Waarom de Elfstedentocht een 'verijste' MBA is.

Columns

Managers van Nederland en daarbuiten, voor een echte MBA hoeft u geen duizenden euro’s te investeren. En ook geen boekenplanken van 3000 kilometer door te ploegen. U hoeft er ook niet voor naar Amerika. Friesland is the place to be. De ware lessen voor een moderne manager zijn terug te vinden in de Elfstedentocht. Een helse, barre tocht met triomfen. Slechts weinigen krijgen een startbewijs, nog minder rijden hem uit. Schaatst u mee langs de elf steden? Via de onderstaande 11 lessen doorloopt u een MBA- een Master of Being an A-classmanager. Soms zo filosofisch dat herkauwen de enige oplossing is.

11 Lessen voor coole managers

Les 0. LEEUWARDEN (start): Aard-als-een-leeuw. De koning van het dierenrijk is de leeuw. Op basis van zijn manen en zijn kracht. Ook u kunt uw manen laten wapperen natuurlijk. Maar veel belangrijker dan dat is Les 0: Kies uw positie en aard als een leeuw. Accepteer de daarbij behorende zichtbaarheid, verantwoordelijkheid en keuzes. Doet u dat niet, dan kunt u beter de schaatsen links laten liggen, om uitglijers te voorkomen. Doet u dat wel, dan bent u klaar voor de Tocht der Tochten. En dan wil ik u ook niet meer horen klagen dat ze ‘altijd u moeten hebben’ als ze u aanspreken op een niet gehaalde deadline, want daar wordt u gewoon voor betaald.

Les 1. SNEEK: Kruip eens in een andere huid. Over hoe u een rat wordt, heeft u waarschijnlijk wel een boek gelezen. Maar weet u dat het als manager minstens zo belangrijk is om een slang te zijn? Een slang doet regelmatig een jas uit. En weer een nieuwe aan. Les 1: Kruip regelmatig in een andere huid. Die van uw stakeholders, uw medewerkers, uw klanten, uw eigen baas. Daarmee verwerft u inzicht in uw krachtenveld. En neemt de kwaliteit van uw beslissing zienderogen toe.

Les 2. IJLST: ijl uzelf naar een visie. Zonder dromen geen richting. Zonder richting geen doel. En een doelloos team is te vergelijken met een hok kakelende kippen. Stroop uw mouwen op en durf te dromen. Les 2: denk groots vooruit. En maak dat beeld zo kleurrijk mogelijk. Als u het vervolgens vertaalt naar meetbare tussendoelen, heeft u een visie op tafel voordat u het weet. En dat laat u natuurlijk ook aan uw team weten.

Les 3. SLOTEN: Koffie. Desnoods drie koppen. Boeddha had niet voor niets een spreekwoord dat, vrij vertaald, neerkomt op: ‘Als je het druk hebt, doe dan even niks. Als je het echt heel erg druk hebt, ga dan even slapen.’ Les 3: Neem de tijd om uit het raam te staren, met een kop koffie in uw hand. Uw productiviteit kikkert er van op. En gun uw team ook z’n pauzes en z’n praatjes. Als iemand eerder weg gaat om te tennissen, kan dat een megaboost zijn voor zijn werk. Grapjes in de trant van ‘je werkt zeker parttime vandaag’ werken averechts. De ware rustzoekers zijn de snelheidsduivels in de dop.

Les 4. STAVOREN: Ga voor de troepen staan. Les 4: Spreek u uit. Als ambassadeur van uw bedrijf. Als vertegenwoordiger van de visie. Als persoon en als manager. En sta ten alle tijden niet alleen voor, maar ook achter uw mensen.

Les 5. HINDELOOPEN: Weg met het gewei. De hinde is een vrouwelijk hert, zonder gewei. Les 5: doe eens vaker uw gewei af en gedraag u als een vrouw. Dat wil zeggen: niet direct een oplossing willen, maar gewoon even luisteren. Ook achter en tussen de woorden. U zult nog verrast worden.

