Channels

Dat gelukzaligmakende gevoel dat alles lukt, dáár streven we naar! Er zijn van die periodes dat alles lukt. Zowel privé als zakelijk gaat alles goed. Je kunt je heel goed focussen en geconcentreerd werken zelfs tot op het punt dat je vergeet te eten en te drinken en toch heb je energie bij de vleet en tijd over. Zeldzaam zijn die perioden dat alles lukt en je je goed voelt zowel zakelijk als privé. Dat is Flow!

De (adrenaline) Rush is de kick die je krijgt van goede prestaties. Daar waar de Flow automatisch lijkt te gaan, is het hard werken voor de Rush. Je wilt een project op tijd af hebben, werkt avonden en nachten door, hebt geen tijd om te eten of te drinken. Toch wil je ook om 3 uur bij school staan om de kinderen op te halen, ze naar sporten te brengen. Die teleurgestelde gezichtjes als je weer eens te laat bent. Je hebt geen energie, geen tijd en toch blijf je als een gek werken om ooit weer die Rush te voelen.

Die magische Flow lijkt me wel wat, maar die komt maar niet, terwijl ik de kast vol met vitaminen heb staan. Tussendoor bestudeer ik allerlei guru’s die het toch ook maar mooi voor elkaar hebben. Op een zonnige middag snap ik het ineens. Die guru’s leven van onze onzekerheid. Het zakenleven is topsport. Je komt niet in een flow door erop te wachten maar moet er keihard voor trainen.

Lees ook:

Meeliften op de flow

Gelukkig begint het trainingsseizoen weer. Dus rondje internet en eens kijken waar dit jaar de opleidingsgelden aan besteed kunnen worden:

“Waarom hebben anderen overal tijd voor? Volg een cursus tijd management. Als je daar geen tijd voor hebt, dan heb je hem het meeste nodig. Een gouden investering. Leer prioriteiten stellen, urgente en belangrijke zaken scheiden. Delegeren waar mogelijk en leer Nee zeggen.”

Zo eenvoudig kan het leven dus zijn. Waarom lukt het dan nog niet?

Array“Feedback geven en krijgen”. Als je iets goed doet, wil je dat direct horen. Je leert je baas dat die het moet geven, of je medewerkers dat die het ook mogen geven en vragen. ”

Dat helpt me al aardig op weg. Ik moet leren Nee zeggen, maar soms ook Ja.

” Nee ombuigen in Ja. Dat is de methode om uw gesprekspartner te overtuigen van uw standpunten. Leer meeveren, argumenteren en ombuigen.”

ArrayVolgens mij heeft bijna iedereen die al gevolgd. Daarom zeg ik steeds Ja.

Dat Internet is een goed manier om te ontdekken wat er allemaal fout gaat. Ik weet nu precies wat er fout gaat. Nog even naar Wikipedia. Volgens Csíkszentmihályi (die naam zal ik nooit onthouden) is het ook “belangrijk om controle te hebben”. Nou ik ben een control freak dus dat komt goed. “Het werk moet niet te makkelijk zijn, niet te moeilijk.” Alsof ik dat voor het zeggen heb. Het is al een hele studie om te weten wat Flow is.
Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Mijn jaar is na de vakantie weer gestart. Zal ik toch die cursussen alvast boeken? Als het zo meteen te druk is, past het niet meer in de agenda. Eerst nog even in de zon, misschien dat die magische Flow iets met zonlicht te maken heeft.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Beste John, Dank voor je column. Bij jouw zoektocht naar het constant kunnen leven vanuit Flow, is dit filmpje wellicht een leuke steun in de rug: http://vimeo.com/2323821
Groet met een glimlach, Marjo Korrel

x
x