Freelancers en ketenaanspraakelijkheid

De Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA) is indertijd in het leven geroepen om koppelbazen en andere minder fijnzinnige fraudepraktijke met premies en belastingen tegen te gaan. Veel bedrijven hanteren daardoor het inmiddels verstarde beleid niet te werken met zelfstandige freelancers of alles dat daarnaar riekt. De WKA regelt dat met o.a. een G(eblokkeerde) rekening van de aannnemer /uitvoerder de premies en loonbelasting worden afgedragen welke verband houden met de aangenomen klus. Hierdoor kan de hoofdaannemer of opdrachtgever later niet voor het voldongen feit komen dat hij of zij een grote som geld achteraf moet betalen aan fiscus of sociale verzekeringsbank voor niet-betaalde gelden in deze. Gelden die de verantwoordelijkheid blijven van de opdrachtgever.

Nu worden er vaak inschattingsfouten gemaakt door bedrijven die freelancers of zelfstandige consulenten weigeren in te huren in verband met de KWA risico's die ze denken te lopen. Dit kost hen geld, veel geld. Want of ze moeten een andere invulling van hun positie zoeken of ze moeten die persoon via een tussenpersoon inhuren. Beide oplossingen kosten geld. Vaak overbodig. Een zelfstandige zonder personeel (ZZP), die een eenmanszaak of VOF opereert, en geen personeel inhuurt, is geen personeel, maar vennoot en hoofdelijk aansprakelijk. Een eenmanszaak of meermanszaak is geen loonbelasting of premies verschuldigd, maar dient jaarlijks een aangifte aan de fiscus te verzorgen. Hij of zij betaalt daarover gewoon het progressieve belastinggeld volgens het schijvensysteem. Niks Ketenaansprakelijkheid!

De enige uitzondering vormt de freelancer of consulent die maximaal twee klanten per jaar bedient. Deze "ondernemers" worden veelal gezien als "verkapte dienstverbanders" en achteraf wel aangeslagen voor premies en loonbelasting, en vallen dus wel onder de KWA. Opdrachtgevers kunnen zich hiervoor indekken door een verklaring van de fiscus of sociale verzekeringsbank te verlangen van deze freelancers, waarop een zelfstandige status (althans als zodanig geaccepteerd door de fiscus en SVB) wordt gedocumenteerd. Scheelt veel geld en ongenoegen, alsmede verwarring tussen (verkapt) dienstverband en daadwerkelijk ondernemerschap!

A.M.A. Goossens
GHC International
Procurement - Management - Engineering Services
agoossens.ghc-int@planet.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>