Failliet, en dan?

Een faillisement is zo'n beetje het spookbeeld van elke ondernemer. 'Door het putje gaan' dat wil je niet meemaken. Maar soms is het onvermijdelijk en wat dan?

Slechts weinig mensen hebben er ervaring mee en degenen die er mee te maken hebben gehad lopen er niet mee te koop. Waar in Amerika het meemaken van een faillisement in ieder geval niet negatief wordt beoordeeld, krijg je hier in Nederland meteen een etiket opgeplakt.
Bovendien zijn de meeste 'insolventie-adviseurs' uit op eigen gewin. De parels uit de boedel halen anders gezegd lukt het best als je dicht bij het vuur zit.

In geval van een faillisement moet er veel geregeld worden en het moet vooral razendsnel en perfect. Anders kan het veel (extra) geld kosten. Timing is alles. Juist in die periode wordt van de ondernemer een topprestatie verwacht.
Medewerkers wordt gevraagd door te werken met uitstel van salaris. Pas dan blijkt hun (dis-)loyaliteit en vergt het ultiem people-management om ze aan het werk te houden.
Crediteuren springen de ondernemer op de nek en als het zakelijk niet lukt leggen ze beslag op je privé-eigendommen. De curator zit er niet voor jou belangen en juristen zijn nodig om je te beschermen maar hebben vele zaken tegelijk en op dat moment net onvoldoende tijd voor je.
En als er kan worden doorgestart, dan is het van het allergrootste belang dat de klanten het vertrouwen niet verliezen.
Bovendien, en zeker bij de DGA, speelt het thuisfront een zeer belangrijke rol.

Hoe manage je deze crisis waarbij de emotie en de ratio elkaar opzwepen?

Ik heb het mogen meemaken en kijk er positief op terug. Natuurlijk voelt het als een nederlaag en moet er hard gewerkt worden om het privé vermogen wat in de zaak was gestoken terug te verdienen.
Toch was het de meest leerzame periode van het ondernemerschap.

Bovendien heeft het me geleerd dat je, hoe goed de zaken ook gaan, telkens rekening moet houden met deze 'exit-strategie' en je daartegen moet beschermen. Bij mij was dat onvoldoende het geval en ik weet zeker dat het bij u niet anders is.

Deze ervaring deel ik graag.
Ik heb onder meer een scan ontwikkeld om organisaties door te lichten in hoeverre ze zijn toegerust op een faillisement.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>