Bij een carrièrestap naar een leidingevende positie krijg je ongeveer drie maanden de tijd om je waar te maken. Om het niet meteen te verknallen moet je je bewust zijn van de valkuilen. De meeste organisaties hebben geen systeem om mensen in jouw situatie te begeleiden. Je bent immers een leidinggevende? Hier een aantal valkuilen - en hoe je ze kunt omzeilen.
1. Praat met je medewerkers
Door meteen gesprekken te voeren met medewerkers over de wederzijdse verwachtingen, zijn problemen te voorkomen. Geef aan wat jouw rol als leidinggevende zal zijn, welke doelen je wilt bereiken, hoe je te werk gaat. Dan is duidelijk wat mensen kunnen verwachten en zo voorkom je eventuele teleurstellingen van hun kant. Dit is ook het moment om aan te geven wat jij van je medewerkers verwacht, zodat daar op voortgebouwd kan worden tijdens functioneringsgesprekken.
2. Wees liever lui dan energiek
Doe geen dingen die een medewerker moet doen. Pak alleen de meest noodzakelijke werkzaamheden op en delegeer zoveel mogelijk. Luiheid helpt namelijk om de juiste prioriteiten te stellen en de dingen in één keer goed te doen.
3. Wees nieuwsgierig naar mensen en gewoontes
Als je dan toch iets wilt doen, oriënteer je dan op de problemen en roddels op de afdeling. Vraag verder door over dat kleine incident op de afdeling, over de huilbui van de secretaresse en over het waarom van bepaalde gebruiken. Zo toon je belangstelling voor de mensen en krijg je een beter inzicht in de achtergrond van problemen. Dan is het gemakkelijker om adequaat in te grijpen wanneer er iets misgaat.
4. Speel de baas
Vrienden maken en houden op je afdeling is goed, maar als manager heb je een andere positie dan als collega. Te sterke persoonlijke banden maken het moeilijk om knopen door te hakken. Neem dus wat afstand, en ga bijvoorbeeld niet altijd mee met de lunch. En: sommige problemen op het werk zijn ook goed te bespreken met mensen van buiten de werkvloer.
5. Stel je flexibel op
Misschien heb je een duidelijke opvatting over hoe alles onder jouw verantwoordelijkheid gaat lopen. Maar pas op, want managers die te sterk vasthouden aan eigen ideeën, eindigen gebroken. Als je merkt dat medewerkers grote weerstand hebben tegen je aanpak, of dat je plan niet lukt, stel je dan flexibel op en gooi het over een andere boeg.
6. Leer omgaan met spanning en stress
Bij het ontstaan van stress-situaties is de wijze waarop je reageert van groot belang. Mensen met een overdreven perfectionistische instelling lopen meer risico op een burnout dan anderen, doordat ze gefrustreerd raken op het moment dat ze een fout maken. En fouten maakt nu eenmaal iedereen. Ook mensen die het belangrijk vinden dat iedereen ze aardig vindt, krijgen het als manager moeilijk. Want je zult als manager soms maatregelen moeten nemen die niet populair zijn. Accepteer dus alvast dat je fouten gaat maken en dat je soms impopulair bent, dan heb je minder last van stress, en blijf je gezonder.
Ken je zwakke kanten
Iedereen heeft de neiging om met zijn sterke kanten te werken. Daar horen bepaalde vraagstukken en problemen bij. En andere niet. Maar in je nieuwe functie krijg je onherroepelijk met zaken te maken die je niet op die manier over het hoofd mag zien. Zwakke kanten leer je kennen door je probleemvoorkeuren vast te stellen.
Gerelateerd artikel:
Diagnose instrument stijl van leiding geven
door: Willem Mastenbroek
Het ontwikkelen van een effectieve managementstijl vraagt bezinning op de kenmerken en effecten van de eigen stijl. Hoe is uw stijl te typeren? Hoe scoort u op de volgende punten?
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: Intermediar)
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>