Bavaria bier laat heel mooi zien hoe het niet moet. Bier zonder ballen!

Michael Porter roept het al jaren: strategie betekent kiezen. En de beste manier om te kiezen is door aan te geven voor wie je niet op deze wereld bent. Bavaria is dus geen bier voor vrouwen en mietjes. Althans, dat zou scherp en consequent zijn, als je kiest voor een merkenstrategie die stoere, echte mannen als uitgangspunt heeft.

 

Laten we eerst Michael Porter nog even citeren:

"Te vaak willen bedrijven alles voor iedereen zijn. De taak van de strateeg is om sommige klanten ongelukkig te maken. Je moet niet iedereen willen bedienen. Dat is het verschil met de managementstrategieën in de jaren negentig. Het druist in tegen de emoties van mensen. Als een klant vraagt of je iets kunt leveren, is je neiging om ja te zeggen. Strategie betekent dat je kiest wat je niet doet, welke diensten je niet verleent. Daarom is strategie moeilijk."

Maar helaas. Peer Swinkels, directeur Marketing van Bavaria in een interview in Carp: "We zijn een bier met lef, voor mannen met lef. Of mannen met ballen, zo zeg ik het ook wel eens. Het gaat om stoere mannen, die zelf keuzes durven maken."

Helaas durft hij die keuzes zelf niet te maken. Want op de vraag van de journalist 'Geen Bavaria voor vrouwen dus?' antwoordt hij: "Met een campagne gericht op mannen, kun je indirect ook de vrouw aanspreken, want vrouwen willen juist een stoere man. Door de vrouw indirect aan te spreken, sluiten we haar in elk geval niet uit."

Hij behoort zelf duidelijk niet tot de doelgroep van mannen met ballen! Want dan durf je ook te beweren dar Bavaria er niet is voor vrouwen en mietjes.

 

Krijg toegang tot alle toepasbare kennis en gedeelde ervaringen met een Pro-abonnement

Upgrade nu voor €200,— 

Managementsite, kritisch, wars van hypes, interactief en altijd op zoek naar wat wél werkt.

Word een PRO

Bram Rene Kort
Ik ben het niet eens met de reactie van Jos Burgers. Bavaria heeft duidelijk een keuze gemaakt in haar marketingstrategie. Daarin kiest het inderdaad voor de profilatie van bier voor stoere mannen. Dat is de profilatie die althans op het eerste gezicht kenbaar is voor de gemiddelde tv kijkende consument.
De echte profilatie van Bavaria gaat echter dieper, waar de reclame slechts een uiting van is. Een marketingprofilatie gaat namelijk om het overdragen van een bepaald gevoel dat bij een merk hoort. Iets wat niet tastbaar in het product aanwezig zit, maar weldegelijk deel uit maakt van het product.
Dit gevoel dat deze reclame opwekt kan ook bepaalde vrouwen heel erg aanspreken. Net zo zeer als dat bepaalde vrouwen ook graag naar moterclubs komen, die zich ook voordoen als een stoere mannenclub.
Bavaria kiest heel duidelijk in deze campagne, en vertelt tegen de mensen die zich niet thuisvoelen in dit gevoel (en dat zullen er ook heel wat zijn, zowel man, als vrouw), dat dit bier wellicht dan niet bij hen past.
Ik vind het een duidelijke keuze met een duidelijke marketingstrategie.
Herman
Volgens mij wordt een citaat van Michael Porter hier finaal verkeerd uitgelegd. Het gaat volgens mij ten eerste al om dienstverlening (en een biertje is dat niet) en ten tweede gaat het binnen de dienstverlening om keuzes maken. Een accountancykantoor dat geen keuzes maakt bij het accepteren van opdrachten en dus uiteindelijk van alles 'erbij' doet, zal inboeten op naam en status als accountancy kantoor. Ik kan me niet voorstellen dat een kastelein een vrouwe of mietje een Bavaria zal weigeren vanwege de 'strategie'!
Helga
Iemand zal een bavaria niet weigeren vanwege de strategie, maar wel vanwege het imago. Het imago van het merk spiegelt af op de gebruiker. Als je met je campagne het imago van stoer afzwakt verlies je aan de onderkant wat je aan de bovenkant (in het gunstigste geval) wint. Of je verliest alleen maar.

