Het bestaansrecht van de Kamer van Koophandel (KvK) staat onder druk. Steeds meer ondernemers vragen zich af waarom ze ieder jaar verplicht een bijdrage moeten betalen. De huidige KvK heeft daar nog onvoldoende antwoord op, vindt ondernemer Richard Engelfriet. Hij bepleit dat de KvK, die zelf ondernemerschap hoog in het vaandel zegt te hebben, zichzelf als een echte ondernemer moet gaan gedragen.
Uit de praktijk
Tien jaar geleden droomde ik van een carriere als communicatietrainer. En dus ging ik op een mooie lentedag in 2000 naar de Kamer van Koophandel voor mijn inschrijving. Maar in plaats van een KvK-nummer kreeg ik een laconieke reactie van de baliemedewerker: ‘Ach nee, daar hoef je je niet voor in te schrijven. Wat jij wil, dat noemen we hier een zelfstandig beroepsuitoefenaar. Ga gewoon lekker beginnen, daar heb je geen inschrijving bij ons voor nodig’. En zo begon ik zonder inschrijving mijn carriere als ondernemer. En dat beviel eigenlijk prima. Ik kreeg steeds meer opdrachten, mijn ondernemersnetwerk groeide als kool en na enige tijd kon ik me zelfs de luxe permitteren opdrachten af te slaan.
En toen kwam er een kleine twee jaar geleden een brief van de Kamer van Koophandel. ‘Uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat u ondernemer bent. Sinds 2008 bent u verplicht zich daarvoor in te schrijven in ons handelsregister.’ En of ik bijgaande acceptgiro even wilde overmaken, en mocht ik dat niet van plan zijn, dan beging ik een ‘economisch delict’.
Afijn, u begrijpt het al, ik schreef me na 8 jaar ondernemerschap in en kreeg keurig mijn eigen KvK-nummer thuis. En al snel volgde er meer post: of ik interesse had in nieuw kantoormeubilair. En een koffie-automaat. En natuurlijk kon ik mijn ‘document workflow’ optimaliseren met de nieuwste XEROX ZL-50. Ik bleek betaald te hebben voor een waanzinnige hoeveelheid reclame. De KvK verdient dubbel aan mij: eerst betaal ik voor mijn inschrijving, en vervolgens betalen gretige verkopers voor mijn persoonsgegevens ook weer aan de KvK.
Maar het is toch wel fijn, zo’n KvK-nummer?
Veel ondernemers denken dat een KvK-nummer iets toevoegt aan hun bedrijf. Dat een KvK-nummer vertrouwen wekt bij hun klanten. Onzin natuurlijk. Willem Holleeder had wel 5 KvK-nummers, en als u vanmiddag nog binnenloopt bij de Kamer in uw regio, loopt u binnen tien minuten met het KvK-nummer van uw zojuist bedachte bedrijf weer naar buiten. Zo’n nummer is een louter administratief gegeven.
Daar komt nog bij dat voor ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel), de snelst groeiende groep ondernemers in Nederland, al helemaal niks hebben aan een KvK-nummer. Voor hen is het allerbelangrijkste papiertje de zogenaamde VAR: de Verklaring Arbeidsrelatie. Met dat papiertje kun je je klanten laten zien dat je echt ondernemer bent, en dat klanten geen risico lopen dat ze achteraf bijvoorbeeld sociale premie voor je moeten betalen, of dat er eigenlijk sprake is van een verkapte arbeidsverhouding. Saillant detail: de VAR regel je via de Belastingdienst. Gratis en zonder inmenging van de KvK.
Ondernemen is waarde toevoegen
Voor mij als ZZP’er met tien jaar werkervaring heeft de Kamer van Koophandel geen enkele meerwaarde. Het kost me ieder jaar geld en ik krijg als tegenprestatie ongevraagd reclame in de bus. Wat mij boven alles stoort, is dat de KvK zich profileert als organisatie die het ondernemerschap wil stimuleren in Nederland, maar zelf geen enkel ondernemerschap toont. Ik moet als ondernemer iedere dag mijn toegevoegde waarde bewijzen aan mijn klanten. Ik heb geen klanten die ik wettelijk kan verplichten om mij in te huren. En waarom zou dat voor de Kamer wel gelden? Put your money where your mouth is, beste KvK! Schaf per direct die verplichte bijdrage af, en bied je diensten aan aan ondernemers. Ga je meerwaarde bewijzen aan ondernemers en behandel ondernemers als klanten die een keuze hebben om wel of niet met de Kamer in zee te gaan. En als je dan genoeg geld binnenhaalt, kun je met recht zeggen dat je iets toevoegt voor ondernemers. En doe je dat niet, dat hebben we weer een mooie bezuinigingsmaatregel gevonden in crisistijd. Aan de slag, KvK!
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
Jos Steynebrugh
Marketing en Innovatie Consulent
De KvK heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. De KvK werkt niet alleen op basis van moderne inzichten en technieken, en met kennis van de globale, regionale en lokale ontwikkelingen, maar geeft - voor wie het zien wil - invulling aan haar rol in het maatschappelijk en economisch bestel. De KvK staat tegenwoordig voor modern ondernemerschap, duurzame ondernemerschapsontwikkeling en de behartiging van de algemene belangen van het bedrijfsleven.
Zodra de Kamer ondernemer durft te worden zal het eerstvolgende stuk gaan over oneigenlijke concurrentie door staatsinstellingen met een winstoogmerk....