Les 6. WORKUM: Voorkom dat Work uw hum bederft. Misschien bent u inmiddels de man met de hamer al tegengekomen. Verzuring van uw spieren. IJspegels aan uw wenkbrauwen. Die allesoverheersende vraag: Waarom doe ik dit? Overuren. Opzeggingen. Boze klanten. Les 6: Geniet van alles. Al uw inspanningen leiden uiteindelijk tot succes. Als u dat even niet meer ziet, ga dan terug naar de voorgaande lessen. Kom met oplossingen. Benoem waar u al wel staat. En als zelfs dat niet helpt: dan is het tijd voor Les Less. Durf de vraag te beantwoorden: Wil ik minder? Wil ik meer? Of… wil ik niet meer?

Les 7. BOLSWARD: Succes is een biertje waard. Voordat u een tomaat in uw hand heeft, is er een zaadje gezaaid, regen gevallen, heeft de zon geschenen, en is de tomaat geoogst. Een doorsnee tomaat wordt met zorg klaargemaakt voor de salade of pasta. En niet direct in de schaal gegooid om daarna hals-over-kop naar de augurken over te stappen. Les 7: oogst de successen, ook de kleine. En doe dat altijd met overgave, met iedereen om je heen.

Les 8. HARLINGEN: Laat uw hart zingen. Ratio is een goede raadgever. Maar soms spreken de feiten elkaar tegen. Wat beslist u dan? Les 8: Laat uw hart zingen. Diep van binnen weet u het antwoord altijd. Vaak zijn rationele argumenten in patstellingen de hoeders van de struisvogelpolitiek, om te voorkomen dat de wezenlijke discussie wordt gevoerd. Zucht diep. En zeg dan zo ongenuanceerd mogelijk in één zin hoe u er werkelijk over denkt. Dan is iedereen wakker. Nuanceren kan altijd nog.

Les 9. FRANEKER: Wees frank. Frank is niet alleen een naam, het is ook een ander woord voor ‘onbevangenheid’. Les 9: Zie kansen, en sta open voor bedreigingen. ‘Bedreigingen’ is slechts een woord. Hoe je ermee omgaat, is veel essentiëler. En daar kunt u heel onbevangen op inspelen. Het is aan u om een situatie te labelen. En het is een kunst en kunde om anderen mee te krijgen om dat andere perspectief te gaan zien. U zult zien, de wereld lijkt dan opeens veel ruimer.

Les 10. DOKKUM: Als u het goed doet, zal er gedokt worden. Een mooi huis, een extra vakantie, toch die nieuwe gadget. Wat dat betreft is het handig als je geld verdient. Les 10: investeringen in tijd, aandacht en werk betalen zich altijd uit. De les zit er alleen in om die uitbetalingen niet alleen in dollartekens te visualiseren. Uitbetaling zit ook in het kunnen bijdragen aan een duurzaam resultaat. In het voorkomen van grote kostenposten. In het de wereld een stukje mooier maken. En daarmee ook uzelf.

Les 11. LEEUWARDEN (finish): Terug naar de basis. Hoe meer ervaring en trainingen u achter de rug heeft, hoe meer het besef doordringt waar het bij een A-class manager echt om gaat: dat je uiteindelijk pas echt goed bent als je terugvalt op je basis, je essentie. Daar waar je begonnen bent, maar dan van ruwe bolster teruggebracht tot iemand met pit. Als u als manager vaart op uw eigen kompas, op diegene die u in essentie bent, dan heeft u met recht de finish van de Elf Lessen gehaald. En dan zou het me niets verbazen als u dan oprecht zegt: It giet oan. Ook na de finish. Ook zonder u. Want als uw team zich uiteindelijk redt zonder u, met uw opvolger, is dat het grootste compliment dat u als manager kunt krijgen. Dan heeft u het kruisje verdiend voor de Mastertitel van Management.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Irma Tigchelaar
Een leuk stuk en zo helemaal actueel geschreven à lá de Elfstedentocht, maar wel één minpuntje. In de laatste zin, onder les 4., staat helaas een veel gemaakte spelfout. Het is toch echt: 'te allen tijde' en niet 'ten alle tijden'! ;-)

Meer over Leidinggeven