De stoere vrouwen van de motorclubs hoef je ook niet te benaderen door deze stijl want die voelen zich al thuis in de stoere wereld. Dat zijn al meiden met "ballen".
Mijn oordeel is dus ook: strategisch niet slim.
jelmer hielke knossen
Lid sinds 2019
Strategie creeert inderdaad imago. Het belangrijkste is de 4 p´s zo goed mogelijk te combineren. Als een merk bekendheid heeft let ik meer op de prijs. En ook van belang is waar je het kunt krijgen ( plaats ). het imago speelt hierbij een kleine rol.
Peer Swinkels
Ik heb in ieder geval de ballen om te reageren op dit bericht! Wat mij betreft hoeft een keuze in merkstrategie/communicatie niet meteen te betekenen dat je daarmee een soort "verbod" gaat opleggen voor anderen die buiten je strategie vallen. En zeker voor bier. Ik heb nog nooit een vrouw in een Bavaria kroeg horen zeggen: nee, geef mij maar geen bier, want Bavaria is op mannen gericht. Bier is een product van de massa, het is geen dienst voor een specifieke doelgroep (waarvoor de theorie van Porter geldt)! Met andere woorden: onze merkstrategie is duidelijk gericht op mannen, maar wij hebben niets tegen vrouwen. Je hoeft in communicatie dus helemaal niet een groep uit te sluiten om toch te kunnen kiezen. Bavaria is een mannen merk en meer niet. Die boodschap zou je kunnen brengen door een soort "uitsluiten van vrouwen" campagne te doen. Maar dat is een negatief uitgangspunt en ik kies liever vanuit een positieve invalshoek. En zeg nou eerlijk: welk merk bier maakt dan een duidelijkere keuze dan Bavaria nu doet?
Jos
Allereerst: chapeau voor Peer Swinkels. Klasse om zo genuanceerd te reageren op een, dat realiseer ik me, scherp geschreven artikel.
De kern is wat mij betreft niet, dat mensen buietn je doelgroep (vrouwen) je bier niet zouden mogen kopen in een Bavaria kroeg. Mijn stelling is, in lijn met Porter’s denken over competitive advantage, dat naarmate je scherper je doelgroep afbakent en daarnaar handelt en communiceert, je interessanter bent voor die doelgroep. Als je dat ook echt succesvol doet, ben je vanzelf oninteressant voor iedereen die niet tot je doelgroep hoort. Dus vrouwen mogen van mij gerust Bavaria bestellen, maar je bereikt je doel (top-of-mind en een groter marktaandeel bij ‘stoere’ mannen) pas echt als vrouwen liever iets anders bestellen. Dan vergroot je ook je marktaandeel onder je doelgroep. En daarmee je ‘overall’ marktaandeel.
Mijn kritiek is er vooral op gericht dat ondernemers zo bang zijn een euro te verliezen (‘je moet er niet aan denken dat er zo dadelijk een vrouw is die geen Bavaria meer wil’) dat de eerste de beste merkpropositie in een interview direct wordt afgezwakt.
Ik wens Bavaria overigens alle goeds toe. Wat mij betreft is het hetzelfde bier als Heineken, Amstel en Dommelsch, maar dan goedkoper.
Jos Burgers
Frank-Willem Klokgieters
Lid sinds 2019
Besoelt Swinkels niet strategie gericht op drinkers (mannen met ballen) en kopers (vrouwen van mannen met ballen) Het woord indirect wijst in die richting. Ik zie de tegenstrijdigheid van Burgers niet. Keuzes maken is wat anders dan met oogkleppen lopen.
wilko
Hoe lekker is t bier van Bavaria?
Jos Steynebrugh
Als ik me probeer voor te stellen hoe dat gaat bij Bavaria: er ligt waarschijnlijk een karrenvracht aan ervaringen uit het verleden m.b.t. wat wél en wat nièt werkt in reclame voor bier. Da’s moeilijk, want je wilt wel WAT zeggen over je reclame, maar niet het complete recept aan de concurrentie geven. Dus heeft Swinkels het niet makkelijk.

Wat je vaak ziet zijn “bierstelletjes???: zowel de man als de vrouw drinken bier. Dan schiet Swinkels dus waarschijnlijk gewoon twéémaal raak want er bestaan ook “stoere vrouwen??? (echt waar). Volgens mij werkt reclame ook niet als een chirurgisch mes. Ik hoor ook geen vrouwen zeggen: “Because I’m worth it, doe mij maar een l’Oreal. Vroeger stond op een bierflesje het Stamwort gehalte vermeld. Maar “Because I’m Stamwort it??? lijkt me niet de juiste toon.

