij het bemiddelen in Arbeidsconflicten. Een veelsoortig en boeiend gebied, waarin Mediation een zeer effectieve rol blijkt te kunnen spelen. Uit de vele bemiddelingen die ik inmiddels gedaan heb zijn enkele conclusies te trekken, die ik graag via dit medium aan leidinggevenden wil doorgeven.

'Laat iets van u horen'
Een veel gehoorde klacht van een medewerker die 'ziek' thuis zit is, dat de organisatie hem in de steek gelaten lijkt te hebben. Zelfs een kaartje schijnt er soms niet eens af te kunnen. Het advies dat weleens door bedrijfsartsen wordt gegeven, om de zaak even te laten bekoelen, werkt in de praktijk meestal averechts. Het veroorzaakt een grote mate van wrok, die dan tijdens de mediation moet worden weggewerkt.

'Laat nog iets eerder iets van u horen'
Het blijkt dat in de praktijk managers soms te laat en veelal te onduidelijk iets van zich laten horen. Wanneer er ongewenste situaties zijn die in het belang van de organisatie aan de medewerker duidelijk moeten worden gemaakt, dan blijkt dat de manager heel vaak 'teveel begrip en teveel geduld' toont.
Medewerkers geven in de mediation vaak te kennen, zich overvallen te hebben gevoeld in b.v. een functioneringsgesprek.

De bedoeling van de manager om zaken dan pas aan de orde te stellen, wordt als heel bedreigend ervaren. Medewerkers geven bij bemiddelingen vaak als commentaar 'dat men het eerder had willen horen en niet op zo'n manier'.

'Laat ook eens alles van u horen'
Een bemiddeling is strikt vertrouwelijk en geeft ruimte aan beide partijen om eens open en eerlijk te praten, over de zaken die mis zijn gegaan.
Wat mij is opgevallen is, dat managers zich in zulke gesprekken regelmatig toch nog te terughoudend opstellen. Men lijkt schroom te hebben om alles nu eens op tafel te leggen. De oorzaak is vaak, omdat men moeite lijkt te hebben met de - 'IK'- boodschappen.

Dat is jammer, want deze boodschappen blijken uiterst effectief in een bemiddeling.
Een manager die bijvoorbeeld zegt, 'ik heb misschien wel te lang gewacht met jou te vragen om eens te komen praten en dat komt misschien wel omdat ik dat soort gesprekken graag zolang mogelijk uitstel, omdat ik ze zo vervelend vindt voor de medewerker' kan bijna altijd rekenen op een grote mate van begrip en sympathie. Daarna loopt een bemiddeling ineens vlotter en zijn er meer oplossingen bespreekbaar geworden.

Martin de Borst

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Personeelsbeleid