Evenwicht, ook in zaken doen

Stel je toch eens voor dat alles, de kosmos - het leven - de natuur - de mens - het zakenleven, in balans zou zijn. Of sterker nog dat het al lang in balans is en dat het eigenlijk nooit anders geweest is. Waar heb ik het over? Nou, over zelfregulerendheid. Als alles in de basis een zelfregulerend en zelfsturend mechanisme heeft, zeg maar een gen, dan blijft alles in balans. Excessiviteit? Geen probleem, lost zichzelf vanzelf op! Gat in de ozonlaag? Ook geen probleem de aarde en natuur en de kosmos hebben hun eigen oplossing daarvoor al lang klaar. Let maar op, komt vanzelf goed. Let wel: de mens op aarde is onderdeel van het geheel en staat niet overal 'boven'. Of de mens op aarde de 'oplossing' overleefd is dus niet gegarandeerd. De mens staat dan ook niet zo centraal in de kosmos als de meeste mensen denken, denk ik. Ook wij zijn een soort Dodo! Maar de natuur, de wereld en de kosmos? Die blijft in licht gewijzigde samenstelling gewoon bestaan. Op grotere schaal bekeken is het gat in, of helemaal geen ozonlaag absoluut geen probleem. Het is een kwestie van schaal. En dat is het altijd. Maken wij niet een verschil tussen klein verdriet en groot verdriet? En dat doen we gemakkelijkker naarmate het verder van ons afstaat natuurlijk, maar het gaat om de schaal waarop je kijkt.

En dan de zakenwereld, de economie. Ook hier is er sprake van evenwicht, van balans. Ook niets nieuws want het spreekwoord zegt al: "zo gewonnen zo geronnen", met andere woorden je komt er net zo snel van af zoals je eraan gekomen bent. Als een bedrijf een zakelijke dominantie bezit ontstaat er weerstand. Als je dominantie zo groot is als die van bijvoorbeeld Microsoft, en ondanks dat er rechtzaken gevoerd worden en dat de regering zich ermee bemoeid je gewoon doorgaat en onder het mom van openheid je programmatuur alleen maar meer afschermd, dan ontstaan er op vrijwel onnavolgbare wijze reacties die ervaren worden als problemen. Of er ontstaan virus-aanvallen of een collectief ongenoegen. Maar is het niet gewoon de natuurlijke gang van zaken? Op microschaal kennen we het gevoel dat als iemand ons zijn wil oplegt dat wij tegenwerken. Dat lijkt normaal. Waarom zou dat dan op macroschaal (eigenlijk mesoschaal) niet hetzelfde zijn? Let wel: ik val Microsoft niet aan! Ik stel de manier waarop mensen en bedrijven werken ter discussie. Het gaat, zoals altijd, om de intentie. Als Apple zo'n hit gehad zou hebben als Microsoft zouden zij hoogstwaarschijnlijk hetzelfde gehandeld hebben. Het gaat om angst, angst om te verliezen wat je opgebouwd hebt. Angst voor de ander die ook wil wat jij hebt, zoals succes, geld, aanzien, macht... Een ander, zeg maar, bewijs voor de wet van balans is dat wat oneigenlijk is blijft niet bestaan. Een leugen is oneigenlijk (komt uit), fouten zijn oneigenlijk (verstoren de gang van zaken), macht is oneigenlijk (houdt geen stand) en zakelijke dominantie is macht.

Een andere aanpak zou kunnen zijn: bieden wat je te bieden hebt en wat je dragen kunt tegen een waarde (beloning) die klopt. Niet de markt beheersen. Nee, het overige 'laat' je, dat wil zeggen: laat je over aan anderen die ook iets te bieden hebben vanuit hun kwaliteiten. Een ander onderdeel van het zelfregulerend mechanisme is dat deze aanpak tot samenwerking leidt of je je dat nu bewust bent of niet.

www.gilles-vanblitterswijk.nl
www.anderszakendoen.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>