Features, functions en benefits.
Features communiceren is moeilijk: “Bavaria maakt minder vlekken??? werkt niet. Functions een beetje “Erbij horen??? of zo is wel te doen. Maar Benefits wordt al moeilijker. Wat moet je nou? “Met Bavaria minder snel een vette pens???? Of “Het plast véél lekkerderder???? Of: “Zelfs na een kratje kan je nog autorijden???? Volgens mij gaat dat laatste beter met Buckler. Nu we het er toch over hebben: die kan nou juist héél erg goed: Mannen met ballen drinken Bavaria alcoholvrij: ze moeten éérst nog rijen en daarna nog vrijen. En volgens véél vrouwen (expertgroep) lukt dat véle malen (letterlijk) beter als je de eerste van de 15 pilsjes laat staan. En nou niet slim gaan zitten wezen en beginnen bij de 2e van de 15, heren.

Wat werkte voor Caballero en Marlboro (stoer) en voor Camel (safari, ook stoer toch?) zal best een effect hebben. Het moeilijke bij bier is dat je de smaak niet kan overbrengen via krantenpapier of beeldscherm. Dan is communiceren van “sfeer??? een van de mogelijkheden.


Ik zag lang geleden een hééle intrigerende bierreclame in Schotland: “Stout, probably the best there is . . .???. Dat nodigt uit om het eens te proberen, toch? Nu is ie weg, mocht niet meer van Durex, denk ik.

Ik zou zeggen: “Peer, laat je niet gek maken. Ze zullen wel kritiek hebben, die marketing-piepeltjes, maar natuurlijk WEL onder het genot van een goed biertje. En dat wordt dan natuurlijk een bavaria, want “Albert Heijneken??? smaakt naar supermarkt.

Groet,
Jos Steynebrugh
Drs.ir. Winfried Pouw
Ik vind het juist zeer knap om een keuze voor stoere mannen te maken en tegelijkertijd indirect de andere potentiele helft van je markt aan te spreken.

Strategisch is dat knap, het kost de nodige tijd, moeite en energie om met iets dergelijks te komen. Dit los van de vraag of stoer de juiste keuze is, het is wel degelijk een keuze. Het staat overigens los van een doelgroep, het gaat om imagebuilding, een aspiratie bij mensen te kweken (ik wil stoer zijn, ik ga Bavaria drinken). De doelgroep voor een product als bier of sigaretten is natuurlijk niet alleen de stoere man. Eenieder die dat zou uitvoeren zou zichzelf teveel beperken.

Wel degelijk is de doelgroep 'iedereen'. Het is hetzelfde als bijvoorbeeld een superheld, zoals Spiderman of Superman: wie zou nou niet Superman willen zijn? Iedereen toch. Zo ongeveer werkt dat ook bij een stoer imago om je product / merk te bouwen.

Winfried Pouw
corine
De humor was voor mij het sterkste punt in deze reclamespot , de parodie op "de een dimensionale stoere oerman en zijn bevrijding mbv het oer bier " daar kan je toch alleen maar om lachen
raar om hier te lezen dat het serieus was bedoeld

groetjes
Willem van den Heuvel
Wat een gelul over een uitspraak cq reclame over bier. Als bourgondiër kan ik alleen maar zeggen " <em>Drink het bier wat je lekker vind of je nou een man</em> <em>met ballen of een vrouw zonder ballen bent</em>". Ik drink als Brabander al mijn "hele leven" Bavaria en het smaakt me prima. <strong>Proost jongens en meiden!</strong>
Dirk Smets
Als Belg ,wonende in Nederland vind ik met Willem vdH ook dat je moet drinken wat je lekker vindt; al dat overspannen marketing-gezever over ballen en zo is voor  jochies met complexen.
Sinds enkele jaren verdraag ik geen alcohol meer en ik ben wat blij dat Bavaria zo'n lekkere zero heeft.
De rode welteverstaan en ik hoop van harte dat die
niet gaat vervangen worden door de witte,
want die vind ik niet te zuipen, het lijkt wel een geneesmiddel! Leve de rode zero!
eka hermalia lukman
Hai....
Jan
Bavaria bier,
Een bier waar in de jaren 70 en 80 om gelachen werd omdat het goedkoop vies hoofdpijnbier was in de volksmond.
Nu inmiddels 40 jaar verder heeft Bavaria deze vooroordelen volledig de grond in geboord,
Hoewel ik ook in die jaren aan de valse hype meedeed ik nu moet zeggen dat ik inmiddels na veel jaren bier drinken ook een beetje verstand van bier heb gekregen en niets anders kan zeggen dan dat een Bavaria biertje maakt
dat er zeer zeker mag zijn.
Een goedgeprijst smakelijk biertje waar ze daar in Lieshout trots op mogen zijn.

Ga zo door Bavaria.
Ook met de speciaal en seizioensbieren zoals de Hooge Bock.
In een woord KLASSE.

Alcohol vrij en arm bier heb ik geen mening over dat gebrik ik niet

Bedankt voor het genot